Banner 980x90

Kāds ir dakstiņu jumta seguma noslēpums?

Vērojot ēkas un to jumtu segumus, ir redzams, cik daudz un dažādi tie ir. Šobrīd Latvijas tirgū ir pieejami dažādi jumta seguma veidi, tādēļ, meklējot savai ēkai piemērotāko jumta seguma veidu, mums nākas saskarties ar plašu izvēli un neskaitāmām idejām. Mājas jumta segumu noteikti nevajadzētu izvēlēties, par galveno faktoru izvirzot tā cenu, jo jumta seguma pirkums ir ilgtermiņa pirkums, tādēļ sākotnēji ir nepieciešams izvēlēties atbilstošu tā materiālu, krāsu un formu, kas būtu vispiemērotākais jūsu mājai. Kad izvēle ir veikta, jāķeras klāt izmaksu aprēķināšanai, tādēļ bez speciālista zināšanām un palīdzības iztikt būs grūti.

Viens no tautā iecienītākajiem un speciālistu atzītākajiem jumta seguma veidiem ir dakstiņu jumta segums. Šis jumta segums ir viens no pasaulē vissenāk zināmākajiem jumta segumiem. Pastāv uzskats, ka dakstiņu jumta segums jau pirms četriem tūkstošiem gadu tika izmantots Senajā Ēģiptē. Šī jumta segumam ir ļoti augsta kvalitāte, tādēļ arī mūsdienās pieaug tendence iegādāties tieši dakstiņu jumta segumu. 

Pastaigājiet pa skaistajām Vecrīgas ielām un jūs pamanīsiet, cik daudz mājām ir tieši dakstiņu jumta segums. Daudzām no šīm ēkām dakstiņu jumta segums ir saglabājies jau no pagājušā gadsimta. Ņemot vērā to, ka mūsdienās ir attīstījušās dakstiņu jumta seguma ražošanas tehnoloģijas, pareizas un precīzas dakstiņu jumta seguma uzklāšanas rezultātā tā kalpošanas laiks var pārsniegt pat 100 gadus. Tieši tas ir iemesls, kādēļ dakstiņu jumta segums ir atzīts par vienu no ilgtermiņā izdevīgākajiem jumta segumiem.

Dakstiņu jumta segums ir piemērots kā pilsētas, tā arī lauku ēkām. Dakstiņu jumta segums ir apliecinājums ēkas īpašnieku sociālajam statusam. Agrāk aristokrātisko ēku īpašnieki izvēlējās tieši dakstiņu jumta segumu, jo tas bija apliecinājums turīgam statusam. Ja agrāk dakstiņu jumta segums bija ekskluzīva priekšrocība, ko varēja atļauties tikai paši turīgākie cilvēki, tad šobrīd dakstiņu jumta seguma izmaksas ir ikviena maciņam atbilstošas un saprātīgas.

Mūsdienās ir pieejami dažādu veidu dakstiņi. Tiem ir dažādas krāsas, formas un pārklājumi, tādēļ ikviens var izvēlēties sev atbilstošāko variantu savas ēkas konfigurācijas specifikai, arhitektūrai un apkārtnes kopskatam. 

Iegādājoties un ieklājot jumtu, galvenā lieta, par kuru ir vērts padomāt, ir drošība. Vienmēr ir jāpārliecinās, ka tiek iegādātas oriģinālas detaļas, kurām ir veikta rūpīga pārbaude, kā arī tām ir jāatbilst funkcionalitātes un izturības prasībām. Vislabākais padoms ir speciālista pieaicināšana, kas palīdzēs un ieteiks labāko risinājumu, kā arī pārbaudīs jumta konstrukcijas izturību. Mājas jumta segumam ir jāatbilst likuma, apdrošināšanas un būvnormatīvu prasībām.

Iegādājoties dakstiņu jumta segumu, jāatceras, ka tas ir smagāks par metālu, bet jumta konstrukcija tiek veidota tā, lai tas izturētu lielas sniega masas. Pastāv mīts, ka dakstiņu jumts izraisa pārāk lielu slodzi ēkas konstrukcijām, taču tā tas nav. Dakstiņu jumts ēkai palielina tās kopējo slodzi tikai par 10%, savukārt lielāku slodzi ēkas konstrukcijām rada vējš un sniegs. Dakstiņu jumta segums ir atzīts par vienu no visizturīgākajiem, jo dakstiņš var izturēt aptuveni 200 kilogramu lielu slodzi. Šis jumta segums ir vienīgais, pa kuru var staigāt, nebaidoties, ka to varētu sabojāt. 

Lai atrastu sev piemērotāko jumta seguma veidu, ir jāsazinās ar speciālistu, kas ieteiks labākos risinājumus un pārbaudīs mājas jumta seguma kvalitāti un atbilstību normatīvo aktu prasībām. Drošība ir pirmajā vietā!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)