Banner 980x90

Reemigrācijas projekta gaitā Latgalē plānojot atgriezties vēl 36 ģimenes

Rīga, 29.nov., LETA. Reemigrācijas atbalsta pilotprojekta gaitā Latgalē plāno atgriezties vēl 36 ģimenes, aģentūra LETA uzzināja Latgales plānošanas reģionā.

Kopš 2018.gada februāra beigām Latgalē atgriezušās 32 ģimenes, kopā 74 cilvēki. Tuvākajā nākotnē reģionā plāno atgriezties vēl 36 ģimenes.

LPR reemigrācijas koordinatore Astrīda Leščinska novērojusi, ka vēlmi atgriezties Latvijā izrāda gan ģimenes ar bērniem, gan atsevišķas personas. Katram tiek sagatavots individuāls piedāvājums. Īpaši aktuāli ir jautājumi par darba un izglītības iespējām, uzņēmējdarbības atbalsta rīkiem no valsts. Ģimenes vēlas iegādāties dzīvokli vai uzbūvēt savu mājokli, interesējas par komercbanku aizdevuma iespējām un valsts garantijām.

Leščinska uzsvēra, ka katra saziņa ar reemigrantiem nes jaunus izaicinājumus, jo atgriešanās nav vienas dienas lēmums, līdz tam ir jānonāk un viss ir rūpīgi jāizplāno. Dzīvojot un strādājot ārzemēs, cilvēkiem ir noteiktas saistības - darba un nomas līgumi, bērni apmeklē skolu, daudziem ir sākta uzņēmējdarbība.

Sazinoties ar koordinatori, potenciālie reemigranti norāda, ka dzimtenē sastaptos ar dažādiem šķēršļiem, jo, piemēram, ir zaudēta kvalifikācija, nav atbilstošas izglītības. Tāpat arī Latvijā piedāvātais atalgojums neatbilst gaidītajam, daļai nav sava mājokļa, kur atgriezties, arī pašvaldībām nav dzīvojamā fonda, viņa stāstīja.

Jau vēstīts, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija šogad sākusi latviešu reemigrācijas atbalsta pilotprojektu, izveidojot piecu reģionālo remigrācijas koordinatoru tīklu, kuru uzdevums ir veicināt izbraukušo latviešu atgriešanos mājās.

Līdzšinējie koordinatoru novērojumi liecina, ka interesi par atgriešanos Latvijā izrāda gan ģimenes ar bērniem, gan atsevišķas personas. Īpaši aktuāli ir jautājumi par darba un izglītības iespējām, kā arī mājokli un atbalstu uzņēmējdarbībai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)