Banner 980x90

Māju vai dzīvokli – ko izvēlēties?

Domājot par jaunu mājokli, rodas jautājums – iegādāties māju vai tomēr dzīvokli? Izvēle atkarīga no vairākiem faktoriem, piemēram, finansiālajām iespējām, dzīvesveida, nekustamā īpašuma mērķiem. Ja nekustamo īpašumu iegādājieties investīciju nolūkos, jāizvērtē arī sava kā ieguldītāja stratēģija. 

Gan mājas, gan dzīvokļa iegādei ir vairākas priekšrocības un trūkumi. Lai palīdzētu izdarīt labāko izvēli, iepazīstieties ar galvenajiem aspektiem, kas Jums jāapsver pirms lēmuma pieņemšanas. 

Mājas iegāde
Priekšrocības

Kā galveno mājas priekšrocību var minēt mājas platību – salīdzinājumā ar dzīvokli mājā būs daudz vairāk vietas. Būtiski ir arī tas, ka piemājas teritoriju var iekopt pēc saviem ieskatiem – ierīkot dārzu vai rotaļu laukumu bērniem.
 
Māja sniedz zināmu brīvību, kamēr vien ievērojat būvniecības normatīvos aktus, ēku un tai apkārt esošo teritoriju varat pārveidot pēc saviem ieskatiem – nav jārēķinās ne ar kaimiņiem, ne nama pārvaldnieku. 

Neapšaubāmi, māja nodrošina arī lielāku privātumu. Ņemot vērā, ka kaimiņi nedzīvo tieši blakus, varat izbaudīt brīvību – Jūs netraucējat kaimiņiem, un viņi netraucē Jūs. 

Trūkumi
Māja un tai apkārt esošā teritorija prasa lielākas rūpes. Jāpļauj zāliens, jātīra notekas, jāapzāģē koki un krūmi, jāmazgā logi. Ja Jums patīk visi šie darbi, tad lieliski. Bet, ja nē – salīdzinoši vienkāršā dzīvokļa uzturēšana var šķist daudz pievilcīgāka. 

Vērā ņemamas ir arī izmaksas – dzīvošana mājā nereti ir dārgāka, nekā dzīvoklī. Augstāka ir ne tikai pašas mājas cena, bet arī nekustamā īpašuma nodoklis un uzturēšanas izmaksas. 

Dzīvokļa iegāde
Priekšrocības

Pirmkārt jau dzīvokļi pieejami plašākā izvēlē. Otrkārt, tie ir daudz lētāki, nekā mājas. Dzīvokļus uzturēt ir daudz vienkāršāk, arī izmaksas ir zemākas. Būtiska ir arī mājokļa atrašanās vieta - daudzdzīvokļu namus parasti būvē tuvu pilsētas centram, nodrošinot, ka viss vajadzīgais – veikali, kafejnīcas, iestādes, darbs – ir dzīvesvietas tuvumā. 

Jaunākajos daudzdzīvokļu namos pieejamas arī dažādas papildu iespējas, piemēram, rotaļlaukums, sakopta piemājas teritorija un citi bonusi, kas nodrošina komfortablākus dzīves apstākļus bez lieliem paša ieguldījumiem – arī šis aspekts jāņem vērā, lemjot par labu vienam vai otram variantam. 

Svarīgs ir arī drošības jautājums – lai garnadzis piekļūtu dzīvoklim, ir jāpārvar lielāki šķēršļi, piemēram, ārdurvīm vairumā gadījumu ir kods, arī kaimiņi viegli var pamanīt ko aizdomīgu. Mājai piekļūt ir vienkāršāk, protams, ja vien tā nav aprīkota ar signalizāciju vai citiem drošības elementiem. 

Trūkumi
Tomēr, dzīvojot dzīvoklī, jārēķinās ar zināmiem trūkumiem. Piemēram, dzīvojot dzīvoklī, jārēķinās ar nama apsaimniekošanas noteikumiem. Dzīvoklī ir mazāk vietas – platības ziņā tie vienmēr būs šaurāki nekā privātmāja. Un visbeidzot – kaimiņi. Ja Jūs nevēlaties klausīties, kā kaimiņi izklaidē savus viesus, vai negribat, ka viņi neviļus kļūst par lieciniekiem Jūsu dzīvei, dzīvoklis var nebūt Jums piemērotākais variants. 

Kā redzams, katram no variantiem ir savas priekšrocības un trūkumi. Lai izlemtu, kuram no iespējām dot priekšroku, jāņem vērā individuālās prasības. Viens no būtiskākajiem aspektiem ir finansiālās iespējas. Bieži vien nekustamā īpašuma noformēšanai nepieciešams aizdevums. 

Ja pietrūkst salīdzinoši nedaudz vai arī nauda vajadzīga tikai pārvākšanās izdevumiem, noderīgs var būt patēriņa kredīts internetā. Mūsdienās to var noformēt bez laikietilpīgu formalitāšu kārtošanas. Pieejamas dažādas aizdevuma summas ar garākiem un īsākiem termiņiem. Pirms kredīta noformēšanas gan rūpīgi jāiepazīstas ar līguma noteikumiem un jāizvērtē sava maksātspēja. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)