Banner 980x90

Šovasar Latgalē slēgtas septiņas, dibināta viena un reorganizētas trīs skolas

Foto: Evija Trifanova/ LETA
Foto: Evija Trifanova/ LETA
Skolēnu skaita samazināšanās dēļ, kā arī ņemot vērā prognozes, Latgalē šogad slēgtas septiņas, nodibināta viena un reorganizētas trīs skolas, aģentūra LETA noskaidroja pašvaldībās.

Daugavpils novadā likvidētas Skrudalienas, Birznieku un Tabores pamatskolas, nodibināta Laucesas pamatskola un par sākumskolu reorganizēta Nīcgales pamatskola.

Skrudalienas pamatskola likvidēta, pievienojot to Silenes pamatskolai. Abas skolas atrodas aptuveni astoņu kilometru attālumā viena no otras, un tajās tiek īstenotas vienādas pamatizglītības programmas.

Savukārt Birznieku un Tabores skolu, kas atrodas aptuveni septiņu kilometru attālumā viena no otras, likvidācijas rezultātā uz Birznieku pamatskolas bāzes nodibināta Laucesas pamatskola. Šāds lēmums pieņemts, lai abu skolu pedagoģiskajiem darbiniekiem būtu vienādas izredzes iekļauties jaunveidojamās izglītības iestādes kolektīvā, aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja Daugavpils novada Izglītības pārvaldes vadītāja Irēna Bulaša.

Pagastu pārvaldes sadarbojoties nodrošinās transportu likvidēto un reorganizēto mācību iestāžu skolēnu nokļūšanai līdz citām novada vispārējās izglītības iestādēm un atpakaļ dzīvesvietā, ja nav iespējams izmantot sabiedrisko transportu.

Pēdējos piecos gados iedzīvotāju skaits Daugavpils novadā ir samazinājies par 3582 cilvēkiem, tajā skaitā pērn - par 661 cilvēku. Izglītojamo skaits obligātā izglītības vecumā pēdējos piecos gados ir samazinājies par 415 cilvēkiem, 2015./2016.mācību gadā - par 97.

Skolēnu skaita samazināšanās dēļ lēmumus par Kalniešu pagasta Kalniešu pamatskolas un Skaistas pagasta Skaistas sākumskolas likvidāciju pieņēmusi arī Krāslavas novada dome. Mācību iestāžu likvidācijas dēļ Kalniešu pamatskolas skolēni turpinās izglītoties Varavīksnes vidusskolā vai kādā citā Krāslavas mācību iestādē, bet Skaistas sākumskolu audzēkņi - pirmsskolas izglītības iestādes "Pienenīte" struktūrvienībās Skaistā un Kombuļos.

Ņemot vērā ilgtermiņa prognozes, ar pašvaldības lēmumu Rēzeknes novadā ir slēgta Kalnezeru Katoļu pamatskola un Rēznas pamatskolas struktūrvienība Zarečnajas pamatskola, kā arī reorganizēta Mākoņkalna pirmsskolas izglītības iestāde, pārveidojot to par Kaunatas pirmsskolas izglītības iestādes "Zvaniņš" struktūrvienību.

Minētais lēmums ir pieņemts, pamatojoties uz Rēzeknes novada domes izveidotās darba grupas pirmsskolas izglītības iestāžu un skolu tīkla optimizēšanai izstrādātajiem priekšlikumiem.

Prognozes liecina, ka Kalnezeru Katoļu pamatskolu 2016.gada 1.septembrī apmeklētu 31 skolēns, pārsvarā visi Lendžu pagasta iedzīvotāji, no tiem tikai viens pirmklasnieks. Skolēni tiks pārvadāti uz Nautrēnu vidusskolas struktūrvienību Bērzgales pamatskolu, Verēmu pamatskolu vai Nautrēnu vidusskolu.

Prognozējamais skolēnu skaits Zarečnajas pamatskolā bija 32. Daži audzēkņi dzīvo ārpus Latvijas, tai skaitā arī viens no trim iespējamiem pirmklasniekiem. No Griškānu pagasta bērniem Zarečnajas pamatskolu apmeklē tikai 18, pārējie izvēlējušies skolas Rēzeknē. Skolēni turpinās mācības Rēznas pamatskolā latviešu plūsmā vai Liepu pamatskolā vai Audriņu pamatskolā mazākumtautību klasēs.

Kalnezeru Katoļu pamatskolas sporta zāli turpinās izmantot iedzīvotāji sporta aktivitātēm, savukārt Zarečnajas pamatskolas ēku varētu tikt izmantota kā vieta sociālo pakalpojumu sniegšanai vai jauniešu vasaras nometņu rīkošanai.

Tikai pēdējos sešos gados skolēnu skaits Rēzeknes novadā ir sarucis par 700 audzēkņiem.

Preiļu novadā Priekuļu pamatskola reorganizēta par sākumskolu.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja Preiļu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Maija Paegle, izglītojamo skaits Priekuļu pamatskolā katru gadu samazinās. Saskaņā ar Preiļu novada Izglītības pārvaldes statistikas datiem 2015./2016.mācību gadā Priekuļu pamatskolā mācījās 30 skolēni - septiņi bērni apguva pirmsskolas izglītības programmu, bet 23 - mācījās 1.-8.klasē.

Nelielam audzēkņu skaitam nav iespējams nodrošināt kvalitatīvu mācību procesu, īpaši pamatskolas posmā, jo darbs norit, apvienojot klašu komplektos vairākas klases. Jau iepriekšējā mācību gadā pašvaldība organizēja informatīvas tikšanās gan ar Priekuļu pamatskolas pedagogiem, gan skolēnu vecākiem un pašiem audzēkņiem, izklāstot situāciju un uzklausot visus viedokļus.

Reorganizējot Priekuļu pamatskolu, bērniem ir saglabāta iespēja apgūt sākumskolas programmu un pirmskolas programmu pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai. Savukārt pamatskolas programmu ir iespējams apgūt tuvākajās Preiļu novada izglītības iestādēs - Preiļu 1.pamatskolā un Preiļu Valsts ģimnāzijā, kas atrodas aptuveni 12,5 kilometru attālumā no Priekuļiem, kā arī Salas pamatskolā, kas izvietota 11 kilometru attālumā.

Skolēnu pārvadāšanu no mācību gada sākuma nodrošinās pašvaldība. Skolēniem tiek piedāvāti arī Preiļu Valsts ģimnāzijas dienesta viesnīcas pakalpojumi. Preiļu izglītības iestādēs audzēkņiem papildus ir iespēja apgūt arī dažādas interešu izglītības programmas un profesionālās ievirzes programmas mūzikā, mākslā un sportā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)