Kafijas aparāti mājās: pogu, portafiltru vai kapsulu?
Laika taupīšanai – automātiskie kafijas aparāti
Kafijas aparāta izvēle ir atkarīga no individuālajām prasībām un ieradumiem. Tāpēc, pirms doties iepirkties, apsveriet, cik daudz laika jūs varat atļauties veltīt ne tikai kafijas pauzei, bet arī kafijas pagatavošanas un ierīces uzturēšanas procesiem. Mūsdienās kafijas aparāti izceļas ne tikai ar savu moderno dizainu, bet arī ar maksimālu funkcionalitāti.
Automātiskie kafijas aparāti ir vieni no populārākajiem un visbiežāk izvēlētajiem kafijas automātiem lietošanai mājās. Iespējams, šāda veida ierīces vislielākā priekšrocība ir iespēja katru dienu baudīt svaigu, prasmīgi pagatavotu kafiju, nospiežot tikai vienu pogu. Zemāk ir apkopotas dažas ievērības cienīgas automātisko kafijas aparātu īpašības.
• Pupiņas tiek samaltas atsevišķi katrai kafijas tasītei. Tas palīdz nodrošināt dzēriena svaigumu un aromātu. Īpaši svarīgi tiem, kam patīk espresso vai melna kafija.
• Iespēja izvēlēties vēlamo kafijas pupiņu malšanas līmeni. Ir svarīgi uzsvērt, ka kafijas garša lielā mērā ir atkarīga tieši no maluma. Šis aparāts ļauj jums eksperimentēt un atklāt visgaršīgāko kafijas pagatavošanas veidu, sākot no smalkas līdz rupjai malšanai.
• Automātiska tīrīšanas programma. Šī funkcija parasti ir pieejama jaunākajos modeļos, taču laika taupītājiem tā ir viena no vissvarīgākajām funkcijām. No rītiem, kad katra minūte ir zelta vērta, automātiskā tīrīšana kļūst par lielāko priekšrocību.
Vēl viena unikāla funkcija ir iespēja iepriekš iestatīt receptes un tās saglabāt arī turpmākai lietošanai. Šī funkcija visaugstāk tiks novērtēta mājās, kur katram ģimenes loceklim ir savs iecienītākais kafijas dzeršanas veids, sākot no espresso līdz pat kapučīno ar stingrām putām. Tā ir taisnība, ka dažiem automātiskajiem kafijas aparātiem ir iestrādāta piena putošanas sistēma, savukārt citiem ir tikai karstā tvaika piena sprausla. Pēdējais ir noderīgs tiem, kam patīk pašiem iesaistīties kafijas pagatavošanas procesā, bet tiem, kas vēlas ietaupīt laiku, vajadzētu izvēlēties jau integrētu piena sistēmu.
Apkopes funkcijas: lai katru dienu varētu baudīt gardu, smaržīgu kafiju, jums jāpievērš uzmanība savam automātiskajam kafijas aparātam. Reizi nedēļā ir jātīra kafijas pagatavošanas iekārta, un pēc katras kafijas ar pienu pagatavošanas ir jāiztīra arī piena sistēma, it īpaši, ja aparāts tiek atstāts nelietots visas dienas garumā pēc rīta kafijas. Uzpildes vai atkaļķošanas simboli, kas norādīti uz paneļa vai displeja, informēs jūs par nepieciešamo uzpildīšanu vai atkaļķošanu. Ja vēlaties ietaupīt pēc iespējas vairāk laika, izvēlieties kafijas aparātu ar iestrādātu piena sistēmu un automātisko tīrīšanas programmu.
Baristas izvēle mājām – pusautomātiskie kafijas aparāti
Daudziem kafijas profesionāļiem kafija ir daudz kas vairāk nekā tikai dzēriens. Tas ir aizraujošs process, kas satuvina cilvēkus, tā ir iespēja parādīt uzmanību detaļām vai vienkārši izbaudīt kafijas pagatavošanas procesu. Tiem, kam patīk pilnveidot savas kafijas pagatavošanas prasmes vai kas vēlas iemācīties pagatavot kafiju, kā to dara, piemēram, īsti profesionāļi, pusautomātiskie kafijas aparāti ir lieliska izvēle. Tie ne tikai kļūs par acij tīkamu detaļu jūsu virtuves interjerā, bet būs arī lielisks rīks kafijas gatavošanas treniņiem.
