Banner 980x90

Mārdadzis veselībai – kādiem nolūkiem to lieto?

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com
Arvien vairāk cilvēku mūsdienās veselības uzlabošanai izvēlas lietot dabīgas vielas, nevis ķīmiskus savienojumus. Atgriežoties pie sentēvu receptēm, kā viens no zināmākajiem augiem ar visplašāko labvēlīgo iedarbību uz cilvēka organismu, ir minams mārdadzis. Kādēļ tas ir tik noderīgs, apkopots Lagosa.eu speciālistu sagatavotajā rakstā.

Kas tas par augu?
Mārdadzis (Silybum marianum) ir savvaļas augs, kura ārstnieciskās īpašības cilvēki izmantojuši jau vairāk nekā 2000 gadu. Latvieši to uztvēra arī kā kultūru, kas pasargā no ļaunuma, tādēļ to speciāli stādīja māju tuvumā. Mārdadzis visbiežāk saistās ar aknu veselības uzlabošanu un attīrīšanu, taču to izmanto visu organisma funkciju atjaunošanai.

Mārdadža noslēpums
Šis augs ir spēcīgs antioksidants, un ārstnieciskās īpašības tam piemīt, pateicoties tādām vērtīgām vielām kā izosilibīns un silimarīns. Tās tiek iegūtas no mārdadža sēklām. Retāk izmanto arī auga lapas un citas daļas. Mārdadzis tiek uzskatīts par visnekaitīgāko no ārstniecības augiem, jo tas nerada nekādas blaknes, bet dod ievērojamus rezultātus.

Kam to izmanto?
Tautas medicīnā mārdadzis tiek izmantots dažādiem mērķiem:
• figūras uzlabošanai – mārdadzis aktivizē vielmaiņu un šķīdina taukus, kā arī aizkavē liekā svara veidošanos, tādējādi rūpējoties par slaidāku ķermeni;
• jaunības saglabāšanai – silimarīns aizkavē brīvo radikāļu ietekmi uz organismu, tādējādi palēninot novecošanu, kā arī mazina UV staru izraisīto ietekmi uz ādu; 
• cukura diabēta profilaktiskai ārstēšanai – mārdadzī esošās vērtīgās vielas palīdz samazināt cukura līmeni asinīs; 
• sirds veselībai – mārdadzis palīdz samazināt augstu holesterīna līmeni, regulē asinsspiedienu, un līdz ar to nodrošina šī centrālā orgāna optimālu darbību; 
• gremošanas sistēmai – auga vērtīgās vielas veicina un normalizē kuņģa un zarnu trakta darbību, tādējādi palīdzot izvairīties no aizcietējumiem, gremošanas traucējumiem, kā arī novērš vemšanu; 
• ārējiem ievainojumiem – mārdadža spēks palīdz dziedēt dažādu insektu un čūsku kodumus; 
• pret sāpēm – mārdadzis ir izmantojams arī kā lokālas iedarbības līdzeklis pret zobu sāpēm un migrēnu; 
• žultspūšļa darbības uzlabošanai – mārdadzī esošās vielas novērš akmeņu veidošanos žultspūslī, veicina žults sekrēciju, kā arī mazina iekaisuma procesus.

Tiesa gan, mārdadža spēja palīdzēt iepriekš minētajās situācijās ne vienmēr ir zinātniski apstiprināta, tādēļ galvenokārt mārdadzis veselībai tiek izmantots aknu veselības veicināšanai. Ir zinātniski pierādīts, ka mārdadzī esošās vielas palīdz:
• atjaunot aknu šūnas;
• aizsargāt aknas no neveselīga ēdiena, alkohola un toksiskajām vielām;
• stabilizēt aknu šūnu membrānas;
• izvadīt un neitralizēt aknās esošās toksiskās vielas;
• palēnināt iekaisīgo vielu rašanos.
 
Kādēļ jārūpējas par aknām?
Kā iepriekš minēts, mārdadzis veselībai īpaši saistāms ar aknu veselības uzlabošanu, un tādēļ tam ir tik liela vērtība. Kādēļ aknas ir svarīgs orgāns? Tādēļ, ka to darbībai ir nozīmīga loma visa organisma kopējā veselībā, un attiecīgi lielākā daļa iepriekš minēto mārdadža "varoņdarbu" organismam vispirms ir saistīti ar aknu darbības uzlabošanu. Aknas ir orgāns, kas pārstrādā visus toksīnus, ko uzņem cilvēka organisms. Tās atbild par asins tīrību, sirds un asinsvadu veselību, piedalās hormonu ražošanā, palīdz atbrīvot glikozi, kas ir enerģijas avots, pārstrādā vielmaiņas galaproduktus, kā arī veic vēl neskaitāmi daudz funkciju. Tātad, ja aknas ir attīrītas un darbojas labi, savu uzdevumu veic arī pārējie ķermeņa orgāni!

Lietošanas veidi
Mārdadzis iedarbojas visdažādākajos veidos, tādēļ to var lietot divējādi:
iekšķīgi – šī auga vērtīgās vielas ir pieejamas jau gatavas lietošanai kapsulās, kā sausais pulveris, tinktūra vai eļļa, jaucami ar ūdeni un pārtiku, vai arī lietojami atsevišķi;
ārīgi – mārdadža sēklu eļļa tiek izmantota arī skaistumkopšanā – matu un ādas veselībai –, lietojot to tīrā veidā vai pievienojot kosmētikai.

Mārdadzis skaistumkopšanā
Foto: Pixabay.comFoto: Pixabay.com


Mārdadža eļļa satur komponentus, kas, lietojot to ārīgi, reģenerē ādu, līdzsvaro tās mitruma līmeni un atjauno elastību. Eļļas ārstnieciskās īpašības mazina arī ādas iekaisumu. Matu kopšanā mārdadža eļļu izmanto, lai padarītu tos elastīgus un spīdīgus.

Mārdadzis virtuvē
Vērtīgas vielas satur ne tikai mārdadža sēklas un lapas, bet arī citas auga daļas. Piemēram, mārdadža sakni izmanto kulinārijā. Šī auga saknes gatavo līdzīgi kā melnsaknes – cep, sautē, kā arī vāra krēmzupās. Virtuvē izmantojami arī mārdadža ziedi. Tos savukārt gatavo līdzīgi kā artišokus. Tādēļ ne velti agrākos laikos mārdadzis tika dēvēts par savvaļas artišoku. Mārdadža eļļa tiek ieteikta lietošanai ne tikai kā atsevišķs komponents veselības uzlabošanai, bet arī kā mērce salātiem vai vienkārši dārzeņu apslacīšanai. Savukārt tējas pagatavošanai noder gan mārdadža lapas, gan veselas sēklas, aplietas ar verdošu ūdeni. Šāda tēja ir labi kombinējama ar pienenēm un piparmētru.

Izvēlēties piemērotāko
Kā jau minēts, iemesli, kādēļ tiek lietots mārdadzis veselībai, un arī veidi, kā to darīt, ir visdažādākie. Tie, kuriem patīk vērtīgās vielas savienot ar tēju, ūdeni vai pārtiku, var izvēlēties pulverveida vai eļļas konsistenci. Savukārt tiem, kuriem ir svarīga maksimāli vienkārša un ērta uztura bagātinātāja lietošana, piemērotākās būs Lagosa.eu piedāvātās kapsulas.

Ikviens organisms būs pateicīgs par mārdadža vērtīgo vielu klātbūtni!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)