Banner 980x90

Daugavpils teātrī top Latgales kongresa simtgadei veltīts iestudējums

Daugavpils, 4.apr., LETA. Daugavpils teātrī top Latgales kongresa simtgadei veltīta muzikāla izrāde latgaliešu valodā "Nūgrymušõ pile", aģentūru LETA informēja teātra sabiedrisko attiecību vadītāja Janīna Ivanova.

Iestudējuma pamatā ir ievērojamā latgaliešu un latviešu kultūras un garīgā darbinieka, valstsvīra un literāta Franča Trasuna luga, kuru viņš sarakstījis, par pamatu ņemot varoņteikas. Lugā caur mītiem apvienotiem ar vēsturisku realitāti tiek aktualizēta spēcīga nacionālā ideja un identitāte. Trasuns visu mūžu nodarbojies ar latgaliešu valodas un kultūras aizstāvību, kā arī bijis Latgales apvienošanās ar Vidzemi un Kurzemi idejas iniciators.

Mūziku izrādei "Nūgrymušo pile" ir sarakstījis komponists Kārlis Lācis, bet horeogrāfiju veido Agris Daņiļevičs. Izrādes režisors ir Oļegs Šapošņikovs, scenogrāfes un kostīmu mākslinieces - Inga Bermaka Apiaha un Agnese Leilande. Iestudējumā piedalīsies arī Daugavpils koris "Daugava" Jevgeņija Ustinskova vadībā, kurš ir arī iestudējuma muzikālais vadītājs.

Iestudējumā iesaistīti arī pazīstami viesmākslinieki - Jānis Jarāns un Jurijs Djakonovs.

Lugas pirmizrāde notiks 6.maijā plkst.17, tuvākā izrāde paredzēta 7.maijā plkst.17, savukārt 15.maijā iestudējumu "Nūgrymušo pile" varēs noskatīties Latvijas Nacionālajā teātrī Rīgā.

Šogad Latvijā aizsākas valsts simtgadei veltītu pasākumu cikls, nozīmīgu lomu tajā ieņem arī ar Latgali saistīti notikumi, kuru centrālā ass ir vēsturiskais Latgales kongress, kurā pirms simts gadiem tika pieņemts vēsturiskais lēmums par apvienošanos ar Kurzemi un Vidzemi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)