Banner 980x90

Pašvaldību savienība: "Problemātiski" ir tikai daži pašvaldību laikraksti

Rīga, 5.jūn., LETA. Tikai trīs līdz četru pašvaldību izdoto laikrakstu darbībā ir saskatāmas problēmas, plānoto liegumu pašvaldībām izdot masu informācijas līdzekļus aģentūrai LETA komentēja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdētājs Gints Kaminskis.

Viņš norādīja, ka LPS seko tam, kādas izmaiņas pašvaldību izdevumu darbībā paredz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), taču, pēc LPS paustā, "problēmas" ir kādiem trim vai četriem izdevumiem, ar problēmām domājot, piemēram, reklāmas vai sludinājumu publicēšanu vietvaras izdevumā. Kaminskis gan pašlaik nevarēja precizēt konkrētas pašvaldības.

"Dažas problēmas nenozīmē, ka tādas ir visām. Ja vadītājs pārkāpj ceļu satiksmes noteikumus, mēs taču nesakām, ka visi vadītāji ir noteikumu pārkāpēji," paralēles vilka LPS vadītājs.

Kaminiskis ir pārliecināts, ka pašvaldības izdevumu sniegtā informācija ir specifiska, un ir jānodrošina tās nonākšana līdz iedzīvotājiem, turklāt, "kā zināms, pierobežā ir problēmas ar televīziju un radio latviešu valodā". LPS uzskata, ka iedzīvotājiem jāzina, kādi ir pašvaldības attīstības plāni, kādas ir aktualitātes vietējā pagasta pārvaldē, kādi saistošie noteikumi pieņemti un pabalsti saņemami.

LPS vadītājs arī noliedza, ka izdevumi tiek izmantoti pašvaldību un to vadītāju slavināšanai. "Drīzāk otrādi. Ja pašvaldība apraksta, ka budžetā ir nauda, lai izbūvētu gājēju celiņu no punkta "a" uz punktu "b", tad iedzīvotājs var jautāt, kur tad ir solītais celiņš," komentēja Kaminskis, piebilstot, ka pašvaldību slejas un fotogrāfijas ir arī citu demokrātisku valstu pašvaldību izdevumos, turklāt paši iedzīvotāji izvēlas, kurš strādās domes vadībā.

Jau vēstīts, ka Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija uzticēja VARAM sagatavot likuma grozījumus, ar kuriem tiktu noteikts liegums pašvaldībām izdot masu informācijas līdzekļus.

Komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš (KPV LV) norādīja, ka VARAM likumprojekta anotācija jāsagatavo līdz 18.jūnijam.

Paredzēts, ka likumprojekta sākotnējā versija tiks veidota uz 12.Saeimas laikā Kaimiņa iesniegtajiem priekšlikumiem, kas iepriekšējā sasaukumā tika noraidīti.

Viens no deputāta priekšlikumiem paredz, ka tiesības dibināt un izdot masu informācijas līdzekļus ir privāto tiesību juridiskajām personām. Šādā veidā tiktu liegts pašvaldībām dibināt savus preses izdevumus, atstājot tikai ierobežotu izņēmumu iespēju, izrietēja no diskusijām komisijā.

Komisijas sēdē gan klātesošajiem raisījās vairāki jautājumi par gaidāmajām izmaiņām, tāpēc par to vēl sagaidāmas apspriedes.

Reizē pašvaldībām joprojām saglabātos tiesības izdot informatīvos izdevumus. Lai noregulētu šo jomu, ierobežojot to izmantošanu politiskiem nolūkiem, nepieciešams veikt grozījumus citā likumā "Par pašvaldībām", iezīmējās šodienas sanāksmē.

Tāpat ziņots, preses izdevēji un žurnālistu organizācijas jau gadiem cenšas panākt, ka pašvaldībām aizliedz izdot bezmaksas avīzes, kas kropļo konkurenci un nekritiski slavina vietvaru paveikto.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)