Banner 980x90

Mājas jumta segums kā nama galvenais dizaina elements

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Vai spējat iedomāties māju bez jumta? Domāju, ka atbilde ir pašsaprotama. Tas ir tādēļ, ka jumts ir viena no galvenajām mājas sastāvdaļām. Ja liekas, ka ir grūti izvēlēties mājas aksesuārus – spilvenus, galdautu, paklāju u.c. –, tad iedomājieties, cik daudz laika un pūļu sagādā pareizā mājas jumta izvēle, jo mājas jumta seguma iegāde atšķirībā no mājas aksesuāriem ir ilgtermiņa pirkums, tādēļ ir jāpievērš uzmanība ļoti daudziem būtiskiem nosacījumiem, pirms to iegādājamies. 

Iegādājoties mājas jumta segumu, ir jādomā ne tikai par tā funkcionalitāti, bet arī par tā vizuālo izskatu, jo jumts, neapšaubāmi, ir viens no izmēra ziņā lielākajiem mājas kopskata dizaina elementiem. Tas spēj izmainīt visa mājokļa kopējo izskatu, veidojot izteiksmīgu stilu, radot mājoklim savu unikālo noskaņojumu un dabu, neizmantojot jebkādas dekorācijas. Kādas krāsas un stila mājas jumta segumu izvēlēties? Kādas formas un profila jumta segumu izvēlēties? Lai atbildētu uz šiem jautājumiem, ir nepieciešams izvērtēt vairākas būtiskas nianses

Lielākoties tie cilvēki, kuri nevēlas īpaši iedziļināties jautājumā par mājas jumta seguma izvēli, lems par labu pelēkajiem jeb t.s. neitrālajiem toņiem vai arī tādiem toņiem, kas ir ļoti līdzīgi paša nama fasādei. Dažreiz šāda izvēle rada patiešām veiksmīgu rezultātu, taču mēdz gadīties, ka mājas jumta segums nepiestāv nama fasādei un otrādi. Lai izvairītos no šādiem neveiksmīgiem lēmumiem, ir jāņem vērā dažas pamatlietas.

Pirmkārt, jumta segums nav jāpieskaņo mājas fasādei tā, lai būtu redzams, ka attiecīgais jumta segums ir tieši paredzēts šai mājai un sader viens ar otru kā roka ar cimdiņu. Bieži vien labākais risinājums ir izvēlēties tādu jumta seguma toni, kas būs kontrastā ar mājas fasādi. Protams, no gaumīguma līdz bezgaumīgumam ir viens solis, taču ir jācenšas rast tāds jumta segums, kas mājai radīs harmonisku ārieni, kas gan pievilinās apkārtējo cilvēku uzmanību, gan vienlaicīgi arī pārāk spēcīgi neizleks uz pārējo māju fona. Ja tomēr esat izvēlējušies neitrālos toņus, tad atcerieties, ka labākais risinājums ir, nevis mājas jumta seguma pielīdzināšana mājas fasādei, bet gan dažādu toņu izvēle, lai būtu vizuāli redzams, kur sākas un kur beidzas jumts. Piemēram, ja mājas fasāde ir gaiši pelēkā tonī, tad mājas jumta segums labi izskatītos tumši pelēkā tonī. Neizskatītos veiksmīgi, ja tas saplūstu kopā ar mājas fasādi. Tomer, ja esat izlēmuši, ka par spīti visam vēlaties mājas jumta seguma tādā pašā krāsā kā mājas fasāde, tad būtu ieteicams pieaicināt speciālistu, kas ieteiktu, kā to paveikt, lai tas izskatītos vizuāli veiksmīgi. 

Otrkārt, izvēloties mājas jumta segumu, ir jānovērtē ēkas stils, kādā tā ir veidota. Tādā veidā izfiltrēsies piemērotie un nepiemērotie mājas jumta segumi, kas piestāvēs un nepiestāves nama fasādei. Ja celtnei nav izteikts stils, tad ar jumta palīdzību ir iespēja to izveidot. Vislabākais risinājums būtu izvērtēt teritorijas, kur atrodas māja, kopskatu, lai saprastu, kādā stilā šo mājas kopējo skatu veidot. Pastāv daudz un dažādi gadījumi, kad ir nepārprotami redzams, ka kādā konkrētā teritorijā nams sava stila dēļ tajā neiederas. Lai arī šis mājas kopskats šķiet patiešām gaumīgs, elegants un vizuāli pievilcīgs, tomēr iekšējā sajūta čukst, ka kaut kas līdz galam veiksmīgi neizskatās. Un bieži vien tas ir tieši tādos gadījumos, kad attiecīgā māja tiek veidota tādā stilā, ka tā nesaskan ar teritorijā esošo pārējo māju dizainu. 

Un visbeidzot, izvērtējot visus iepriekšminētos elementus, esam soli tuvāk pareizā jumta seguma izvēlei. Ja tomēr vēl joprojām jūtamies apjukuši, vienmēr ir iespēja pakonsultēties ar speciālistu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)