Banner 980x90

Daugavpilī atvērs Latvijas simtgadei veltītu "Baltkrievu dārgumu lādi"

Daugavpils, 22.janv., LETA. Nākamnedēļ, 31.janvārī, plkst.17 Daugavpilī, Baltkrievu kultūras centrā ar sarīkojumu startēs un ar dažādiem pasākumiem gada gaitā turpināsies Latvijas Republikas simtgadei veltītā Daugavpils Baltkrievu kultūras centra Mākslinieciski novadpētnieciskā akcija "Kufar belaruskih skarbau" ("Baltkrievu dārgumu lāde"), aģentūru LETA informēja Daugavpils tūrisma attīstības un informācijas aģentūras eksperte Lolita Kozlovska.

Akcijas gaitā interesenti tiks iepazīstināti ar baltkrievu materiālo un nemateriālo kultūras mantojumu. "Baltkrievu dārgumu lādē" tiks ievietoti autentiski darinājumi: izšūtie dvieļi – rušņiki, austi galdauti un segas, pītas jostas, izšūti tautas tērpi un citi rokdarbi, kas ir baltkrievu materiālais kultūras mantojums. Katrs projekta pasākums tiks veltīts vienam vecmāmiņas lādes priekšmetam, un par pirmo tēmu kļūs rušņiks tīrības un dzimtās mājas simbols.

Radošo kolektīvu "Kupaļinka", "Ļanok", "Pauļinka", "Spadčina", "Praļeski", solistu un dzejnieku izpildījumā tiks izpildītas dziesmas, dejas, dzeja, leģendas, paražas, kas ir nemateriāls baltkrievu mantojums.

Noslēgsies projekts ar festivāla "Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī" koncertu un muzeja ekspozīcijas atklāšanu.

Lādes tiek izmantotas dažādās kultūrās kopš seniem laikiem. Ilgu laiku tāda koka kaste bija universāls mēbeļu pamatpriekšmets. Lāde varēja spēlēt galda, krēsla, guļamvietas un apģērba glabāšanas un mājsaimniecības tvertnes lomu, kā dažādu vērtslietu, kā arī pārtikas produktu, tai skaitā: graudu, miltu un speķa, tvertne. Baltkrievu tautas kultūrā lāde "kufar" praktiski bija kulta un maģiskais objekts. Lāde aizņēma svarīgu vietu arī kāzu un citos rituālos, to apdziedāja dziesmās un paražās.

Lādes veidoja no priežu un egļu dēļiem, uz figūras kājiņām – balstiem, bieži uz koka vai kaltiem riņķiem. Sānos piestiprināja rokturi, uz priekšējās sienas – slēdzeni. Nereti lādi rotāja mākslinieciskā apcinkošana dzelzs svītras veidā. Ar laiku parādījās dekoratīvi mākslinieciskā apgleznošana. Katrā Baltkrievijas reģionā apzīmējumā dominēja dažādas krāsas un spilgti zīmējumi ziedu pušķu veidā. Ar visskaistākajiem ornamentiem lādes apgleznoja Ogovas un Šarkovščinas meistari.

Latgales iedzīvotāji tiek aicināti pievienoties akcijai un piedāvāt Daugavpils Baltkrievu kultūras centram baltkrievu sadzīves priekšmetus, lai kopīgi veidotu muzeja ekspozīciju. Katrs uzdāvinātais priekšmets tiks atzīmēts, bet tā autors saņems pateicības rakstu un viņa vārds tiks ierakstīts Latgales baltkrievu muzeja veidotāju hronikā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)