Banner 980x90

Pērle Daugavas lokos – Grāfu Plāteru pils jeb Krāslavas pils

Hu Gerner/flickr.com
Hu Gerner/flickr.com
Krāslavas jaunā pils jeb Plāteru pils, kuras celšana norisa gandrīz trīs desmitgades (1765. līdz 1791. gadam), un tās komplekss ir Krāslavas nozīmīgākais kultūrvēstures un arhitektūras piemineklis, kā arī valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Sākotnēji baroka stila ēkas celtniecība tika uzsākta pēc grāfa Konstantīna Ludviga Plātera pasūtījuma, taču tika noslēgta viņa jaunākā dēla Augusta Hiacinta Plātera laikā.

Krāslavas vecā pils un jaunā pils

Baroka stilā ieturētā muižas vecā pils, kas atrodas Jāņupītes krastā, celta 1759. gadā jaunizveidotā liepu parka austrumu malā pēc grāfa Konstantīna Ludviga Plātera pasūtījuma. Tā bija paredzēta grāfa dēlam Teofilam, kurš turpmāk dzīvoja celtnes pirmajā stāvā, savukārt pēcāk to pārbūvēja. Pēc jaunās pils uzcelšanas vecās pils pirmajā stāvā atradās Plāteru dzimtas vasaras rezidence, bet otrajā un trešajā stāvā tika izvietota bagātīga bibliotēka ar aptuveni 20 tūkstošiem vienību – dažādiem sējumiem, atlantiem un rokrakstiem.

Krāslavas muižas jaunās pils celtniecība tika uzsākta 1765. gadā sadarbībā ar arhitektu Domeniko Parako. Sākotnēji arī šī ēka tikusi būvēta baroka stilā, taču 18. gadsimta un 19. gadsimta mijā tika pārbūvēta klasicisma stilā. Krāslavas pils ir vienīgā pils Latgalē ar šādu stilu arhitektūras sajaukumu.

Plāteru dzimtas īpašumā Krāslavas pils ir līdz I Pasaules karam, proti, gandrīz divus gadsimtus – pēdējā pils īpašniece bijusi Marija Plātere, kura apprecējās ar grāfu Gustavu Kristofu Plāteru. Laikā no 1917. līdz 1919. gadam pili izlaupīja un izdemolēja. Ēkā pēc 1920. gada tik iekārtots pasts, savukārt līdz 20. gadsimta 70. gadiem tajā izvietojās Krāslavas ģimnāzija. Šobrīd pils kompleksa teritorijā darbojas Krāslavas Vēstures un mākslas muzejs.

Muižas apbūve

Aleksejs Kotčenko/flickr.comAleksejs Kotčenko/flickr.com

Līdzās pilij tika uzbūvētas arī vairākas saimniecības ēkas: pils pārvaldnieka un dārznieka mājas, laidari, zirgu staļļi, ledus pagrabi, oranžērija. Pili ieskauj 18. gadsimta vidū veidots apmēram 22 hektārus plašs ainavu parks – Grāfu Plāteru parks, kas stādīts Daugavas ielejas nogāzēs. Tajā atjaunota mākslīgā grota ar noslēpumaino pazemes eju un lauva – pils sargs, tāpat arī kāpnes to vēsturiskajā vietā, parka celiņi un pagalms. Parka dendroloģiskais sastāvs vēl arvien ir ļoti plašs – tajā sastopamas ap 70 dažādu koku un krūmu sugas.

Lai arī pati pils ir apskatāma tikai no ārpuses, no skatu laukuma pie pils paveras skaisti skati uz Daugavas lokiem un Krāslavas pilsētu. Mūsdienās izgaismotais parks ir iecienīta pilsētnieku un viesu pulcēšanās vieta. Pēc renovācijas bijušajā stallī ir iekārtota Amatu māja, kur tiek rīkoti dažādi pasākumi un radošās darbnīcas. Pils kompleksa un parka teritorijā tiek svinēti gadskārtu ieražu svētki un rīkoti dažādi pasākumi, piemēram, Līgo, Muzeja nakts pasākumi, Pilsētas svētki, kā arī vairāki citi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)