Banner 980x90

Pacientu organizācija: Latvijā ārstniecības iestāžu kapacitāte nav pietiekama C hepatīta izskaušanai

Rīga, 18.jūl., LETA. Šobrīd Latvijā nodrošināts pietiekams finansējums C hepatīta izskaušanai, taču iestāžu kapacitāte tik straujam pacientu skaita pieaugumam izrādījusies nepietiekama, aģentūru LETA informēja C hepatīta pacientu apvienības pārstāvis Kristaps Kaugurs.

Pēc viņa pautā, salīdzinot ar citām veselības nozares jomām, C hepatīta ārstēšana pēdējos gados piedzīvojusi būtisku finansējuma pieaugumu. Ja 2015.gadā šim mērķim tika atvēlēti četri miljoni eiro un valsts apmaksātu ārstēšanu varēja saņemt tikai vissmagāk slimie pacienti, tad šobrīd finansējums hroniska C hepatīta ārstēšanai ir sasniedzis 15 miljonus eiro un valsts finansēti medikamenti ir pieejami teju visiem pacientiem, uzsvēra Kaugurs.

Viņš gan norādīja, ka Latvijas veselības aprūpes sistēma nav spējusi pielāgoties strauji augošajam pacientu skaitam, un šobrīd ārstēšanas procesu ierobežo un palēnina nepietiekamais speciālistu daudzums. Kaugurs skaidroja, ka pacienti, kuri vēlas sākt terapiju, saskaras ar dažādām grūtībām, tostarp nesamērīgi garām rindām uz vizītēm pie speciālistiem un piekļuvi izmeklējumiem, kam seko mēnešiem ilga gaidīšana, lai saņemtu valsts kompensētos medikamentus.

Kaugurs atgādināja, ka ārstniecības pieejamības uzlabošanai no 2017.gada nogales medikamentus C hepatīta ārstēšanai var saņemt ne tikai Rīgā, bet arī reģionālajās slimnīcās Liepājā un Daugavpilī. Vienlaikus, pēc apvienības pārstāvja paustā, šīs izmaiņas izrādījušās nepietiekamas, jo reģionos dzīvojošo pacientu interese ir tik liela, ka rindas pie speciālistiem šajās slimnīcās ir mēnešiem ilgas un nepieciešams meklēt vēl papildus risinājumus speciālistu atslogošanai.

Apzinoties radušās problēmas, nākamnedēļ, 25.jūlijā, plkst.12 "Birojnīcā", Rīgā, notiks Pasaules Hepatīta dienai veltīta diskusija, kurā veselības politikas veidotāji ar speciālistiem un pacientu apvienības pārstāvjiem kopīgiem spēkiem meklēs veidus, kā optimizēt esošo ārstniecības kārtību.

Ik gadu jūlija beigās tiek atzīmēta Pasaules Hepatīta diena, kuras laikā tiek īstenotas aktivitātes, lai pievērstu sabiedrības uzmanību C hepatīta radītajiem draudiem, kā arī profilaktiskajiem pasākumiem C hepatīta izplatības ierobežošanai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)