Jāņogas, ērkšķogas un upenes - ievārījumi un citas receptes

Espati.lv piedāvā sešas receptes, ko iesākt ar upenēm, jāņogām un ērkšķogām - sākot no pikantajiem ievārījumiem līdz slinkajai marmelādei. Pamēģini pati un pēc tam dod padomus par savai vecmāmiņai.
"Slinkā" jāņogu marmelāde
Sastāvdaļas - 125 g jāņogas, 125 g upenes, 125 g avenes, 200 g želantīna.
Pagatavošana - ogas nomazgā, notīra no kātiņiem, samīca bļodā ar cukuru. Liek mikroviļņu krāsnī (850w) un 10 minūtēm, ik pa 3 minūtēm izņem un apmaisa. Pēc tam pievieno želantīnu, iepilda burkās un labi aizvāko. Želeja ziemai gatava 10 minūtēs!
Jāņogu krēms
Sastāvdaļas - 500g jāņogas, 100g ūdens, 4 olu dzeltenumi, 225 g cukura, šķipsniņa sāls, 60g sviesta.
Pagatavošana - ogas notīra, nomazgā, tad aplej ar ūdeni un karsē aptuveni 15 minūtes visu laiku spaidot ar stampiņu, bet neuzvāra. Pēc tam masu izspiež caur sietiņu, masu lej katliņā un karsē uz mazas uguns, bet joprojām neļauj uzvārīties. Pievieno sāli un cukuru. Maisot masu ar koka karoti, lēni iemaisa olu dzeltenumus. Nepārtraukti maisa līdz brīdim, kad masa sabiezē un sāk lipt pie karotes (aptuveni 15 minūtes). Tad noņem katliņu no plīts un lēnām iemaisa masā mīkstu (izkausētu) sviestu, līdz masa kļūst viendabīga. Atdzesē ledusskapī apmēram stundu.
Pikantais ērkšķogu ievārījums
Sastāvdaļas - 500g ērkšķogu (labāk, ja tās nav ļoti mīkstas, bet drīzāk ne īsti gatavas), 500g ābolu, ¼ l vīnetiķa, 3 sīpoli, 200g cukura, sāls, 100g rozīņu, naža gals kanēļa, naža gals maltas krustnagliņas, 1 tējkarote malta ingvera.
Pagatavošana - nomizo un sagriež ābolus un sīpolus, ērkšķogas nomazgā. Vīnetiķi uzvāra ar rozīnēm, cukuru un sāli. Ogas, ābolus un sīpolus liek vārījumā, uzvāra un tad tvaicē uz lēnas uguns aptuveni 40 minūtes. Tad pilda burkās, aizvāko un atdzesē. Pikantā zapte gatava un vislabāk garšos ar medījuma gaļu!
Ērkšķogu saldējums
Sastāvdaļas - 350g ērkšķogas, 1 paciņa vaniļas cukura, 200g saldā krējuma, 150 g cukura.
Pagatavošana - ogas attīra no kātiņiem, sablenderē. Pievieno cukuru un vaniļas cukuru. Saputo saldo krējumu līdz tas gatavs un samaisa kopā ar ogu-cukura maisījumu. Liek saldētavā saldēties un ik pēc stundas maisa, lai neveidotos ledus kristāli (apmēram trīs reizes).
Upeņu un banānu ievārījums
Sastāvdaļas - 1kg upenes, 1 kg notīrītu banānu, pusotrs kilograms cukura, 200 g ūdens.
Pagatavošana - netīrītas upenes liek katliņā, aplej ar ūdeni un nedaudz pavāra. Liek klāt ripiņās sagrieztus banānus un turpina vārīt. Pieber cukuru un vāra aptuveni 20 minūtes (ja rodas putas, tās noputo). Kad gatavs, karstu lej burkās un novāko. Garšos tiem, kam upenes vienas pašas liekas par stipru, jo banāns mīkstina spēcīgo garšu.
Upeņu mafini
Sastāvdaļas - pusotra glāze miltu, pusotra tējkarote cepamā pulvera, 200g saldā krējuma, 1 ola, ¾ glāzes cukura, pusotra glāze upeņu.
Pagatavošana - samaisa miltus ar cepamo pulveri un cukuru. Samaisa saldo krējumu ar olu un tad visu samaisa kopā. Pieber masai upenes, kārtīgi izmaisa un lej formā (var lielajā kēksa formā, var mazajās mafinu formītēs). Liek cepeškrāsnī 180 grādos uz 30 minūtēm.
Raksts publicēts sadarbībā ar