Banner 980x90

Siltā laika dēļ augus apsēduši dažādi kaitēkļi

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Siltie un sausie laika apstākļi ir veicinājuši kukaiņu un ērču izplatību dažādos kultūraugos, līdz ar to lauksaimniekiem un mazdārziņu īpašniekiem regulāri jāapseko augi un vajadzības gadījumā jāķeras pie miglošanas, aģentūra LETA uzzināja Valsts augu aizsardzības dienestā (VAAD) .

Kā norāda VAAD pārstāvji, siltas, saulainas dienas un siltas, mierīgas naktis arī turpmāk veicinās kaitēkļu izplatību - jau tuvākajā dienās gaidāma ābolu tinēja, plūmju augļu tinēja, pīlādžu tīklkodes un citu kaitēkļu tauriņu izlidošana.

Patlaban VAAD veiktā lauku monitoringa rezultāti rāda, ka pastiprinātu uzmanību būtu jāpievērš sekojošiem kultūraugiem - vasaras miežiem, kur laputu izplatība ir 14%, bet labību lapgraužu izplatība - 10% apsekoto lauku.

Vasaras rapsim - kāpostu cekulkodes izplatība ir 10%, spradži - 12% lauku, bet lauka pupām svītrainā smecernieka izplatība ir 10% apsekoto lauku.

Arī augļu kokus patlaban apsēduši kaitēkļi.

Ķiršiem vērojama laputs izplatība 4%, plūmēm - zāģlapseņu kāpuru izplatība 10%, ābelēm - lapu tinēja kāpuru izplatība 14%, bet bumbierēm - lapu blusiņu izplatība 8% apsekoto lauku.

Turklāt ir saņemts brīdinājums no SIA "Latvijas Augu aizsardzības pētniecības centrs" par ābolu tinēja "Cydia pomonella" kāpuru masveida šķilšanos ap Siguldas staciju ap 3.jūniju un ap Valmieras staciju ap 8.jūniju. Šajā laikā būtu ieteicams veikt smidzinājumu.

Nelielās platībās kaitēkļus var nolasīt mehāniski un iznīcināt, bet kopumā ekspertu ieteikums ir tāds, ka šajos kaitēkļu izplatībai labvēlīgajos laika apstākļos rūpīgi un regulāri jāapskata savi kultūraugi un jāizvērtē augu aizsardzības pasākumu lietderība.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)