Banner 980x90

Esi uzmanīgs - arī paģiras ietekmē Tavas auto vadīšanas spējas

Vasara ir tas laiks, kad visaktīvāk notiek dažādas ballītes, pikniki vai vienkāršas tikšanās draugu lokā. Nereti šādās reizēs tiek baudīti ne tikai gardi ēdieni, bet arī alkoholiskie dzērieni. Dažkārt alkoholiskie dzērieni tiek lietoti pārāk daudz, tāpēc nākamajā dienā ir paģiras. Iespējams, ka ir diezgan liela daļa cilvēku, kuri uzskata, ka drīkst vadīt automašīnu, ja ir paģiras. Pat ja alkohola līmenis asinīs ir vienāds ar nulli, paģiras var būt, un tās var lielā mērā ietekmēt auto vadīšanas spējas. 

Raksta turpinājumā uzzināsiet, kāpēc nebūtu prātīgi sēsties pie stūres, ja ir paģiras.

Alkohola pārstrāde 
Katram cilvēkam ir atšķirīgs ātrums, kādā viņa organisms pārstrādā alkoholu. Alkohola pārstrādes laiks ir atkarīgs no lietotāja dzimuma, vecuma, ķermeņa svara, kā arī vielmaiņas. Vēl viens faktors, kas ietekmē alkohola pārstrādes ātrumu, ir tas, vai cilvēks lieto medikamentus un kādi medikamenti tiek lietoti. Pat ja cilvēkam sķiet, ka viss reibums ir izgulēts, tā gluži var nebūt. 
   
Simptomi, kas parādās pēc alkohola lietošanas
Iespējams, ka liela daļa cilvēku pēc alkohola lietošanas izmanto alkometra testu, lai pārliecinātos, ka drīkst sēsties pie stūres. Tomēr uz alkometra testu nevajadzētu paļauties. Pat ja tas neuzrāda alkohola klātbūtni asinīs, ir vairāki simptomi, kas var traucēt automašīnas vadīšanai. 

Galvassāpes
Kā viens no tiem ir galvassāpes. Galvassāpju dēļ ir grūti koncentrēties, jo vienīgais, par ko cilvēks tādā brīdī var darīt, ir domāt par sāpēm. Kā zināms, tad, piedaloties ceļu satiksmē, ir svarīgi koncentrēties. Uzmanība ir jāpievērš pat vismazākajiem sīkumiem. Taču galvassāpju dēļ to ir grūti izdarīt. Protms, var lietot dažādus pretsāpju līdzekļus, tomēr tas nav ieteicams. Tie var radīt papildus nogurumu un miegainību, kas situāciju vēl tikai pasliktinās. 

Jutīgums pret gaismu
Tāpat paģiras var atnest palielinātu jutīgumu pret gaismu. Ja acis sāk asarot vai sāpēt no spilgtas dienas gaismas, vadīt automašīnu kļūst bīstami. 

Slikta dūša
Vēl viens simptoms, kas parādās pēc alkohola lietošanas, ir nelabums. Slikta dūša arī ir viens no tiem simptomiem, kas var nelabvēlīgi ietekmēt auto vadīšanu, kā arī palielināt nelaimes gadījumu risku. 

Ķermeņa atkopšanās
Ir pierādīts, ka tie autovadītāji, kuri tomēr izlemj sēsties pie stūres, pat ja ir paģiras, biežāk pārkāpj ceļu satiksmes noteikumus un iekuļas nepatikšanās, izraisot kādu avāriju. Vairāki eksperti iesaka pat vienu diennakti pēc alkohola lietošanas nesēsties pie automašīnas stūres. 
Pat ja nav lietots pārmērīgi daudz alkohola, ir svarīgi, lai organisms paspēj atpūsties, kā arī atgriezties pie ierastā ikdienas ritma.Tas ir ļoti svarīgi, lai, atkal sēžoties pie stūres, bez problēmām varētu kocentrēties ceļam un sasniegt nepieciešamo galamērķi.

Pasargā sevi no bezatbildīgiem šoferiem
Pat ja tu pats esi apzinīgs šoferis un nesēdies pie stūres ne reibuma stāvoklī, ne nākamajā dienā pēc ballītes, nav izslēgts, ka kāds cits šoferis nav tik apzinīgs. Katru dienu uz autoceļiem notiek avārijas. Diezgan lielu daļu no tām izraisa cilvēki, kuri ir lietojuši alkoholu. Nav tādas formulas, kas pateiktu priekšā, kā izvairīties no šādiem šoferiem. 

Tomēr, ja kāds neapzinīgs šoferis tomēr apskādē tavu automašīnu, jābūt drošam, ka visi zaudējumi tiks atlīdzināti. Pārbaudi, vai tavai automašīnai ir derīga apdrošināšana. Nepieciešamības gadījumā to var atjaunot. Piemēram, apdrošināšanu pirkt internetā ir ātri, ērti, kā arī izdevīgi. Turklāt to var izdarīt neatkarīgi no atrašanās vietas. Nepieciešama tikai viedierīce un interneta pieslēgums.   
 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)