Banner 980x90

Rožukalne: plāni iegādāties "Latgales Laika" daļas ir bīstams ceļš uz politiski ietekmētu presi

Daugavpils pilsētas, Daugavpils novada un Ilūkstes novada domes plāni iegādāties reģionālā laikraksta "Latgales Laiks" kapitāla daļas, lai iegūtu kontrolpaketi šajā drukātajā medijā, ir ļoti kritizētais un bīstamais ceļš uz politiski ietekmētu reģionālo presi, aģentūrai LETA pauda Latvijas Žurnālistu asociācijas (LŽA) valdes priekšsēdētāja Anda Rožukalne.

Viņa uzsver, ka šī tendence Latvijā patlaban plešas "ārkārtīgi lielā ātrumā", tikmēr diskusijas par likumu, kas aizliegtu pašvaldībām iegādāties reģionālos medijus, nonākušas strupceļā.

Rožukalne norāda, ka konkrētais izdevums, kas aptver visu Latgali, ir ieguvis savu auditoriju un cieņu lasītāju acīs. Tikmēr vietējās amatpersonas ir sapratušas, ka bez šī medija palīdzības neatrastos tur, kur ir patlaban, tādēļ iegādāties avīzes akcijas politiķiem ir ļoti izdevīgi. Amatpersonu argumenti par to, ka izdevuma iegāde veicinātu sabiedrības informētību par notikumiem pašvaldībā un saliedētību, ir interpretācija, kas ir ļoti populāra arī citās pašvaldībās.

Rožukalne piezīmē, ka jau patlaban ikviens izdevums Latgalē, īpaši Daugavpilī, ir politiski saistīts, un Daugavpilī politiķi visas partijas ir dibinājuši, "kaut kādā veidā pārstāvot vietējo biznesu un tādā veidā veicinot savu popularitāti".

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir sūtījusi pašvaldībām vēstules ar aicinājumu ierobežot darbības mediju dibināšanā, taču tas nav devis nekādus rezultātus, norāda LŽA valdes priekšsēdētāja.

Vienlaikus gan viņa uzsver, ka pašvaldībām būtu jāsniedz informācija iedzīvotājiem par to, ar ko tās nodarbojas, par izmaiņām saistošajos noteikumos un tamlīdzīgi, tomēr tai jābūt tikai par pašvaldību darbību, nevis ietverot pilnīgi visu, kas notiek, un aizvietojot vietējo mediju saturu.

Kā uzskata eksperte, diskusijās par aizliegumu iegādāties reģionālos medijus nav nekādas kustības, jo Saeimā daļa deputātu izprot problēmu, bet daļa uzskata, ka tāda nepastāv, un Saeimas komisijas sēdē atklāti atzinuši, ka balsos pret šādu ierosinājumu.

Jāatzīmē, ka Daugavpils pilsētas, Ilūkstes un Daugavpils novada domes varētu par 34 100 eiro iegādāties reģionālā laikraksta "Latgales Laiks" kapitāla daļas, lai iegūtu kontrolpaketi šajā drukātajā medijā.

Pašlaik trim pašvaldībām kopā pieder 40% SIA "Latgales laiks" kapitāldaļu - Daugavpils pilsētas domei pieder 20%, Daugavpils novada domei - 14,55%, Ilūkstes novada domei - 5,45%. Vēl 40% pieder uzņēmējam Valērijam Ivanovam. Savukārt atlikušos 20% jeb 11 kapitāla daļas pašlaik pārdod Privatizācijas aģentūra, piedāvājot dalībniekiem izmantot pirmpirkuma tiesības.

Daugavpils pilsētas dome ārkārtas sēdē pieņēma lēmumu nopirkt sešas "Latgales Laika" kapitāla daļas par 18 600 eiro. Savukārt Daugavpils novada dome plānojot pirkt vēl četras laikraksta kapitāldaļas, bet Ilūkstes novada dome - vēl vienu.

Nepieciešamību iegādāties papildu laikraksta kapitāldaļas Daugavpils pilsētas dome pamato ar to, ka, "izmantojot laikrakstu, pašvaldībai atbilstoši Civilās aizsardzības likumam būs iespēja paziņot iedzīvotājiem par katastrofu vai tās draudu gadījumā norādīt uz vietām, kur tiks ierobežota personu pulcēšanās un pārvietošanās attiecīgajā teritorijā vai tās daļā". Tāpat tas tiek pamatots ar Daugavpils pilsētas attīstības programmu 2014.-2020.gadam, kurā teikts, ka pašvaldības vispārējais stratēģiskais mērķis ir veicināt sabiedrības informētību un saliedētību.

Problēma ar pašvaldību finansētiem izdevumiem, kas ierobežo reģionālo mediju darbu, pārrunāta arī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē.

Rožukalne skaidroja, lai risinātu radušos situāciju, ir jānosaka, ka pašvaldībām nedrīkst piederēt mediji un ka tās nevar arī dibināt kapitālsabiedrības, kuras rada medijus. Viņasprāt, ir arī jāprecizē, ko nozīmē "informēt vēlētājus", kā arī jānodrošina atbalsts reģionālo mediju sektoram. Daļa politiķu un pēcāk arī pašvaldību vadību bija pret šādu ierosinājumu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)