Banner 980x90

Daugavpils cietoksnī atklās atjaunoto pieminekli Latvijas Brīvības cīņās kritušajiem karavīriem

Daugavpils, 20.okt., LETA. 14.novembrī plkst.12 Daugavpils cietoksnī svinīgi tiks atklāts atjaunotais piemineklis Latvijas Brīvības cīņās kritušajiem Latvijas armijas Zemgales divīzijas 10.Aizputes kājnieku pulka karavīriem, aģentūru LETA informēja biedrības "Daugavpils mantojums" valdē.

Piemineklis atrodas Daugavpils cietokšņa komandanta dārzā un tika svinīgi atklāts 1924.gadā. Pēc Otrā pasaules kara pieminekļa augšējā daļa tika demontēta, bet apakšējā kalpoja par padomju proletariāta vadoņu krūšutēlu postamentu. Pirmais bija Staļins, vēlāk - Ļeņins. Ap 1975.gadu Ļeņina krūšutēls bija pārnests citur, bet postaments tā arī palika aizmirsts Cietokšņa dārzā.

Līdz nesenam laikam šī bija viena no retajām piemiņas vietām Latvijā, kas veltīta Brīvības cīņām un nebija atjaunota. Pieminekļa atjaunošana sākās šī gada jūnijā. Būvprojektu pieminekļa atjaunošanai izstrādāja SIA "Konvents". Oktobra sākumā pieminekļa pamatā tika iemūrēta piemiņas kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm.

Kopš 2015.gada biedrība "Daugavpils mantojums" vāca līdzekļus pieminekļa izpētei, tehniskā projekta izstrādei un restaurācijas darbiem. Pateicoties Daugavpils iedzīvotāju un Daugavpils cietokšņa apmeklētāju saziedotajiem līdzekļiem, Daugavpils pašvaldības un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstam, kā arī valsts budžeta līdzfinansējumam, pieminekli izdevies atjaunot.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)