Banner 980x90

Prokuratūra sākusi kriminālvajāšanu pret 23 personām par valsts valodas apliecību tirgošanu Latgalē

Rīga, 18.apr., LETA. Latgales tiesas apgabala prokuratūra sākusi kriminālvajāšanu pret 23 personām lietā par valsts valodas apliecību tirgošanu Latgalē, aģentūru LETA informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Laura Majevska.

Lielai daļai lietā iesaistīto - desmit personām - uzrādīta apsūdzība par dokumenta, zīmoga un spiedoga viltošanu un šāda dokumenta realizēšanu un izmantošanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā, to paveikusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai, ja šādas darbības radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai. Par šādu pārkāpumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai ar naudas sodu. Tāpat uzrādītas apsūdzības par personas nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai un citiem Krimināllikuma pantiem.

Plānots, ka daļai personu tiks piemērots prokurora priekšrakstu par sodu, bet pārējā daļā lieta tiks nodota tiesai. Pašlaik gan prokuratūra nevarēja prognozēt, kad tas varētu notiks.

Jau vēstīts, ka 2018.gada beigās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosināja Latgales tiesas apgabala prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret 23 personām lietā par valsts valodas apliecību tirgošanu.

KNAB rosināja apsūdzēt trīs Valsts izglītības satura centra (VISC) darbiniekus par prettiesiska labuma pieprasīšanu un pieņemšanu, kā arī ļaunprātīgu nodrošināšanu ar iespēju likumīgi iegūt tiesības uzturēties Latvijā.

Par prettiesiska labumu došanu ierosināts apsūdzēt piecas personas, kuras ieguva valsts valodas apliecības, izmantojot VISC darbinieku "palīdzību". Kriminālvajāšanu lūgts sākts pret piecām personām, kuras ieguva valsts valodas apliecības, izmantojot viltus valsts valodas pārbaudes kārtotāju "pakalpojumus".

Prokuratūrai arī būs jālemj, vai uzrādīt apsūdzību trīs starpniekiem, dokumentu viltotājiem un valsts valodas pārbaudes kārtotājiem ar viltotiem dokumentiem.

Lietā ir iesaistīti septiņi Krievijas pilsoņi, viens Azerbaidžānas un divi Armēnijas pilsoņi.

KNAB izplatītajā infografikā redzams, ka nozieguma pirmajā shēmā bijuši iesaistīti četri Krievijas pilsoņi un viens Azerbaidžānas pilsonis, kuri devuši naudu starpniekam. Starpnieks naudu nodevis VISC darbiniekam, kurš šiem pieciem ārzemniekiem nodrošinājis valsts valodas apliecības.

Otrajā shēmā Krievijas pilsonim ar divu starpnieku palīdzību tika noorganizēti cilvēki, kuri ar viltotiem dokumentiem kārtoja valodas pārbaudi viņa vietā. Trešā shēma bijusi līdzīga otrajai, taču tikai ar vienu starpnieku un tajā iesaistīti divi Krievijas un divi Armēnijas pilsoņi.

KNAB par sniegto tehnisko atbalstu kriminālprocesa izmeklēšanā pateicas Valsts robežsardzes amatpersonām, it īpaši Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes amatpersonām.

Latvijas Televīzijas raidījums "de facto" 2017.gada septembrī ziņoja, ka trešo valstu pilsoņiem ir nelikumīgi izpalīdzējušas dažas latviešu valodas skolotājas un nu jau bijusī VISC valodas prasmes pārbaudes komisijas sekretāre Daugavpilī. Raidījums toreiz ziņoja, ka viena no aizdomās turētajām ir Stopiņu pamatskolas latviešu valodas skolotāja Ilze Demčenko.

VISC apkopotā statistika liecinot, ka 2016.gada vairāk nekā ceturtā daļa pretendentu valodas apliecību centušies iegūt Latgalē, no tiem vairāk nekā 750 - Daugavpilī.

Daugavpilī šādi eksāmeni vismaz reizi mēnesī notika Lietuviešu biedrībai piederošajā ēkā Teātra ielā 8 pavisam netālu no pilsētas domes. VISC šai namā īrēja telpas - dažas stundas mēnesī uz pārbaudes laiku. Šāda pārbaude notika arī laikā, kad pēkšņi tur KNAB ar Valsts robežsardzes papildspēkiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)