Banner 980x90

Gurķi - marinēti, skābēti un mazsālīti

Tuvojas jūlija beigas un augusts - tradicionālais pagrabu un saldētavu piepildīšanas mēnesis ar gardiem ievārījumiem un konserviem. Aplūkosim, kā sagatavot gurķus gan glabāšanai ziemas mēnešiem, gan drīzai apēšanai.

Gurķus tradicionāli sagatavo trīs veidos - skābē, marinē vai sāla. Marināde obligāti satur etiķi vai citronskābi, sāli, cukuru un garšvielas (noteikti pipari). Gurķus parasti ievieto 1-3 litru burkās, pārlej ar karstu marinādi, pasterizē un aizvāko. Etiķis gan daļēji iznīcina vitamīnus un neitralizē mikroelementus, tomēr šis trūkums tiek kompensēts ar brīnišķīgu galarezultātā iegūtā produkta garšu.

Skābē gurķus bez etiķa, parasti - ozolkoka mucās. Kā piedevas izmanto visdažādākos zaļumus - upeņu un ķiršu lapas, ķiplokus, mārrutku saknes vai lapas, melnos vai smaržīgos piparus, ķimenes, sinepes, krustnagliņas, koriandru u.c. Gurķus var pagatavot arī pavisam ātrai lietošanai, tādus parasti sauc par mazsālītiem gurķīšiem.

Ātrai gurķu sālīšanai ir daudz recepšu, tomēr parasti lielākā daļa mājsaimnieču no vasaras uz vasaru gurķīšus sāla pēc vienas un tās pašas zināmas un pārbaudītas receptes. Varbūt pienācis laiks eksperimentiem?

Vispārējie ieteikumi gurķu sālīšanai - ir trīs galvenie veidi, kā sālīt gurķus: karstā vai aukstā sālījumā; "sausā" metode vai gurķu sālīšana savā sulā (vai kopā ar vēl kādu sulu, piemēram, jāņogu, ķirbju u.c.). Labākie gurķi ātrai sālīšanai ir nelieli (bet ne pipargurķīši) vienāda izmēra, spilgti zaļi, stingri gurķi ar plānu miziņu un "pumpiņām". Lai gurķi izdotos īpaši kraukšķīgi, tos pirms sālīšanas vajadzētu paturēt uz 2-3 stundām aukstā ūdenī. Vajadzētu gurķiem nogriezt abus galiņus. Traukā gurķus vajadzētu kārtot vertikāli, tad tie vienmērīgāk iesālīsies. Papildus tradicionālajiem zaļumiem - dilles, pētersīļi, mārrutku lapas, ķiršu un upeņu lapas, var izmantot ozola lapas, anīsu, estragonu. Par klasiskajām garšvielām uzskata lauru lapas, krustnagliņas, asos piparus. Sāli labāk ņemt rupjo, var arī jūras, tikai ne jodēto. Gurķus nedrīkst sablīvēt burkā pārāk stingri. Burku vai citu trauku ar sālītajiem gurķiem nevajag cieši noslēgt, to var vienkārši pārklāt ar salveti, jo sālīšanās procesā nepieciešams gaiss.

Marinēti saldskābi gurķi
Sastāvdaļas: 5 l gurķu pagatavošanai vajadzēs 3 kg nelielus gurķus, 200 g nelielu sīpolu, 100 g mārrutki, 5 g sinepju sēklu, 3 lauru lapas, 15 pipari, dilles, 2 litri ūdens 0,5 litri 9 % etiķa, 150 g cukura, 60 g sāls.

Pagatavošana: Gurķus nomazgā, kārto burkās kopā ar notīrītiem sīpoliem, dillēm, mārrutkiem, pārlej ar verdošu marinādi. Burku noslēdz un atstāj līdz nākamajai dienai. Otrajā dienā marinādi nolej, uzvāra, tad uzlej gurķiem, burku aizvāko un novieto glabāšanā vēsā vietā.

Skābēti gurķi krievu gaumē
Sastāvdaļas: 10 kg gurķu, 300-350 g dilles, 60 g mārrutku lapu, nedaudz upeņu lapu. Šķīdumam - uz 1 litru ūdens - 60 g rupjā sāls.

Pagatavošana
: Mazākus, vienāda lieluma gurķus labi nomazgā tekošā ūdenī. Burkas apakšā saliek mārrutku lapas, dilles. Burku piepilda ar gurķiem un zaļumiem, tad pārlej ar verdošu sālījumu. Burkas nosedz ar vāku un atstāj uz 7-10 dienām istabas temperatūrā, pēc vajadzības pievieno sālījumu. Ja rūgšanas procesā parādās baltas putas, tās ar tīru karoti uzmanīgi noņem. 

Mazsālīti gurķi - tradicionālie
Šādi vienkārši un ātri pagatavoti gurķi būs ēdami jau aptuveni sešas stundas pēc pagatavošanas.

Sastāvdaļas: 1-1,5 kg nelielu gurķu, 3-4 ķiploka daiviņas, dilles, upeņu lapas. Marinādei 1 litrs ūdens, 1 ēdamkarote rupjā sāls.

Pagatavošana:Gurķus liek 3 litru burkā vai lielā traukā,pamīšus ar zaļumiem. Uzvāra ūdeni, pievieno sāli. Gurķus pārlej ar karstu (bet ne vārošu) marinādi un ļauj tai ievilkties.

Piezīmes: Cits pagatavošanas variants – ar gurķiem piepildītās 3 l burkas virspusē uzber sāli (2-3 ēdamkarotes), tad ielej karstu ūdeni. Burku aizvāko un sakrata. Ja gurķus pārliesim ar aukstu sālsūdeni, tad tie būs gatavi pēc 2-3 dienām. Lai iegūtu interesantas garšas nianses, bez jau pierastajiem zaļumiem un citām piedevām gurķiem var pievienot ābolus.

Raksts publicēts sadarbībā ar 
 src=

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu