Banner 980x90

Pildīti dārzeņi un augļi - septiņas receptes

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay

Vārds "pildījums" pavisam neviļus liek iedomāties kaut ko, kas saistīts ar pārsteigumu. Jo lai piekļūtu pildījumam, ir jātiek cauri "iesaiņojumam". Mūs visus vilina nezināmais un noslēpumainais, pat tad, ja tas ir tikai uz galda guļošs ābols, kura vidiņā ieslēpta maiga marcipāna lodīte.
 
Dārzeņi un augļi ar pildījumu parasti atklāj jaunus, neiepazītus garšu savienojumus, ko līdz šim, iespējams, nebijām iedomājušās.  
 
Šis garšīgais pārsteigums var būt gan sāļš, gan salds, gan cepts, gan sautēts. Iedvesmojies no, mūsuprāt, tiešām lieliskām receptēm, lai radītu savu garšu noslēpumu.
 
Tomāti ar cepurītēm
10 vidēji lieli tomāti
350 g maltas gaļas (ne pārāk trekna)
1 sīpols 
2 ķiploka daiviņas 
nedaudz olīveļļas apcepšanai 
sāls, pipari, zariņš svaiga bazilika
Tomātus nomazgā un rūpīgi noslauka. Tiem nogriež "cepurītes" un uzmanīgi izdobj mīkstumu. Ķiplokus un sīpolu sasmalcina un kopā ar tomātu masu apcep olīveļļā. Atsevišķi apcep malto gaļu, līdz tā viegli apbrūnē. Tai pievieno sacepto tomātu masu, sāli, piparus un sasmalcinātu baziliku, un pakarsē vēl 3 – 5 minūtes.Tomātus kārto uz cepamās pannas. Tajos pilda iegūto masu, pa virsu uzliek nogrieztās "cepurītes". Cep ~ 25 minūtes 2000C temperatūrā.
 
Baklažāni ar sieru
2 nelieli baklažāni
2 olas
300 g labi kūstoša siera
30 g sviesta 
Baklažānus pārgriež gareniski uz pusēm un izņem sēklas. Pusītes liek vārošā sālsūdenī. Pavāra 5 minūtes, lai noņemtu rūgtumu. Cieti vārītas olas un sieru sarīvē. Sajauc kopā ar izkausētu sviestu. Ar iegūto masu pilda baklažānus, liek cepeškrāsnī un cep 25 minūtes 1800C temperatūrā.
 
Krāsainas paprikas, kas pildītas ar olu
5 dažādu krāsu paprikas
5 olas
150 g sviesta 
500 g brinzas siera
Katrai paprikai nogriež augšējo daļu un izņem sēklas. Paprikās liek saspaidītu brinzu, un katrā iesit pa vienai olai. Uzliek atpakaļ nogrieztās augšiņas. Zemā katliņā izkausē sviestu, tajā apcep sagatavotās paprikas līdz tās no ārpuses kļūs nedaudz brūnas. Tad liek cepeškrāsnī un turpina cept ~ 15 minūtes 1800C temperatūrā. Klāt labi der jebkādi svaigie salāti.

Šampinjoni pildīti ar persikiem
20 lieli šampinjoni
20 g brī siera
4 konservētu persiku pusītes
Šampinjoniem izņem kātiņus, un tukšajos vidiņos liek smalki sagrieztus persikus. Pildītos šampinjonus kārto uz cepamās pannas, nedaudz apslaka ar persiku sīrupu, cep 20 minūtes 2000C temperatūrā. Kad šampinjoni gatavi, tiem uzliek plānas bri siera šķēlītes.
 
Kartupeļi bumbiņas ar gaļu
300 g maltas gaļas 
1 sīpols
2 ēdamkarotes trekna piena
nedaudz sviesta
sāls, pipari, zaļumi
Malto gaļu sajauc ar pienu, sasmalcinātu sīpolu un zaļumiem. Pēc garšas pievieno sāli un piparus. Visu pilda izdobtajos kartupeļos. Sagatavotos kartupeļus liek cepamajā pannā, pārklāj ar sviesta piciņām. Cep ~ 220°C temperatūrā, līdz gaļa gatava, bet kartupeļi kļuvuši gaiši brūni.
 
Pildītas bumbieru pusītes
3 bumbieri
30 g sviesta
3 tējkarotes medus
sauja žāvētu aprikožu un rozīņu
10 lazdu rieksti
Sviestu un medu izkausē katliņā. Pievieno sasmalcinātas aprikozes, rozīnes un riekstus. Bumbierus pārgriež uz pusēm, izņem serdi, izveidojot nelieli bedrīti. Tajos ar kaudzi pilda izveidoto masu. Bumbieru pusītes liek cepeškrāsnī uz 15 minūtēm 1800C temperatūrā.
 
Pildītas ābolu pusītes
3 āboli
3 ēdamkarotes citrona sulas
100 g marcipāna
2 ēdamkarotes rozīņu
Ābolus pārgriež uz pusēm, izņem serdi un, tāpat kā bumbieriem, veido padziļinājumu. Marcipāna masu samaisa kopā ar rozīnēm un liek ābolos, kas pirms tam pārlaistīti ar citrona sulu. Sagatavotās ābolu pusītes liek cepeškrāsnī uz 25 minūtēm 1800C temperatūrā.

Lai labi garšo!

Raksts tapis sadarbībā ar "Espati.lv".
 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)