Dažādas marinādes vistas, cūkgaļas un liellopa gaļas šašlikam

Ātrā marināde vistas šašlikam
Sastāvdaļas - kilogramam gaļas - 1 krūze (250ml) olīveļļas vai labas augu eļļas, ½ krūze etiķa, 2 ēdamkarotes majonēzes, 3 ēdamkarotes Vorčesteras mērces, 2 ēdamkarotes svaigas citronu sulas, apmēram tējkarote sāls, tējkarote piparu, 2 ēdamkarotes timiāna, 1 ēdamkarote ķiploku sāls.
Pagatavošana - visas sastāvdaļas kārtīgi samaisa bļodā. Gatavajā marinādē liek gabaliņos sagrieztu vistas gaļu un marinē vismaz 30 minūtes.
Piezīmes - šo marinādi vienlīdz labi var izmantot kā filejas, tā arī stilbiņu un spārniņu marinēšanai. Ķiploku sāls vietā var izmantot arī svaigu smalki sakapātu ķiploku un likt to vairāk, ja tīk tā garša. Tāpat ar majonēzi - arī to var pievienot vairāk, jo tā dos gaļai maigumu un mīkstumu. Ja patīk asumiņš - var pievienot arī nedaudz sinepes.
Sojas mērces un medus marināde vistas šašlikam
Sastāvdaļas - 4 porcijām vistas šašlika (1 porcija apmēram 1 vistas filejas gabals) nepieciešamas 3 ēdamkarotes sojas mērces (der gan parastā klasiskā sojas mērce, gan mērce ar samazinātu sāls daudzumu, izteiktāka šī marināde sanāks no klasiskās mērces), 1 tējkarote vijīga medus, 1 tējkarote Dižonas graudu sinepju, 4 ēdamkarotes svaigi spiestas apelsīnu sulas, timiāns vai rozmarīns - pēc izvēles, sezama sēkliņas.
Pagatavošana - vistas fileju sagriež nelielos gabaliņos (tādos, lai var uzdurt uz iesma, vai likt uz restēm). Marinādi pagatavo samaisot kopā sojas mērci ar medu, sinepēm, apelsīnu sulu un izvēlētajiem garšaugiem. Marinādē liek vistas gabaliņus un atstāj aptuveni stundu (var arī ilgāk). Pēcāk gaļu grilē, kamēr tā izcepusies, aptuveni 10-15 minūtes. Pasniedz ar grilētiem dārzeņiem, kartupeļiem, salātiem u.c. Kad gaļa gatava, pēc vēlēšanās var to apkaisīt ar sezama sēkliņām.
Piezīmes - vistas filejas vietā šajā receptē var izmantot arī vistu stilbiņus vai spārniņus, ja tādi pie sirds iet vairāk! Ja vēlas, lai izteiktāka būtu sojas mērces garša - to var pievienot vairāk. Tas pats attiecas uz medu - ja vēlas, lai gaļa saldāka un kraukšķīgāka - medu pievieno nedaudz vairāk.
Klasiskā marināde cūkgaļas šašlikam
Sastāvdaļas - kilogramam gaļas - 500 g šķēlēs sagrieztu sīpolu, 3 ēdamkarotes olīveļļas, 2 lauru lapas, malti melnie un sarkanie pipari, tējkarote koriandra vai ķimeņu (vai abu) sēklu, garšaugi pēc izvēles (piemēram, sauja kinzas vai pētersīļu), var pievienot arī sulu no 1 svaiga citrona un, ja tīk – nedaudz baltvīna, lai gaļa sanāktu mīkstāka.
Pagatavošana - šķēlēs sagrieztos sīpolus sajauc ar sakapātiem zaļumiem, pievieno melnos un sarkanos piparus (turklāt - darot to bez bažām, ka tik nav pa daudz), sadrupina lauru lapas, pievieno olīveļļu, pievieno ķimeņu vai koriandra sēklas, citrona sulu un baltvīnu. Var pielikt arī sāli pēc garšas. Gatavajā marinādē liek iekšā gaļu un kārtīgi samīca! Uzliek slogu vai pārtikas plēvi vairākās kārtās un liek bļodu ledusskapī vai nes uz pagrabu. Marinē kā minimums 3-4 stundas, taču vislabāk - atstāj marinēties uz visu nakti.
