Banner 980x90

Elksniņš: Nepieciešamība pēc teritoriālās reformas briedusi jau sen

Rīga, 12.apr., LETA. Nepieciešamība veikt pašvaldību reformu Latvijā briedusi jau sen, aģentūrai LETA pauda Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš (S).

Pēc viņa teiktā, pilsēta jau tagad nodrošina daudzus pakalpojumus Ilūkstes un Daugavpils novadu iedzīvotājiem, un teritoriju apvienošana neko nenozīmējot. Pilsētas pašvaldība tostarp nodrošina ēdināšanu novadu bērniem, kas izvēlējušies mācīties pilsētas skolās.

Elksniņš arī pauda, ka apvienošanās sakārtos jautājumu ap Daugavpils reģionālo slimnīcu, kuras kapitāldaļu turētāji ir visas trīs pašvaldības, taču attīstībā lielākoties ieguldījusi tikai Daugavpils, jo novadu pašvaldības to nespēj atļauties. "Mums veidojas pretrunas par darbību, attīstību. Bet slimnīcas atrašanās vienās rokās ļaus skaidrāk plānot attīstību," piebilda pilsētas mērs.

Viņaprāt, izmaiņas pašvaldību sastāvā ļaus efektīvāk plānot līdzekļus, sadarboties Latgales plānošanas reģiona līmenī, arī ar kaimiņiem Lietuvā un Baltkrievijā.

"Vajadzība pēc reformas briedusi jau sen. Nevar Latvijā pastāvēt 119 pašvaldības, nepieciešams samazināt administratīvo aparātu. 25 deputāti, ko piedāvā ministrija, ir pārāk daudz, vajadzētu palikt pie 15. Arī telpu pašvaldībā nav tik lielu," komentēja pilsētas mērs, ironizējot, ka domes sēdes varētu aizvadīt kādā no skolu sporta zālēm.

Valsts nozīmes pilsētas statusa zaudēšana, pēc Elksniņa domām, neko nenozīmēs, jo līdz šim pašvaldība neesot sajutusi, ka statuss nozīmētu papildu investīcijas no valsts - tās esot sniegtas tikai tām pilsētām, kuru mēri pārstāv vadošās partijas. Savukārt lielākas pašvaldības izveide varētu palielināt uzņēmēju investīciju apjomu, uzskata pilsētas mērs.

Kā ziņots, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādātā karte paredz pašvaldību skaitu samazināt no 119 līdz 35.

Platības ziņā lielākās būtu Liepājas un Madonas pašvaldības. Ministrijas piedāvātajā kartē tās attiecīgi aptver 3656,93 un 3347,35 kvadrātkilometru plašu teritoriju.

Pēc iedzīvotāju skaita lielākās pašvaldības atbilstoši šai kartei būtu Rīga, Daugavpils un Liepāja. Visās šajās vietvarās dzīvotu vairāk nekā 100 000 cilvēku.

https://infogram.com/jaunie-regionalie-centri-1hxj48070gn56vg?live

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)