Pusautomātiskie kafijas aparāti ir sarežģītāki un izsmalcinātāki nekā automātiskie. Tie prasa jau samaltu kafiju un nedaudz vairāk pūļu nekā vienas pogas nospiešana. Pirmais solis ir pievienot atbilstošu kafijas daudzumu aparāta portafiltra rokturī, labi to sablīvēt ar speciālu presi un pievienot kafijas aparātam. Dzēriena garša un kvalitāte ir atkarīga no tā, kā jūs sapresējat kafiju. Neskatoties uz to, tiem, kas jau ir apguvuši dzērienu pagatavošanu ar pusautomātisko aparātu, rīta kafijas pagatavošana būs viens nieks.
Pusautomātiskie aparāti visvairāk tiek novērtēti to unikalitātes dēļ. Šie kafijas aparāti bieži vien kļūst par galveno akcentu virtuvē. Turklāt daudzas šāda veida sadzīves ierīces ir ārkārtīgi kompaktas, tāpēc jums nevajadzēs daudz papildu vietas to novietošanai.
Apkopes funkcijas: šeit vissvarīgākais noteikums ir neaizmirst iztīrīt portafiltra rokturi, kurā jūs pievienojat malto kafiju. Parasti tīrīšana ir jāveic patiešām pamatīgi pēc pilnas lietošanas dienas. Ja dienā izdzerat tikai dažas kafijas tasītes, to ir daudz vieglāk nomazgāt, un jums nebūs jāpieliek daudz pūļu. Tāpat arī atcerieties regulāri atkaļķot ierīci un izskalot karstā tvaika sprauslu. Ar pienācīgu kopšanu kafija būs garšīga katru rītu.
Aizņemtiem cilvēkiem pilsētā – kapsulu kafijas aparāti
Kapsulu kafijas aparāti ir mazi, viegli, pietiekami klusi, un tiem gandrīz vai nav nepieciešama nekāda apkope. Atšķirībā no iepriekšminētajiem automātiskajiem un pusautomātiskajiem kafijas aparātiem, dzēriena pagatavošanai tiem nepieciešamas īpašas kafijas kapsulas – nelielas plastmasas paciņas ar alumīnija folijas vāku. Tās ir piepildītas ar atbilstošu kafijas maisījuma daudzumu. Kafijas veidu un garšu izvēle ir ārkārtīgi plaša, un kapsulu kafijas aparāts var pagatavot ne tikai espresso vai melno kafiju, bet arī latte, kapučīno vai citas deserta veida kafijas ar izcilām piena putām. Nav nepieciešama nekāda piena putošana, sprauslas un tīrīšana. Pietiek vien ar izlietotās kapsulas izmešanu un pārstrādi: izmetiet alumīnija folijas vāku metālam paredzētā konteinerā, bet plastmasas daļu – plastmasai paredzētā konteinerā. Zemāk ir apkopotas vēl dažas kapsulu kafijas aparātu funkcijas:
• Ļoti ērti lietojams. Pat visnoslogotākajos rītos jums atradīsies laiks gardai kafijas tasītei.
• Ērta transportēšana. Ierīci ir ērti paņemt līdzi ārpus mājas brīvdienās vai nedēļas nogalēs. Tomēr pārliecinieties, ka kafijas kapsulas ir novietotas blakus ierīcei. Bez tām kapsulu kafijas aparāti nevarēs veikt savas funkcijas, un malta kafija šeit nederēs.
• Dažādu garšu un kafijas veidu izvēle – viegli izvēlēties katrai gaumei. Latte, kapučīno, melnā kafija, espresso, ristretto, macchiato – kapsulu kafijas aparāti pagatavos tādu dzērienu, kādu vien vēlaties.
Apkopes funkcijas: lai varētu baudīt labu kafiju katru dienu, neaizmirstiet aparātu notīrīt un regulāri atkaļķot. Atkaļķošana ir nepieciešama apmēram reizi 3 mēnešos vai ik pēc 400 tasēm. Pēc lietošanas atcerieties tukšo kapsulu izmest un pārstrādāt.
Mazie, bet funkcionālie un ērtie kapsulu kafijas aparāti ir labākie draugi tiem, kas katru rītu pamet mājas steigā. Piemēroti cilvēkiem, kas mājās pavada maz laika, taču vēlas izbaudīt labu kafiju, kad atrodas minūte brīva laika.
Uz sarakstu