Banner 980x90

Laucesā atjaunotas Polijas leģionu karavīru kapavietas

Jelgava, 1.nov., LETA. Iesaistoties Polijas iestādēm, Laucesā atjaunotas Polijas leģionu karavīru kapavietas, aģentūra LETA uzzināja Daugavpils novada pašvaldībā.

Laucesas katoļu kapos atdusas par Latgales atbrīvošanu kritušo Polijas leģiona pirmās divīzijas karavīri, kurus vadīja ģenerālis Edvards Ridza-Smilga. Leģionāri krituši 1919.gada 27. un 28.septembrī un 1920.gada janvārī cīņās par Grīvas tiltu.

Pašvaldībā skaidroja, ka Grīvas un Daugavpils kaujā, kurā krita Laucesā apglabātie poļu karavīri, izdevās piespiest lieliniekus atkāpties pāri Daugavai, tomēr šis manevrs nebeidza karu. Latgales teritorijā joprojām noritēja sīva cīņa ar boļševikiem. Uzvara kļuva iespējama, pateicoties Latvijas un Polijas militārajai savienībai, ko nostiprināja 1919.gada 30.decembrī parakstītā vienošanās. Saskaņā ar to, 1920.gada 3.janvārī poļu un latviešu karaspēks sāka kopīgu uzbrukumu, kura rezultātā Latgale tika atbrīvota no lielinieku varas. Tā saucamajā "Latgales kampaņā" cīnījās apmēram 95 000 poļu karavīri un vairāk nekā 1500 no viņiem atdeva savas dzīvības par Latvijas neatkarību.

1919.gada rudenī Laucesas kapos tika apglabāti 65 Polijas armijas karavīri. 1995.gadā Daugavpils rajona pašvaldība sadarbībā ar Poļu kopienu atjaunoja zemes kapu kopas, novietoja metāla krustu un akmeni ar piemiņas uzrakstu.

Pērn oktobrī apbedījuma vietā tika guldītas vēl deviņu Polijas armijas karavīru mirstīgās atliekas, kuras tika atrastas un identificētas arheoloģisko izrakumu pētījumu laikā 2016.-2017.gadā.

Karavīru vietu apbedījumu atjaunošanas darbi Laucesā noritēja 2017.-2018.gadā, pateicoties Polijas Kultūras un nacionālā mantojuma ministrijas un fonda "Palīdzība poļiem Austrumos" finansiālajam ieguldījumam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)