Banner 980x90

Nūjošana tavai veselībai

Aizvien lielāku popularitāti Latvijā gūst nūjošana. No malas skatoties, mēdz šķist, ka tā īpaši neatšķiras no parastas pastaigas. Tomēr tā nebūt nav! Nūjošanas laikā darbojas daudz vairāk muskuļu grupu nekā parastas staigāšanas vai skriešanas laikā. Turklāt nūjas sniedz papildus atbalstu gan ceļgalu, gan gūžu locītavām, tāpēc nūjošana ir locītavām un muskuļiem daudz saudzējošāks sporta veids. Arī tās pienesums kopējai veselībai un možam garam ir neatsverams, par to tad arī pastāstīsim raksta turpinājumā.

Nūjošanas ietekme uz veselību:
• uzlabo stāju un koordināciju;
• samazina osteoporozes attīstības iespējas;
• palīdz samazināt svaru un noturēt to nemainīgu;
• samazina slodzi uz locītavām, tādējādi novēršot artrīta attīstības risku;
• uzlabo gremošanas sistēmas darbību un stabilizē vielmaiņu;
• nostiprina muguras un plecu muskulatūru;
• veicina labu asinsriti;
• samazina spriedzi un stresu, stprinot nervu sistēmu;
• nodrošina labāku miegu, jo nūjošana tiek veikta svaigā gaisā;
• stimulē dziļu un ritmisku elpošanu, apgādājot organisma šūnas ar skābekli;
• uzlabo garastāvokli un pasargā no depresijas attīstības riska.
 
Pirmie soļi nūjošanā
Pirms uzsākt nūjošanu patstāvīgi, ieteicams apmeklēt vismaz vienu nodarbību, kas noris pieredzējuša trenera vadībā. Tas atvieglos arī atbilstošo nūju meklēšanas procesu, jo pārsvarā treniņi noris ar trenera sagādāto inventāru, tāpēc varēsi piemeklēt vajadzīgo nūju garumu, kas atbildīs tieši tavam ķermenim, un vēlāk iegādāties nūjošanas nūjas interneta veikalā

Treneris arī uzskatāmi parādīs nūjošanas tehnikas pamatprincipus, kas jāievēro, lai nūjošana nāktu par labu tavai veselībai, nevis gluži pretēji  kaitētu tai. Liela nozīme ir stājai, elpošanai, pareizam nūju stāvoklim un atsperīgam solim. 
 
Stāja. Nūjošanas laikā augumam jābūt pilnīgi taisnam, tāpat arī mugurai. Pleci nedrīkst būt saspringti vai savilkti uz augšu.
Solis. Nūjojot solis jāliek daudz plašāks nekā parasti staigājot, lai padarītu nūjošanu efektīvāku un dotu ķermenim laiku, lai atvirzītu roku uz aizmuguri vai uz priekšu. Kā pirmais pamatni skar papēdis, pēdas purgals no zemes atraujas pēdējais.
Rokas. Atspēriena laikā rokas smaguma centrs jākoncentrē nūjas siksniņā, nevis nūjas rokturī. Nūjošanā aktīvi jāiesaista visa ķermeņa augšdaļa, roku atvēzienam jāsākas pleca locītavā, vienlaikus iesaistot arī elkoni.
Kājas. Nūjošanas nūju uzdevums ir maksimāli noņemt slodzi no kājām un sniegt atbalstu atsperīgam solim. Kājām jābūt atbrīvotām, tādēļ jāizvēlas atbilstoši apavi.
Elpošana. Liela nozīme ir pareizai elpošanas tehnikai, izelpai ir jābūt garākai par ieelpu. Par nepareizu elpošanu treniņa laikā liecina duršana pakrūtē. Tas nozīmē vien to, ka uz brīdi jāapstājas un jāļauj elpošanai kļūt vienmērīgai, un tikai tad treniņš jāturpina, ieelpu un izelpu pielāgojot konkrētai kustībai vai, piemēram, skaitot uz trīs.
 
Kā atrast atbilstošas nūjošanas nūjas un kur tās iegādāties?
Nūjas pēc to izmēriem, gluži kā apģērbs, iedalās S, M un L izmēros. Tomēr pēc tā nevajadzētu vadīties, iegādājoties nūjošanas nūjas. Pastāv vairākas formulas, kuras var izmantot, piemeklējot nūjas savam augumam. Viena no tām paredz, ka nūjotāja auguma garums jāreizina ar 0,68, rezultātu noapaļojot līdz tuvākajai 5 cm atzīmei. Piemēram, ja tavs auguma garums ir 1,75 m, tad nūju garumam vajadzētu būt 119 cm (175 x 0,68).

Otra formula vairāk piemērota senioriem un cilvēkiem rehabilitācijas periodā. Tā paredz, ka auguma garums centimetros jāreizina ar koeficientu 0,66. Tātad, ja tavs augums ir 1,75 m, tad atbilstošo nūju garums būs 115 cm (175 x 0,66). Nūjošanas nūjas interneta veikalā 220.lv viegli atradīsi, jau ērti sadalītas pēc to cenas un ražotāja, bet to garumu  tehniskajā specifikācijā, kas pievienota preces aprakstā.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)