Piezīmes - šī nu ir recepte, kurā bailēm nav vietas - sīpolu nevar būt par daudz, jeb - jo vairāk, jo labāk, jo tie ir galvenie, kas gaļai piedod mīkstumu un izcilu aromātu (protams, arī garšu), tas pats attiecas uz pipariem!
Saldā ananāsu marināde cūkgaļas šašlikam
Sastāvdaļas - apmēram kilogramam gaļas - 1 krūze (250 ml) sablenderēta vai sarīvēta SVAIGA ananāsa mīkstuma, 1/3 krūzes sojas mērces, 1/3 krūzes vijīga medus, ¼ krūzes rīsu etiķa, 2 smalki sakapātas ķiploka daiviņas, 1 tējkarote ingvera pulvera, ¼ tējkarotes maltu krustnagliņu.
Pagatavošana - visas sastāvdaļas rūpīgi samaisa, liek marinādē gabaliņos sagrieztu gaļu, pamīca. Marinē apmēram 2 stundas, var arī ilgāk. Vēlams marinēt zem sloga vai pārtikas plēves.
Piezīmes - tā kā tiek pirkts vesels ananāss, tad var izmantot arī visu tā mīkstumu, tas nebūs par daudz, jo ananāss satur enzīmus, kas gaļu padarīs īpaši mīkstu un gardu. Noteikti jāizmanto svaigs, nevis konservēts ananāss. Šo marinādi var pagatavot jau iepriekš un līdz 7 dienām turēt ledusskapī hermētiski noslēgtā traukā. Šo marinādi var izmantot kā cūkgaļai, tā arī vistas gaļai.
Ātrā vīna marināde Liellopa gaļas šašlikam
Sastāvdaļas - apmēram kilogramam gaļas - glāze (250ml) sausa sarkanvīna, 2 ēdamkarotes sojas mērces, 1 sarīvēts sīpols, 1 selerijas kāts, sagriezts smalkās šķēlēs, 2 smalki sakapātas ķiploka daiviņas, sāls un pipari - pēc garšas.
Pagatavošana - visas sastāvdaļas kārtīgi sajauc. Gatavajā marinādē liek gabalos sagrieztu gaļu un atstāj marinēties ledusskapī uz visu nakti.
Piezīmes - ja tīk sojas mērces garša, to var pievienot nedaudz vairāk, tāpat var variēt arī ar vīnu - ja netīk sausais sarkanvīns, var izvēlēties saldāku, taču jāņem vērā - tieši sausais sarkanvīns mīkstina gaļu. Var pievienot arī kādus garšaugus, ja vēlas.
Alus marināde Liellopa gaļas šašlikam
Sastāvdaļas - puskilogramam līdz kilogramam (atkarībā cik stipru garšu vēlas) šašlika - 150 ml alus (vēlams tumša un medaina alus),2 ķiploka daiviņas, 30 ml sojas mērces, 1 ēdamkarote smalki sakapātu vai samaltu parasto sīpolu, 1 ēdamkarote smalki sakapātu vai samaltu šalotes sīpolu, 1 ēdamkarote Vorčesteras mērces, 1 ēdamkarote sinepju, ¼ tējkarotes smalki sakapāta estragona, ¼ tējkarotes smalki sakapātu pētersīļu, sāls, pipari – pēc garšas.
Pagatavošana - Smalki sakapā ķiplokus, sīpolus un šalotes sīpolus. Tiem pievieno smalki sakapātos garšaugus - estragonu un pētersīļus. Pievieno Vorčesteras mērci, sojas mērci, sinepes, visu sajauc. Kā pēdējo pievieno alu un garšvielas - pēc garšas. Gatavo marinādi kārtīgi samaisa. Marinādē liek gaļu un ļauj tai ievilkties vismaz 30 minūtes. Gaļai cepoties, atlikušo marinādi ik pa brīdim var paliet virsū, lai gaļa sanāk sulīgāka.
Piezīmes - Receptē norādītās sastāvdaļas iespējams variēt pēc saviem ieskatiem - var pievienot vairāk alus, ja tīk tā garša un to vēlas sajust arī gaļā. Var pievienot arī vairāk sojas mērces, kas kopā ar alu dos neparastas garšas nianses! Kopumā šādi pagatavots šašliks ies pie sirds stiprajam dzimumam, taču nebūs par stipru un asu arī dāmām!
Raksts publicēts sadarbībā ar
