Banner 980x90

Tu klausies mūziku, braucot pie stūres? Lūk, kas tev jāzina!

Piekritīsi, braukšana ar auto klusumā ir diezgan garlaicīga un pat skumja. Taču, ieslēdzot mūziku, mēs nokļūstam pilnīgi citā pasaulē. Ir pat veikti pētījumi, kas atklājuši, ka mūzikas atskaņošana mašīnā var uzlabot tavu noskaņojumu un attiecīgi arī uzvedību esot uz ceļa. Tas nozīmē, ka tavas iemīļotākās dziesmas atskaņošana braukšanas laikā it nemaz nav slikta doma, taču, kas notiek, ja mūzika ir pārāk skaļa? 
Eksperti norāda – ja mūzikas basi kļūst pārāk spēcīgi, pastāv augsts risks, ka tiks ietekmētas šofera koncentrēšanās spējas. Tāpat arī acis un ausis nespēs pilnībā fokusēties uz ceļu. Un, lai arī cik ļoti dažreiz to gribētos izdarīt, mūzikas pagriešana skaļāk arī ir diezgan bīstama. Atceries – jo mierīgāka mūzika, jo mierīgāks arī tavs noskaņojums. Tāpēc, lai pasargātu sevi un citus uz ceļa, atskaņo mūziku tādā līmenī, lai tā nenovērstu tavu uzmanību. 

Cik droši ir klausīties mūziku, esot pie stūres?
Jā, dažreiz mums rodas vēlme atskaņot mūziku skaļi. Vienkārši ir attiecīgais noskaņojums vai sajūta. Un, protams, mūzika ietekmē to, kā mēs jūtamies, uzmundrina, sniedz mierinājumu, raisa domas un liek atcerēties dažādus dzīves notikumus. Taču, vai ir droši skaļi klausīties mūziku, ja vadām mašīnu? Pētījumos atklāts, ka skaļa mūzika var negatīvi ietekmēt ne tikai tavas ausis, bet arī smadzenes. Patiesībā, tā rada efektus uz visu tavu ķermeni. Uzzināsim, kādi tie ir!

• Pasliktinās koncentrēšanās spējas. Skaļas mūzikas atskaņošana braukšanas laikā var novest pie dažādām problēmām. Pirmkārt, ja cilvēks ir pakļauts skaļam troksnim, kaut arī tā ir mūzika, pasliktinās viņa koncentrēšanās spējas. Tas nozīmē – pat tad, ja tu klausies savu mīļāko dziesmu pilnā skaļumā, tā novērsīs tavu uzmanību. Ko tas nozīmē? Tu, attiecīgi, paaugstini negadījumu izraisīšanas risku. Iedomājies, kas notiek, ja tu esi vainīgs pie tā, ka izraisīta avārija? Labi, ka tev ir OCTA polise, kas parūpēsies par zaudējumu segšanu trešajām personām un to mantai, taču - kā ar tevi pašu un tavu auto? Jebkurā gadījumā, lai izvairītos no tādiem atgadījumiem, padomā par to, vai ir vērts uzlikt savu iemīļotāko dziesmu pilnā skaļumā, kad esi pie stūres. 

• Tu palaid garām citus trokšņus un signālus. Skaļi klausoties mūziku, mēs nedzirdam tādas lietas kā ātrās palīdzības vai policijas sirēnas, kā arī bieži palaižam garām ceļa zīmes. Mēdz būt, ka liela daļa uzmanības tiek veltīta dziesmas vārdiem un ritmam, aizmirstot pat par to, ka jāapstājas pie luksofora sarkanās gaismas. Un tas, attiecīgi, var radīt pat traģiskas sekas. Mēs, protams, nesakām, ka tev jāpārtrauc klausīties mūzika, esot pie stūres. To droši var darīt, tikai attiecīgā skaļuma līmenī.

• Dzirdes pasliktināšanās. Jā, arī šis ir viens no negatīviem efektiem, kuru izraisa pārāk skaļas mūzikas ilgstoša klausīšanās. Ja mūzikas skaļums pārsniedz 90 decibelus, tavas bungādiņas var tikt bojātas. Lielākajā daļā gadījumu, var notikt dzirdes pasliktināšanās, taču, ja ausis tiek pakļautas skaļai mūzikai regulāri, ilgtermiņā tas var novest arī pie pilnīgas dzirdes zaudēšanas. Tāpēc esi prātīgs un neklausies dziesmas pārāk skaļi pat tad, ja tev tās ļoti, ļoti patīk. Mēs iesakām izvēlēties 80 decibelu skaļumu, kas ir pilnīgi normāls un neietekmēs ne tavu dzirdi, nedz arī koncentrēšanās spējas, esot pie stūres. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)