Banner 980x90

Vecticībnieku kultūras mantojuma centra izveidei Slutišķu sādžā aizņemsies 86 934 eiro

Jelgava, 24.aug., LETA. Vecticībnieku kultūras mantojuma centra izveidei Slutišķu sādžā Daugavpils novada pašvaldība aizņemsies Valsts kasē 86 934 eiro, šonedēļ lēmuši novada domes deputāti.

Īstenojot projektu "Rīteiropas vērtības", plānots Naujenes pagasta Slutišķu sādžā renovēt lauku sētu "Slutišķi 2" un tur izveidot vecticībnieku kultūras mantojuma centru un radošās darbnīcas. Tostarp tiks izbūvēts apmeklētāju informācijas centrs, tiks nodrošināta Markovas pilskalna aizsardzība un droša publiskā pieejamība, labiekārtota atpūtas vieta "Latgales sēta".

Aizņēmums tiks ņemts uz 25 gadiem.

Projekta "Rīteiropas vērtības" vadošais partneris ir Daugavpils dome, kuras sadarbības partneri projektā ir Daugavpils novada, Krāslavas novada, Ludzas novada, Preiļu novada dome un Aglonas bazilikas draudze Aglonas novadā.

Dabas parks "Daugavas loki" ar Slutišķu sādžu un Markovas pilskalnu pārstāv Latgales simbolisko ainavu un ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālajā sarakstā.

Jau vēstīts, ka starp sešām pašvaldībām un Eiropas Reģionālās attīstības fondu (ERAF) noslēgta 6 454 208 eiro vienošanās par līdzfinansēta projekta "Rīteiropas vērtības" īstenošanu. ERAF līdzfinansējums projektam ir 4 695 000 eiro, savukārt nacionālais publiskais finansējums 1 134 411 eiro, no kura 245 073 eiro veido valsts budžeta dotācija pašvaldībām, kā arī sešu pašvaldību finansējums 584 338 eiro.

Kopumā projektā paredzēts atjaunot un attīstīt sešus valsts nozīmes kultūras pieminekļus, kuri atrodas populārākajā Latgales tūrisma maršruta lokā. Tādējādi, saglabājot autentiskumu un veidojot jaunus pakalpojumus katrā atsevišķajā objektā, projekta īstenotāji paredzējuši stiprināt Latgales kā tūrisma galamērķa pievilcību.

Daugavpils cietoksnī paredzēts atjaunot Inženierarsenālu, izveidojot tajā Daugavpils tehnikas un industriālā dizaina muzeju. Aglonas bazilikas tornī paredzēts izveidot apskates vietu, paverot apmeklētājiem skatu uz Ciriša ezera ainavu, bet Slutišķu vecticībnieku sādžā Daugavas lokos iecerēti restaurācijas darbi, saglabājot novadam tipisko arhitektūras pieminekli - vecticībnieku sētas celšanas tradīcijas, kam raksturīgi akmens pamati un kaķētu guļbūves baļķu apstrāde.

Tāpat projekta laikā Krāslavas pils Amatu mājā pēc restaurācijas darbiem tiks izveidota ekspozīcija "Pi vīna golda", kā arī ierīkota gleznotāja Valentīna Zlidņa piemiņas istaba. Ludzas pilsdrupās, kas saglabājušās no 14.gadsimtā celtā Livonijas ordeņa atzara cietokšņa, paredzēts veikt konservācijas darbus, savukārt, turpinot Preiļu muižas kompleksa aizsardzības pasākumus, muižas ēkai tiks izgatavoti logi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)