Banner 980x90

Padomi, kā parūpēties par ugunsdrošību savā mājoklī rudens sezonā

Pienākot rudenim, gaisā arvien biežāk jūtami dūmi, kas parādās no lielākiem un mazākiem skursteņiem. Vēsais un tumšais laiks mudina cilvēkus sākt domāt par siltuma un mājīguma nodrošināšanu savos īpašumos, taču diemžēl tas nepaliek bez sekām. Šī ir arī tā sezona, kad ugunsdzēsēji nereti dodas uz dzīvokļiem un mājām, kur izcēlušies ugunsgrēki. Tā rezultātā nekustamā īpašuma apdrošināšana arī kļūst par daudz biežāk iegādātu polisi. Lai Tu pasargātu sevi un savus mīļos, apdrošināšanas kompānija Compensa ir sagatavojusi Tev noderīgus ieteikumus. Ielūkojies raksta turpinājumā!

Sveces. Grūti iedomāties vēl kādu lietu, kas tā saistās ar rudeni, tumšajiem vakariem un vēlmi pēc siltuma un gaismas. Šajā sezonā daudzi iegādājas sveces, un labprāt tās izmanto savos mājokļos, lai radītu omulīgu atmosfēru. Taču sveces saistās ar ugunsdrošības riskiem, tādēļ, tās izmantojot, ir jāņem vērā vairākas lietas. Pirmkārt, degošas sveces nedrīkst atstāt bez uzraudzības. Otrkārt, tām tuvumā nedrīkst atrasties nekādi priekšmeti, kas varētu aizdegties. Treškārt, īpaši uzmanies, ja mājās ir mazi bērni vai mājdzīvnieki. 
Sildītāji. Pārejas periodā daudzos mājokļos, kuros ir centrālā apsildīšanas sistēma, apkures sezona nesākas tik ātri, cik gribētos, tādēļ arī daudzi cilvēki gan mājās, gan dzīvokļos, izmanto dažāda veida sildītājus. Pirms to izmantošanas vajadzētu pieaicināt profesionāli, kas pārbaudītu, vai ierīce ir atbilstošā kārtībā. Ja tas apstiprināts, lietošanas laikā pārliecinies, ka ap sildītāju ir vismaz pusmetrs brīvas vietas, kā arī, dodoties prom no mājām, vienmēr to atslēdz no strāvas. Neizmanto sildītāju tādu objektu tuvumā, kas var ātri aizdegties. Neklāj tam virsū apģērbu vai ko citu.
Skurstenis. Vasaras laikā lielā daļā māju skursteņi netiek izmantoti. Taču tajos uzkrājas kurināmā paliekas, neatkarīgi no tā, vai tiek izmantota koksne, ogles vai gāze. Svarīgi pirms apkures sezonas sākšanās lūgt profesionāļu palīdzību, lai izpētītu skursteņa iekšpusi un noteiktu tā kopējo stāvokli, noskaidrojot, vai nav nepieciešama tīrīšana un remonts. Netīrīts skurstenis ir kā bumba ar laika degli, jo kuru katru brīdi tajā esošie nosēdumi var aizdegties, radot uguns nelaimi. Tāpat jāņem vērā tvana gāzes noplūdes riski mājoklī, ko var izraisīt nepietiekama gaisa plūsma caur skursteni un neprasmīga apiešanās ar krāsni.
Dūmu detektori. Kā zināms, pie mums pavisam drīz tie būs obligāti, taču ikvienam būtu ieteicams savā mājoklī dūmu detektoru ierīkot jau tagad. Pirmkārt, tos iespējams iegādāties par salīdzinoši zemu cenu, tādēļ naudai šajā gadījumā nevajadzētu būt šķērslim sevi pasargāt. Otrkārt, jāatceras regulāri nomainīt tā bateriju, lai detektors spētu kvalitatīvi pildīt savu funkciju. Katrā ēkas stāvā ieteicams uzstādīt vismaz vienu detektoru, taču ideālā gadījumā tam vajadzētu būt katrā telpā. Reizi mēnesī dūmu detektoru vajadzētu pārbaudīt, lai pārliecinātos, ka tas darbojas. 

Citi ieteikumi, kā novērst uguns nelaimi savā mājoklī
Rudens sezonā visi māju īpašnieki cenšas sakopt apkārtni, savācot nokritušās lapas un zarus. Pievērs uzmanību laikam, kad visas lapas jau ir nokritušas, lai atbrīvotos no tām pilnībā. Tāpat pārliecinies, ka no lapām, zariem un citiem gružiem ir attīrīts arī jumts un notekas. Ņem vērā, ka nereti ugunsgrēkus izraisa arī elektrotīklu bojājumi un novecojuši vadi vai kontakti, tādēļ parūpējies, lai tie būtu atbilstošā kārtībā, un nepieciešamības gadījumā nomaini pret jauniem. Šāds ieguldījums būs daudz lētāks nekā izdevumi, kas būtu jāsedz ugunsgrēka gadījumā. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)