Banner 980x90

Kas ir čiptūnings?

Čiptūnings ir transportlīdzekļa motora pārvaldības programmatūras optimizēšanas process, kura laikā tiek pārprogrammēti standarta motora uzstādījumi. Visbiežāk tas tiek darīts, lai palielinātu motora veiktspēju un/vai samazinātu degvielas patēriņu, tomēr čiptūningam ir vēl dažādas priekšrocības un diemžēl arī trūkumi. 

Lai tu par to varētu uzzināt vairāk, esam apkopojuši visu svarīgāko informāciju par to, kas ir čiptūnings.

Kādēļ nepieciešams čiptūnings?
Kā jau minējām, visbiežāk čiptūnings tiek veikts, lai palielinātu motora veiktspēju un/vai samazinātu degvielas patēriņu. Tas lielā mērā atkarīgs no transportlīdzekļa tehniskā stāvokļa un vispārējā nolietojuma, taču lielākajai daļai transportlīdzeļu ar čiptūninga palīdzību noteikti iespējams palielināt veiktspēju par apmēram 10–15%.  

Daudzos gadījumos čiptūningam ir izšķiroša nozīme izvēlē, kas paredz iegādāties jaunu transportlīdzekli vai uzlabot pašreizējo, un tas patiesi palīdz! 

Svarīgi – visefektīvāk čiptūnings darbojas ar dīzeļmotoru aprīkotos transportlīdzekļos.

Kā notiek uzstādīšana?
Patiesībā čiptūninga process ir vienkāršs – pie transportlīdzekļa vadības bloka tiek pieslēgta speciāla diagnostikas iekārta. Šī iekārta nolasa transportlīdzekļa esošos auto uzstādījumus un informāciju, un tad to iespējams rediģēt tā, kā nepieciešams jaunajiem uzstādījumiem. Čiptūninga process var būt sarežģītāks gadījumā, ja transportlīdzeklis ir vecs un arī pamatīgi nolietots, jo tad transportlīdzekļa vadības bloku visbiežāk nākas pārveidot ne tikai ar programmatūru, bet arī fiziski, iejaucoties transportlīdzekļa uzbūvē. 

Kā rīkoties, ja vēlaties veikt čiptūningu?
Pirms čiptūninga noteikti jāpārliecinās, vai transportlīdzekļa dzinējs ir tehniski labā stāvoklī, jo tas nosaka, kāda veida čips nepieciešams transportlīdzeklim. Tāpat jāpārbauda, vai transportlīdzeklim nav citas nozīmīgas tehniska rakstura problēmas, jo tad čiptūnings var nevis uzlabot, bet tieši pretēji – sabojāt transportlīdzekļa programmatūras sistēmu. Pirms čiptūninga nepieciešams rūpīgi iepazīties arī ar transportlīdzekļa specifiku, jo tikai tā iespējams noteikt, vai ir vērts to darīt.

Vai uzstādīšana process ir drošs? 
Tas ir pilnīgi drošs tikai pie viena nosacījuma – to veic profesionāls un arī sertificēts meistars. Noteikti nebaidieties pārbaudīt atsauksmes vai pirms procesa izjautāt meistaru. Profesionāls meistars ir tāds, kuram ir piemērots un kvalitatīvs aprīkojums, turklāt viņš pārzina ikvienu auto detaļu un tās specifiku. Čiptūnings ir atbildīgs process, kuru kvalitatīvi var paveikt ne kurš katrs, tādēļ drošs šajā gadījumā ir tikai tas, kas ir pārbaudīts un atzīts!

No kā jāuzmanās, veicot čiptūningu?
Ja lem par labu čiptūningam, esi uzmanīgs un ņem vērā, ka ne visas programmatūras ir sertificētas un profesionālas, tādēļ labākajā gadījumā ieguvums ātri pazudīs, sliktākajā – transportlīdzeklim tiks sabojāta programmatūra. Tas var izraisīt arī transimisijas un dzinēja bojājumus, tādēļ pēc tam, kad transportlīdzeklī ievietots čips, esi piesardzīgs un, kamēr čips nav izmēģināts, kādu laiku mēģini ar transportlīdzekli pārvietoties saudzīgi. 

Kam čiptūnings nav piemērots?
Teorētiski pārprogrammēt iespējams jebkuru transportlīdzekli, kam ir vadības bloks, tomēr dažos gadījumos čiptūnings gluži vienkārši neattaisno pūles. Ir gadījumi, ka cilvēks izmet vējā naudu, jo čiptūnings nav tā vērts un, lai arī meistars ir profesionāls un programmatūra ir pielāgota, praktiski nekas nav mainījies. Protams, šajā gadījumā runa ir tikai par mikroshēmas regulēšanu, nevis pamatīgām aparatūras izmaiņām. Jāņem vērā, ka katrs transportlīdzeklis ir savdabīgs, tādēļ to, vai čiptūnings ir piemērots, diemžēl var pateikt tikai tad, kad tas ir izdarīts.

Par spīti visam, čiptūnings un dzinēja jaudas palielināšana nenozīmē, ka drīksti pārsniegt maksimāli atļauto ātrumu. Ceļu satiksmes noteikumi ir jāievēro ikvienam ceļu satiksmes dalībniekam, pat velosipēdistiem – šajā bloga rakstā vari atsvaidzināt atmiņu un atkārtot pamata nostādnes, kas ļaus izvairīties no nepatīkamiem starpgadījumiem. Veiksmīgu ceļu!

 

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)