Banner 980x90

Noderīgi ieteikumi, kā pareizi aizpildīt saskaņoto paziņojumu pēc auto sadursmes

Katru dienu uz Latvijas autoceļiem notiek vairāki ceļu satiksmes negadījumi. Iemesli tiem ir visdažādākie – pārāk liels braukšanas ātrums, neuzmanība, telefona lietošana pie stūres, kā arī nogurums. 

Lai vai kā, katrs ceļu satiksmes negadījums ir citādāks. Ir tādi ceļu satiksmes negadījumi, kuros neiztikt bez policijas un ātrās medicīniskās palīdzības, taču ir arī tādi, kuros var iztikt tikai ar saskaņotā paziņojuma aizpildīšanu.
 
Ikvienam šoferim, neskatoties uz autovadīšanas stāžu, ir jāzina par tādu iespēju kā saskaņotā paziņojuma aizpildīšana. Ja līdz šim neesi saskāries ar šādu paziņojumu un tev nav zināšanu, kā to pareizi aizpildīt, tad lasi raksta turpinājumu! Tajā atradīsi noderīgus padomus, kā pareizi aizpildīt saskaņoto paziņojumu pēc automašīnu sadursmes.

Kad var pildīt saskaņoto paziņojumu?
Lai varētu aizpildīt saskaņoto paziņojumu, vispirms katram autovadītājam ir jāzina, kādās situācijās to drīkst darīt. Saskaņotais paziņojums noderēs tikai tad, ja ceļu satiksmes negadījumā būs iesaistīti tikai 2 transportlīdzekļi un tajā nebūs cietuši ne paši autovadītāji, ne kādi citi cilvēki, kas tajā brīdī atradās notikuma vietā. 

Vēl jāņem vērā fakts, ka nedrīkst būt nodarīti zaudējumi trešo personu mantām. Ja pēc avārijas abi iesaistītie transportlīdzekļi nav guvuši tādus bojājumus, kuru dēļ tie nevar doties tālāk ceļā, kā arī neapdraud citus ceļu satiksmes dalībniekus, tad saskaņoto paziņojumu var droši pildīt. 

Svarīgi ir arī tas, lai abi autovadītāji spētu vienoties savā starpā. Ja tas tomēr nesanāk, tad gan ir jāizsauc policija, kas radušos situāciju spēs atrisināt.

Kā pareizi aizpildīt saskaņoto paziņojumu?
• Katram no avārijā iesaistītajiem autovadītājiem ir jāaizpilda veidlapa, kurā tiks sniegta visa vajadzīgā informācija par sadursmi. 
• Veidlapā ir divas ailes – zilā un dzeltenā. Viena puse attiecas uz transportlīdzekli A, otra puse attiecas uz transportlīdzekli B.
• Paziņojumā obligāti ir jānorāda negadījuma datums, laiks, kā arī vieta. Vienmēr ir jāpārliecinās, ka negadījuma laiks un vieta ir norādīta maksimāli precīzi.
• Paziņojumā ir jānorāda informācija gan par pašu transportlīdzekli, gan par tā īpašnieku. Jāpārliecinās, ka ir norādīts transportlīdzekļa reģistrācijas numurs, īpašnieka vārds un uzvārds, personas kods, kā arī kontaktinformācija. 
• Saskaņotajā paziņojumā transportlīdzeklim ar bultiņu ir jāatzīmē tās vietas, kas ir cietušas negadījumā. Ir jāuzskaita transportlīdzekļa redzamie bojājumi.
• Katra no sadursmē iesaistītajām pusēm paziņojuma vidus daļā aizpilda negadījuma apstākļus raksturojošos lauciņus un zem tiem norāda kopējo aizpildīto lauciņu skaitu.
• Pēc tam ir jāuzzīmē precīza sadursmes shēma. Vispirms ir jāzīme ceļa ārmalas un pēc tam ceļa viduslīnija. Tāpat ir jānorāda ceļa zīmes un luksofori, ja tādi atrodas notikuma vietā, kā arī ielu vai ceļa nosaukumi. Tikai pēc tam jāzīmē transportlīdzekļi tādā stāvoklī, kādā tie atradās sadursmes brīdī. Transportlīdzekļi jāapzīmē ar burtiem A un B. Ar bultām jānorāda automašīnu kustības virziens.
• Saskaņotajā paziņojumā ir jāuzraksta piezīmes, kas raksturo negadījuma apstākļus. Tie būs ļoti svarīgi apdrošinātājiem.
• Ar parakstiem ir jāapliecina, ka saskaņotajā paziņojumā sniegtā informācija ir pareiza. Parakstot paziņojumu, katrs autovadītājs piekrīt negadījuma shēmai.
• Vēlreiz jāpārbauda, vai paziņojumā ir norādīta visa nepieciešamā informācija un vai tā ir pareiza.
• Katrs autovadītājs saņem paziņojuma oriģinālu vai kopiju, kuru pēc tam var nogādāt savam apdrošinātājam. Tas ir jāizdara 10 dienu laikā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)