Banner 980x90

Viegli pagatavojami ēdieni Ziemassvētku galda dažādošanai

Ja apnikuši klasiskie cepeši un trejdeviņi ēdieni, vai svinētāju pulkā gaidāms vegāniska uztura cienītājs, bet nav ideju, ko gatavot, nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā receptes diviem gardiem Ziemassvētku ēdieniem.

Viegli pagatavojamais tiramisū ar mandarīniem būs ideāls deserts, bet vegāniskā polenta ar sēņu ragū – sildošs un spēcinošs pamatēdiens.

Viegli pagatavojamais Ziemassvētku tiramisū

 

Sastāvdaļas:

  • 500 grami rikotas siera,
  • 250 grami maskarpones siera,
  • divas ēdamkarotes medus,
  • 100 mililitri espresso,
  • sula no viena mandarīna (+ miziņas),
  • 50 mililitri iecienīta liķiera (labi derēs mandeļu vai krēma liķieris, bet alkoholu var arī nepievienot),
  • 125 grami cepumu "Dāmu pirkstiņi",
  • 100 grami tumšās šokolādes,
  • 80 grami 10% saldā krējuma,
  • rīvēta šokolāde rotāšanai.

Pagatavošana:

  1. Pagatavo šokolādes glazūru - ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī izkausē šokolādi, pielej saldo krējumu, sildot maisi, līdz masa kļūst viendabīga. Atdzesē līdz istabas temperatūrai. 
  2. Lielā stikla traukā  vienā slānī izkārto cepumus.
  3. Samaisi espresso ar mandarīnu sulu un liķieri.
  4. Vienmērīgā kārtā aplej “dāmu pirkstiņus” ar espresso maisījumu.
  5. Tikpat vienmērīgā kārtā uz dāmu pirkstiņiem uzlej šokolādes glazūru un liec ledusskapī vai saldētavā, lai nedaudz sacietē.
  6. Saputo kopā rikotas un maskarpones sieru, medu un pusi no mandarīna miziņām.
  7. Siera maisījumu kārto virsū cepumu kārtojuma un izlīdzini.
  8. Rotā ar rīvētu šokolādi un mandarīna miziņām.
  9. Liec ledusskapī uz dažām stundām (var atstāt uz nakti).

Vegāniskā polenta ar sēņu ragū sarkanvīna mērcē

 

Sastāvdaļas:

  • 400 grami sēņu maisījuma (šampinjoni, šimeji, šitake sēnes),
  • viens liels sīpols,
  • divas ķiploka daiviņas,
  • divas ēdamkarotes kokosriekstu sviesta vai augu eļļas cepšanai,
  • viena ēdamkarote svaiga timiāna lapiņu (vai viena tējkarote kaltētu),
  • 150 mililitri sarkanvīna,
  • viena ēdamkarote kukurūzas vai kartupeļu cietes,
  • 900 mililitri dārzeņu buljona,
  • 200 grami kukurūzas putraimu (polentas),
  • 100 mililitri kokosriekstu piena,
  • viena ēdamkarote sāls,
  • pustējkarote rīvēta muskatrieksta.

Pagatavošana:

  1. Lielā katlā uzvāri 800 mililitrus dārzeņu buljona (100 mliliitrus atstāj mērcei), pieber kukurūzas putraimus un sāli, vāri aptuveni 20 minūtes, ik pa laikam apmaisot.  Vārīšanās beigās pielej kokosriekstu pienu un pievieno muskatriekstu;
  2. Kamēr gatavojas polenta, pagatavo sēņu ragū. Sagriez sīpolu, smalki sakapā ķiploku un visu apcep uz pannas dažas minūtes;
  3. Sagriez plānās šķēlītēs sēnes, pievieno tās sīpoliem un ķiplokiem;
  4. Pieber sāli, piparus un timiāna lapiņas;
  5. Apmaisot cep aptuveni 10 minūtes, līdz sēnes ir gatavas (paliek zeltaini brūnas);
  6. Pielej sarkanvīnu un cep vēl dažas minūtes, līdz vīns gandrīz iztvaiko;
  7. Izšķīdini cieti aukstā dārzeņu buljonā, pielej to klāt sēnēm un apmaisot gatavo vēl aptuveni, līdz izveidojas mērces konsistence;
  8. Baudi karstu poletnu, pārlejot ar sēņu ragū un rotājot ar timiāna lapiņām.

Fotogrāfiju autore: Viktorija Kožemjakina

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)