Banner 980x90

Nacionālajā bibliotēkā veidos latviešu strēlnieku bataljonu dibināšanas simtgadei veltītu izstādi

Ilustratīvs foto/ Foto: Pilseta24.lv
Ilustratīvs foto/ Foto: Pilseta24.lv

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) otrdien, 24.novembrī, tiks atklāta izstāde "Latviešu strēlnieki rakstos, attēlos un dziesmās", kas veltīta latviešu strēlnieku bataljonu dibināšanas simtgadei, akcentējot nacionālo militāro formējumu veidošanas un darbības sākumu.

Izstādē grāmatas, kartes, laikraksti, atklātnes, oriģināldokumenti no LNB krājumiem atspoguļos ne vien strēlnieku vēstures liecību daudzveidību, bet arī pretrunīgos viedokļus par viņu nozīmi Latvijas tālākajos likteņos, liecina bibliotēkas informācija.

Eksponātu skaitā ir rokraksti un fotogrāfijas no strēlnieku bataljonu organizētāja, zvērināta advokāta Gustava Ķempeļa (1874-1940) personālfonda, bijušo karavīru vēstules par "strēlnieku laikiem" apgāda "Zelta ābele" vadītājam Miķelim Gopperam (1908-1996), kā arī Lāčplēša ordeņa kavaliera Pētera Lazdiņa (1893-1950) dzimtas materiāli.

Strēlnieku uzticamā pavadone vienmēr bijusi dziesma, tādēļ apmeklētāji ir aicināti ieskatīties un ieklausīties strēlnieku repertuārā, iepazīt arī viņiem veltītus darbus, piemēram, Edvarta Virzas un Alfrēda Kalniņa vīru kora dziesmu "Nakts parāde" par godu izcilajam, traģiski bojāgājušajam virsniekam Frīdriham Briedim (1888-1918).

Sabiedrības, tostarp vēsturnieku, interese par latviešu strēlniekiem ir nerimtīga, un publikāciju ir ļoti daudz. Tomēr vēl aizvien karavīru biogrāfijas, kauju, svešatnes gaitu un mājupceļa aprakstus caurvij leģendas un mīti.

Izstāde "Latviešu strēlnieki rakstos, attēlos un dziesmās" LNB būs apskatāma līdz nākamā gada februārim.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)