Banner 980x90

Siliņš: Pensionāru pacietības mērs ir tuvu lūzuma punktam

Foto no video
Foto no video
Pensionāru pacietības mērs ir diezgan tuvu tam, kad varētu notikt kaut kāds lūzums, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) priekšsēdētājs Andris Siliņš (ZZS).

Siliņš stāstīja, ka LPF ikdienā saņem zvanus un vēstules no senioriem, kas liecina, ka valda zināms aizvainojums, ka viņu materiālais stāvoklis daudzos gadījumos ir nožēlojams.

Uzskaitot pensionāriem aktuālās problēmas, Siliņš gan atzina, ka ir cerība tuvākajā laikā atsevišķus jautājumus atrisināt. "Izpratne lielākajai daļai politiķu ir. Galvenais faktors, kas traucē pilnvērtīgi risināt jautājumus, ir finansējuma trūkums," akcentēja federācijas vadītājs.

Jau vēstīts, ka LPF nolēmusi informēt Saeimas frakcijas un valdību par pensionāru stāvokļa pasliktināšanos un vairākiem priekšlikumiem situācijas uzlabošanai, piemēram, pensionāru valsts veselības aprūpes sistēmas izveidi un citiem labvēlīgākiem sociālajiem nosacījumiem pensionāriem, aģentūra LETA iepriekš noskaidroja LPF.

Federācija uzskata, ka ir nepieciešami likumdošanas akti, kas uzlabo vientuļo un vecāka gadagājuma pensionāru materiālo stāvokli, tostarp piemaksas pie pensijām par darba stāžu līdz 1996.gadam, palielināta pensiju indeksācija par lielu darba stāžu.

LPF arī norāda, ka nepieciešamas izmaiņas likumdošanā, kas virzītas uz objektīvāku darba mūža novērtējumu pensionāriem, kuri pensionējušies no smagiem un kaitīgiem darba apstākļiem. "Tiem cilvēkiem, kuri izmantojuši iespēju ātrāk aiziet pensijā, šobrīd ir mazāks stāžs un pensija," aģentūrai LETA iepriekš skaidroja LPF vadītājs.

Tāpat LPF rosina pensionāra ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamā minimuma palielināšanu līdz minimālās algas līmenim. "Šobrīd neapliekamais minimums ir 235 eiro, un mūsu priekšlikums ir to palielināt līdz minimālai algai, ka šogad ir 370 eiro. Mēs gan iestājamies par pakāpenisku palielināšanu," skaidroja Siliņš.

Par LPF domes sēdē pieņemto lēmumu tiks informēta Saeimas Sociālo un darba lietu komisija, valdība un Saeimas frakcijas.

LPF domes sēdē arī nolemts nosūtīt vēstuli Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS) par situāciju, kas izveidojusies sakarā ar izmaiņām elektroenerģijas patēriņa apmaksā. "Sabiedrisko pakalpojumu regulatora lēmums par izmaiņām elektroenerģijas apmaksā nosaka maksu par pieslēgumu, kas diemžēl sit pa tiem pensionāriem, kas patērē ļoti maz - mazāk par 90 kilovatiem mēnesī. Tāpēc nosūtīsim premjerministram priekšlikumu, ka ir jāmeklē kompensācijas mehānisms tieši tiem mazajiem nabadzīgajiem patērētājiem, kas taupa katru kilovatu, lai būtu mazāk jāmaksā. Tagad, nosakot pieslēguma maksu, nabadzīgajiem pensionāriem pieaugs rēķini," uzsvēra Siliņš.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)