Banner 980x90

Kā iemācīt bērnam pareizi rīkoties ar naudu?

Ikvienam cilvēkam vajadzētu mācēt pareizi apieties ar naudu. Visvieglāk šo prasmi būs iemācīties jau agrā vecumā, tāpēc katram vecākam ir svarīgs uzdevums iemācīt saviem bērniem rīkoties ar naudas līdzekļiem. Jo ātrāk bērns apgūs šo prasmi, jo labāk un patstāvīgāk viņš spēs pieņemt lēmumus, kas saistīti ar personīgajām finansēm. 

Kā iemācīt bērnam pareizi rīkoties ar naudu?   

• Naudas krāšana
Cilvēki diezgan bieži, neskaitot ikdienas pirkumus, vēlas iegādāties kādu lielāku vai mazāku pirkumu. Taču šādiem pirkumiem ir nepieciešami papildus naudas līdzekļi. Viens no veidiem, kā tos iegūt, ir krāšana. Tieši naudas krāšanu visvieglāk ir apgūt jau agrā bērnībā, jo tas var sākt kļūt par ieradumu, kas var turpināties līdz pat vecumdienām. Tāpēc, ja Tu gribi, lai arī Tavs bērns iemācītos krāt, tad parādi viņam, kā tas ir jādara. Jūs kopīgi varat atlikt kādu noteiktu daļu no kabatas naudas, kas paredzēta tieši iekrājumu veidošanai.

• Kabatas naudas budžeta veidošana
Vislabākais veids, kā bērnam iemācīt naudas vērtību, kā arī tās taupīšanu, ir regulāra kabatas naudas izsniegšana. Tu vari izsniegt kabatas naudu reizi nedēļā vai pat mēnesī. Jo retāk tiks izsniegta kabatas nauda, jo apdomīgāk bērns ar to rīkosies. Vēl kopīgi ar savu bērnu vari veidot ienākumu un izdevumu pierakstus, ko mēneša beigās varēsiet apspriest. Vajadzības gadījumā varēsi sniegt padomus, kā ietaupīt vēl vairāk, lai bērns varētu iegādāties kādu kārotu lietu, kurai jau ilgāku laiku tiek krāta nauda.

• Pelnīšana paša spēkiem
Vecākiem noteikti vajadzētu pastāstīt, ka nauda vispirms ir jānopelna, kas nereti nenākas viegli. Nevienam cilvēkam naudu tāpat vien nepiešķir. Lai parādītu, kā tas darbojas dzīvē, piedāvā savam bērnam piepelnīties. Noteikti, ka mājās atrodas kāds darbiņš, ko bērns varētu paveikt un saņemt par to papildus naudu.

• Patstāvīga iepirkšanās
Bērni bieži vien priecājas, ka vecāki viņiem uzdod kādu atbildīgu uzdevumu, piemēram, aiziet uz veikalu un iegādāties nepieciešamos produktus. Došanās patstāvīgi uz veikalu, bērnam iemācīs rīkoties ar naudu – vispirms to saskaitīt, kā arī pārbaudīt, vai atlikums ir pareizi izdots. Protams, vislabāk būs, ja pirmās reizes kāds no vecākiem dosies līdzi uz veikalu un paskatīsies, cik labi bērns tiek galā ar šādu uzdevumu.

• Būt labam piemēram
Lai bērns mācētu pareizi rīkoties ar naudu, pašiem vecākiem ir jārāda labs piemērs. Tas nozīmē, ka vecākiem pašiem ir jāprot plānot savas finanses. Kā rīkosies vecāki, tā arī rīkosies pats bērns.

Visas iepriekš minētās lietas piemērotas gan pirmskolas, gan skolas vecuma bērniem. Taču, ja vēlies noskaidrot, kādas lietas Tev būtu jāizrunā ar bērnu, kurš jau drīz vien dosies studēt, tad ieskaties šeit – https://www.tvnet.lv/6436902/sarunas-par-naudu-5-lietas-kuras-jaizruna-pirms-berns-dodas-studet

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)