Banner 980x90

 Mūrniece: jādara viss, lai valsts cilvēku sirdīs būtu vērtība

Foto: Saeimas preses dienests
Foto: Saeimas preses dienests

''Miera laikā valsts būvē savu drošības ēku, un tā vispirms tiek būvēta cilvēku prātos. Tauta aizstāvēs to, ko uzskata par vērtību. Ir jādara viss, lai valsts cilvēku sirdīs būtu vērtība,'' trešdien, 18.novembrī, Latvijas parlamentā uzrunājot Latvijas Republikas proklamēšanas 97.gadadienai veltītās Saeimas svinīgās sēdes dalībniekus, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Kā pilsētas informācijas portālu tīklu Pilseta24.lv informēja Saeimas Preses dienests, Saeimas priekšsēdētāja klātesošajiem atgādināja, ka tautas augstākā pašorganizēšanās forma ir valsts un tā pastāv tik ilgi, kamēr tauta to vēlas. Viņa uzsvēra, ka ārēji uzbrukumi neiznīcina valstsgribu pat tad, ja valsts tiek okupēta vai cieš no laikmeta izaicinājumiem. Vienlaikus Mūrniece pauda gandarījumu, ka Latvija dzīvo patriotisma uzplūdu laikā, ko apliecina fakts - arvien vairāk Latvijas dēlu un meitu iestājas Zemessardzē un skolas bērnu - Jaunsardzē.

Savā runā Saeimas priekšsēdētāja atskatījās uz aizvadīto gadu, ar skumjām paužot, ka pasaulē tas ir bijis dramatisku notikumu laiks. Vienlaikus Mūrniece uzsvēra: "Līdzjūtība un solidaritāte ar 13.novembra melnās piektdienas Parīzē upuriem skaidri liecina: Eiropa nepakļausies teroram un iebiedēšanai, bet paliks uzticīga savām vērtībām. Teroristu mērķis ir sēt apjukumu. Terors un varmācība nedrīkst palikt nesodīti, un tas ir Eiropas kopējais uzdevums."

Pievēršoties Kremļa agresijai Ukrainā, Mūrniece sacīja, ka tā parādīja labticīgās starptautiskās sabiedrības ģeopolitiskos maldus. "Tā bija skarba mācība bezrūpībā slīgstošajai Eiropai, aizņemtai ar savu "biznesu kā parasti"." Pasaules dramatisko notikumu kontekstā skatoties uz Latviju, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra: "Esam nostiprinājušies pārliecībā, ka piederība NATO un dalība Eiropas Savienībā bija un ir pareizā izvēle. Ir jāiet tālāk un jāpanāk NATO spēku ilgtermiņa klātbūtne Baltijā."

Aizvadītajā gadā auga arī izpratne, ka ārējie un iekšējie draudi jaunās paaudzes kara apstākļos ir vienlīdz svarīgi, teica Mūrniece, akcentējot, ka ar NATO izcilības centra Stratcom projektu Latvija sniedz drošības politikas ekspertīzi NATO.

Savā runā Mūrniece pievērsās arī politiskajai videi Latvijā, atgādinot: "Gadās, ka valstis slimo. Gadās, ka valstis mirst. Un tas notiek no iekšpuses. Šķelšana - politiska, ekonomiska un etniska - novājina. Partiju iekšējā cīņa, politiskā klaunāde, savstarpēja izrēķināšanās nenes labumu tam, kas jūtas uzvarētājs. Tautai zūd uzticība politiķiem."

Šajā kontekstā Saeimas priekšsēdētāja citēja Raini, kurš noliedza politiku kā veikalniecisku procesu, sakot, ka "ar netīriem līdzekļiem nevar panākt tīru mērķi: mērķis pats top netīrs. Kad netīru ūdeni tīrā traukā lej, tad ir trauks top netīrs". Šie vārdi mums ir atgādinājums – politiskās varas uzdevums ir strādāt to cilvēku labā, kuri šo varu uz laiku ir piešķīruši, atgādināja Mūrniece.

Vērtējot Latvijas nacionālās problēmas, Saeimas priekšsēdētāja atzina, ka arvien skaidrāk ir redzams, ka Latvija stāv demogrāfiskās krīzes priekšā. "Neesam pilnvērtīgi atrisinājuši uzdevumu - sniegt visaptverošu atbalsta programmu cilvēkiem, kas audzina bērnus. Demogrāfijas politika ir uz nākotni vērsta gudra politika," uzsvēra Mūrniece un pauda ticību, ka mēs, līdzīgi kā tas ir kaimiņos Igaunijā, esam spējīgi to sakārtot.

Noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja pateicās tautiešiem visiem Dzimtenē un tālumā, kuri katrs savā mājā uztur un veido savu mazo Latvijas daļiņu. Īpašu paldies Mūrniece sacīja tiem, kas audzina bērnus – "par to, ka mācāt mīlēt Latviju, būt vienotiem un sadarboties Latvijas labā" -, un sūtīja vissirsnīgākos laba vēlējumus visiem Latvijas patriotiem un visiem Latvijas draugiem gan Latvijā, gan tālās pasaules malās.

"Gaišus un dvēseles uguns pilnus valsts svētkus!" vēlēja Saeimas priekšsēdētāja.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)