Banner 980x90

Attaisnotie izdevumi – ko par tiem der zināt?

Katru gadu, sākot ar martu, Latvijas iedzīvotājiem ir pieejama tāda opcija kā gada ienākuma deklarācijas iesniegšana, to iesniedzot, no valsts var saņemt iepriekšējā gada laikā pārmaksāto iedzīvotāju ienākumu nodokli. Taču tas nav tik vienkārši, kā varētu izklausīties, tādēļ raksta turpinājumā jūs par attaisnotajiem izdevumiem varat uzzināt vairāk.

Kas ir attaisnotie izdevumi?
Gada ienākumu deklarācijā var iekļaut šādu informāciju:
• par izglītību,
• par bērnu interešu izglītības pulciņiem,
• par ārstniecības pakalpojumiem,
• par katru apgādājamo (atvieglojumi),
• par veselības un dzīvības apdrošināšanu,
• par likumā noteiktajiem un veiktajiem ziedojumiem, dāvinājumiem,
• par privātajos pensiju fondos veiktajām iemaksām un apdrošināšanas prēmiju maksājumiem.  (avots: latvija.lv, 2019)

Kas var un kas nevar atgūt iedzīvotāju ienākuma nodokļu pārmaksu?
Var atgūt: persona, kas konkrētajā (iesniedzamajā) gadā ir strādājusi un maksājusi iedzīvotāju ienākuma nodokli Latvijas Republikā.

Nevar atgūt: personas, kas konkrētajā gadā nav maksājušas iedzīvotāju ienākuma nodokli, strādājušas mikrouzņēmumā, maksājušas patentmaksu, bija sezonas laukstrādnieki, maksājušas šo nodokli tikai par ienākumu no kapitāla vai pēc samazinātās likmes, kā arī atvieglojumu summa personai bijusi tāda, ka IIN nav veidojies.

Taču tas nav viss – gada deklarācijā var norādīt ne tikai savus attaisnotos izdevumus, bet iekļaut arī ģimenes locekļu informāciju. Var iekļaut arī citu personu, kas atbilst likumdošanas nostādnēm, attaisnotos izdevumus, tādējādi izpalīdzot kādam, kam nav iespējas atgūt šīs summas.

Kādi dokumenti tam nepieciešami?
Nepieciešami maksājumu apliecinoši dokumenti, kā kvīts, čeks, maksājuma uzdevums, konta izraksts utt. Jums nav nepieciešams uztraukties, jo process ir pavisam vienkāršs, tikai neaizmirstiet saglabāt augstāk minētos dokumentus. Uz šiem dokumentiem parasti ir norādīts arī maksātājs un tie ir derīgi bez paraksta. Paraksts un apliecinājums jāpievieno vien interneta maksājumu izdrukām.

Kur var iesniegt gada ienākumu deklarāciju?
To var izdarīt jebkurā VID filiālē vai VID elektroniskajā deklarēšanās sistēmā. Iesakām jums to darīt elektroniski – tas ietaupīs jūsu resursus. 

Ja jūs, piemēram, nezināt, kā atgūt daļu no studiju maksas, Jums pavisam noteikti par to nav jāuztraucas. Lai šis process nesagādātu Jums liekas galvassāpes, VID EDS sistēmā tas paskaidrots ar video palīdzību.

Mūsdienās šādam mērķim kalpo arī mobilā lietotne "Attaisnotie izdevumi". Tātad gada ienākumu deklarāciju varat iesniegt no jebkuras vietas pasaulē, ja vien jums pa rokai ir maksājumu apliecinoši dokumenti. Mobilajai lietotnei ir liela priekšrocība, jo dokumentus tajā varat iesniegt visu gadu, negaidot 1. martu.

Izmantojiet visas jūsu iespējas un tiesības atgūt naudu!
Bieži vien cilvēki mēdz atmest ar roku attaisnotajiem izdevumiem, neapzinoties savas iespējas tos atgūt. Ir pietiekami daudz veidu, kā to izdarīt, taču problēma ir tajā, ka cilvēki par to nezina, tādēļ sniedzam jums ieskatu dažos no "nezināmajiem" punktiem:
• attaisnoto izdevumu robežas summa 215 eiro neattiecas uz zobārstniecības un plānoto operāciju izmaksām;
• ja neesat strādājis visu gadu, tad gada neapliekamais minimums netika jums piemērots pilnā apmērā, tādēļ nenostrādāto mēnešu likmi iespējams atgūt;
• ja savlaicīgi neesat reģistrējis savu apgādājamo vai apgādājamos, varat atgūt nodokļus par neizmantotajiem atvieglojumiem;
• ir derīgs arī tāds dokuments, kā maksājums par obligātās veselības apdrošināšanas polisi.

Ceram, ka šī informācija palīdzēja jums izprast, kas ir attaisnotie izdevumi. Ja jums pieejama iespēja atgūt kaut mazāko daļu summas, tad izmantojiet to, lieki nezaudējot ne centa no savas kabatas!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)