Banner 980x90

Lēmumu par sociālās aprūpes centra "Kalkūni" nākotni varētu pieņemt tuvāko divu nedēļu laikā

Foto: Evija Trifanova/ LETA
Foto: Evija Trifanova/ LETA
Lēmumu, ka valsts sociālās aprūpes centra "Latgale" filiāle "Kalkūni" tomēr netiks slēgta, varētu pieņemt vienas divu nedēļu laikā, uzreiz pēc vienošanās parakstīšanas starp iesaistītajām pusēm par deinstitucionalizācijas plāna pakalpojumu nodrošināšanu šodien Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē norādīja labklājības ministrs Jānis Reirs (V).

Vienošanos plānots noslēgt starp Labklājības ministriju, Daugavpils pilsētas domi, Daugavpils novada domi un Latgales plānošanas reģionu.

Parlamenta komisija noraidīja opozīcijas iesniegto pieprasījumu Reiram saistībā ar līdz šim pieņemto lēmumu par "Kalkūnu" slēgšanu. Par pieprasījumu vēl jālemj Saeimai. Pieprasījumā partijas "Saskaņa" deputāti aicinājuši Reiru atcelt rīkojumu par "Kalkūnu" slēgšanu, jo apšaubīja šī lēmuma racionalitāti.

Kā ziņots, Reirs iepriekš Latvijas Radio bija norādījis, ka "Kalkūnus" varētu neslēgt, ja tiks izpildītas deinstitucionalizācijas plāna prasības.

Lai atceltu lēmumu par "Kalkūnu" slēgšanu, jābūt pilnai pārliecībai, ka visi pakalpojumi, kas ir paredzēti plānā, tiks piedāvāti arī šajā aprūpes centra filiālē, iepriekš skaidroja ministrs. Tāpat ir jābūt pārliecībai, ka "Kalkūnos" vide kļūs ģimeniskāka, ir jābūt pārliecībai par bērnu tālāko likteni un attīstību.

Kā ziņots, augusta beigās Daugavpils pilsētas domes deputāti vienbalsīgi nolēma pieprasīt atcelt lēmumu par sociālās aprūpes centra "Kalkūni" slēgšanu. Minot iemeslus, kāpēc šo lēmumu uzskata par nepareizu, pašvaldība norādījusi, ka smagi slimie bērni nespēs atrast audžuģimenes, jo viņiem ir nepieciešama ne tikai aprūpe, bet arī medicīnas pakalpojumi. Savukārt analogā centrā Rīgā šos bērnus vecākiem un audžuvecākiem apmeklēt būs apgrūtinoši. Centrā "Kalkūni" strādā pārsvarā Daugavpils iedzīvotāji, un tā likvidācijas rezultātā viņi var palikt bez darba.

Līdzīgu lēmumu ir pieņēmusi arī Daugavpils novada dome, kas lūgusi labklājības ministru atcelt rīkojumu par "Kalkūnu" darbības izbeigšanu.

Vēlāk iepazīties ar apstākļiem filiālē klātienē devās gan Reirs, gan tiesībsargs Juris Jansons. Pēc vizītes ministrs norādīja, ka līdz šim pieņemtais lēmums par filiāles slēgšanu nav galīgs. Savukārt tiesībsargs solīja sekot līdzi tam, lai deinstitucionalizācija notiktu pēc būtības, tādējādi ikvienam nodrošinot iespēju dzīvot sabiedrībā, vienlaikus spriežot par to, kā to nodrošināt smagi slimām personām.

Valsts sociālās aprūpes centra "Latgale" filiāli "Kalkūni" līdz šim bija plānots slēgt 2019.gadā, jo, pēc Labklājības ministrijas domām, filiāles "Kalkūni" ēkas ir novecojušas un to drošai izmantošanai būtu nepieciešami lieli ieguldījumi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)