Banner 980x90

Dārza tehnika, kurai jābūt katrā saimniecībā

Laiki, kad visi dārza darbi bija jādara ar rokām vai parastiem darbarīkiem, ir pagājuši. Tagad aizvien lielāku popularitāti iemanto mehanizētā dārza un saimniecības tehnika, kas taupa ne tikai laiku, bet arī spēkus. Lai apkoptu zālienu, tagad izmantojami ērti un ekonomiski zāles pļāvēji, cīņā ar pērnajiem zariem un lapām līdzēs zaru smalcinātāji un lapu pūtēji, bet apstrādāt un uzrakt zemi palīdzēs kompakti dārza traktori. Visa šī tehnika paredzēta tam, lai pēc iespējas atslogotu lauku darbus un ietaupītu tik dārgo laiku. Bez kādas dārza tehnikas neiztikt lielā vai vidējā lauku saimniecībā, par to pastāstīsm raksta turpinājumā.

• Zāles pļāvējs. Lauku saimniecībā neiztikt arī bez regulāras zāliena pļaušanas. Izvēloties automatizēto zāles pļāvēju, jāņem vērā zemes reljefa specifika un teritorijas lielums. Zāles pļāvēji mēdz būt vairāku veidu. Ar elektrību darbināmie zāles pļāvēji būs piemēroti nelielai piemājas teritorijai. Benzīna zāles pļāvēji būs gana jaudīgi, lai tiktu galā ar plašām teritorijām un garu zāli un pat sīkiem krūmājiem. Bet zāles pļāvēji, kas darbojas ar akumulatoru, derēs ērtai pārvadāšanai, piemēram, uz vasarnīcu, tomēr to darbības laiks bez uzlādes būs ierobežots. 

• Zaru smalcinātājs. Bieži vien lielas raizes sagādā dārzā nolūzušie zari, sausa zāle vai saknes. Parasti tās tiek savāktas vienkopus un vienkārši nodedzinātas ugunskurā. Tomēr reti kurš zina, ka zaru smalcinātāji, kurus var iegādāties šeit, labi tiks galā ne tikai ar pērno zāli, saknēm un zariem, bet arī radīs dabīgu mēslojumu  mulču. 

• Dzīvžogu šķēres. Ja māju rotā zaļš dzīvžogs, tad neiztikt arī bez automatizētām dzīvžogu šķērēm, kas ne tikai atvieglos zaru griešanu, bet arī palīdzēs piešķirt dzīvžogam nepieciešamo formu. Turklāt, tās izmantojot, nevajadzēs izmantot fizisku spēku, par visu parūpēsies jaudīgie ierīces asmeņi. Automatizētās dzīvžogu šķēres mēdz būt divu veidu  ar akumulatoru darbināmās šķēres un elektriskās. Tās ir arī daudzfunkcionālas, piemēram, ar tām var pļaut arī zāli, piemēram, grūti sasniedzamajās vietās pie sētas. Dzīvžogu šķēres noderēs arī gadījumos, kad jānogriež kāds koka zars vai traucējoša sakne. Izvēloties akumulatora dzīvžoga šķēres, vajadzētu ņemt vērā tā jaudu un to, cik ilgi instruments var darboties bez uzlādes, vidēji tās ir aptuveni 4 stundas. Bet, iegādājoties elektriskās dārza šķēres, vienlaikus jāpiedomā arī pie gana gara pagarinātāja iegādes, kam noteitki būtu jābūt arī mitrumizturīgam.

• Motorzāģis. Saimniecībā lieti noderēs arī jaudīgs motorzāģis. Tas noderēs ne tikai gadījumos, kad kokiem lūzuši zari, bet arī gadījumos, kad jāveic koka konstrukciju demontāža vai jāsasmalcina liela izmēra kokmateriāli. Tomēr jāatceras, ka ar šo instrumentu ir jāapietas piesardzīgi un, to lietojot, jāievēro visi drošības priekšnosacījumi, piemēram, atbilstoša apģērba izvēle un ķēdes bremzes kontrole. Tāpat tā lietošanas laikā jāievēro pareizas stājas un motorzāģa turēšanas pamatprincipi, lai izvairītos no iespējamā atsitiena. Motorzāģis būs labs palīgs saimniecībās ar plašām mežu teritorijām.

• Malkas skaldītājs. Nevienā lauku saimniecībā neiztikt bez malkas krājumu sagādes, gatavojoties gada aukstajiem mēnešiem. Malkas sagāde ir salīdzinoši padārgs process, sevišķi, ja tiek pasūtīti jau īpaši sagatavoti kokmateriāli. Lai ekonomētu uz kokmateriālu cenām, bieži vien tiek pasūtīti bluķi vai baļķi, ko vēlāk pašu spēkiem sadala sīkākās daļās. Šajā gadījumā talkā nāk cirvis un motorzāģis, tomēr šis process ir ne tikai laikietilpīgs, bet prasa arī fiziska spēka lietošanu. Turklāt šis darbs ir ne tikai fiziski smags, bet mēdz būt bīstams un izraisīt traumas. Lai atvieglotu kokmateriālu sadalīšanas procesu, saimniecībā noderīgs būs automatizētais malkas skaldītājs, kas ar lielu jaudu un ātrā laikā spēj sadalīt lietus kokmateriālu apjomus vienāda izmēra pagalēs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)