Banner 980x90

Daugavpils novadā pašvaldības dzīvokļu mēneša īres maksa turpmāk būs 1% no kadastrālās vērtības

Rīga, 30.nov., LETA. No 2019.gada 1.janvāra visiem Daugavpils novada pašvaldības dzīvokļiem tiks piemērota vienāda mēneša īres maksa - 1% no īpašuma kadastrālās vērtības -, lēmusi novada dome.

Pašlaik īres maksa ir atkarīga no dzīvokļa platības, labiekārtotības līmeņa un pieejamām ērtībām. Ar mērķi izstrādāt vienotu metodiku īres maksas noteikšanai pašvaldības dzīvojamām telpām, pašvaldībā izveidota darba grupa.

Secināts, ka, lai segtu visas apsaimniekošanas maksas un paliktu līdzekļi arī dzīvojamā fonda atjaunošanai, piemērotākā un izdevīgākā īres maksa ir 1% no kadastrālās vērtības, kura tiks noteikta pēc Valsts zemes dienesta datiem uz katra pārskata gada 1.janvāri. No šīs īres maksas tiks segta apsaimniekošanas maksa, bet pārējā būs pašvaldības peļņas daļa. Īres maksa netiks aplikta ar pievienotās vērtības nodokli.

"Ar līdzšinējo zemo īres maksu tiek segta tikai neliela daļa no uzturēšanas izmaksām un dzīvokļa atjaunošanas darbu veikšanai līdzekļu faktiski nepaliek. Dzīvokļu uzturēšanas un remonta izdevumi rada papildus slogu pašvaldības budžetam, jo dzīvokļa īre tiek iekasēta ēkas apsaimniekošanas maksas apjomā, nepiemērojot dzīvokļa nolietojuma izmaksas. Izīrējot pašvaldības īpašumu par cenu, kas ir ne tikai vairākkārt mazāka par vidējo tirgus cenu, bet arī nesedz dzīvokļa uzturēšanas izmaksas, pastāv risks par pašvaldības finanšu līdzekļu izšķērdēšanu," skaidroja domes Finanšu pārvaldes Īpašuma daļas vadītāja Ilze Ondzule.

Kā liecina pašvaldības aprēķini, pēc 2018.gada kadastrālās vērtības vislielākā īres maksa būs par labiekārtotiem, siltinātiem, galvenokārt, piepilsētas pagastos esošajiem pašvaldības dzīvokļiem. Savukārt zemāka īres maksa - pašvaldības dzīvokļiem bez vai ar daļējām ērtībām. Īres maksas svārstās no 2,55 līdz 41,42 eiro mēnesī. Pašvaldībā aģentūrai LETA skaidroja, ka, mainoties īres maksas aprēķina metodikai, ietekme uz iedzīvotāju izmaksās būs ļoti dažāda - daļa par īri maksās mazāk, daļa vairāk.

Par dzīvojamās telpas īres maksas izmaiņām īrnieki tiks brīdināti līdz gada beigām.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)