Banner 980x90

"Lux Express" saņēmis ES licences pasažieru pārvadājumiem maršrutā Birži-Rīga un Daugavpils-Birži

Rīga, 13.jūn., LETA. Pasažieru starptautiskais autopārvadātājs "Lux Express" ir saņēmis Eiropas Savienības (ES) starptautiskā maršruta licences maršrutam Daugavpils-Birži un atļauju pasažieru pārvadāšanai maršrutā Birži-Rīga, aģentūrai LETA norādīja "Lux Express Latvija" valdes priekšsēdētājs Janno Ritsbergs, noliedzot Autotransporta direkcijas izplatīto informāciju, ka "Lux Express" nav tiesīgs veikt pārvadājumus maršrutā Rīga-Birži-Dagavpils.

Pasažieri var brīvi izvēlēties - izmantot vienu vai abus šos starptautiskos maršrutus. Maršrutu licences, saskaņā ar starptautisko licenču iegūšanas kārtību, tika saskaņotas arī ar Autotransporta direkciju, norāda Ritsbergs.

"Lux Express" pasažieru pārvadājumus starp Daugavpili un Biržiem, un starp Biržiem un Rīgu veiks atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem Latvijā, skaidro kompānijā.

Ritsbergs uzskata, ka Autotransporta direkciju izplata nepatiesus paziņojumus un maldina pasažierus. Turklāt viņš norādīja, ka pasažieru lielā interese par jaunajiem reisiem apliecina nepieciešamību Latvijā veikt tirgus liberalizāciju un pasažieru pieprasījumu pēc mūsdienīga sabiedriskā transporta pakalpojuma.

"Lux Express" 18.jūnijā plkst.9.30 Rīgas starptautiskajā autoostā rīko jaunā reisa atklāšanu, un pasākumā informēs par "Lux Express" piedāvātajiem pakalpojumiem un jaunajiem maršrutiem.

Jau ziņots, ka "Lux Express" no 19.jūnija plāno sāks regulārus pasažieru pārvadājumus ar autobusiem maršrutā Rīga-Birži-Daugavpils, kura izveidē uzņēmums investējis vienu miljonu eiro. Pārvadājumus uzņēmums plāno nodrošināt ar pilnīgi jauniem autobusiem.

Ekspresreisa Rīga-Birži-Daugavpils kopējais brauciena laiks būs apmēram trīs stundas un 25 minūtes. Autobusam plānota pietura Lietuvas pilsētā Biržos, kur tas pavadīs 15 minūtes. Katru dienu plānoti trīs reisi gan no Rīgas, gan no Daugavpils ar atiešanas laiku plkst.7, plkst.12.30 un plkst.17.30.

Savukārt Autotransporta direkcijas uzskata, ka "Lux Express" nav tiesīgs veikt pārvadājumus maršrutā Rīga-Birži-Dagavpils, aģentūrai LETA norādīja direkcijas pārstāve Zane Plone.

Viņa pauda, ka Latvijā sabiedriskā transporta pakalpojumu tirgus ir regulēts, un, pamatojoties uz Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumu, regulārus pasažieru pārvadājumus iekšzemē ir tiesīgi veikt tikai tie pārvadātāji, kuriem ir noslēgts līgums par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu konkrētā maršrutu tīkla daļā.

Turklāt atbilstoši Autopārvadājumu likumam pārvadātājam, kas nodrošina iekšzemes pārvadājumus, ir jāsaņem atļauja sniegt kabotāžas pārvadājumus. Kabotāžas pārvadājumu ietvaros notiek pasažieru uzņemšana un izlaišana vienas valsts ietvaros.

Plone uzsvēra, ka neviens no "Lux Express" grupas pārvadātājiem, tostarp "Lux Express Estonia", nav vērsies Latvijas kompetentajā institūcijā, lai saņemtu atļauju veikt pārvadājumus maršrutā Rīga-Birži-Daugavpils. Ņemot vērā, ka pārvadātājam nav saskaņojuma nodrošināt regulāros komercpārvadājumus attiecīgajā maršrutā, šādu pakalpojumu sniegšana tiks uzskatīta par nelegālu pārvadājumu.

Autotransporta direkcija par šo gadījumu ir informējusi Valsts policiju, kas ir tiesīga veikt kontroles pasākumus, pārbaudot pārvadājumu dokumentus, piemēram, to, vai ir derīga maršruta atļauja, kāda informācija norādīta biļetēs un tamlīdzīgi.

"Lux Express Latvia" reģistrēta 1994.gadā, un tās vienīgā īpašniece ir Igaunijas kompānija "Lux Express Estonia", bet patiesā labuma guvējs, pēc "Firmas.lv" datiem, ir Igaunijas pilsonis Hugo Osula. "Lux Express Group" ir starptautisko reisu operators, kas piedāvā pakalpojumus Latvijā, Igaunijā, Lietuvā, Polijā, Somijā, Baltkrievijā un Krievijā. 2018.gadā "Lux Express" kopumā 15 maršrutos pārvadāja 2,8 miljonus pasažieru.

Autotransporta direkcija ir vienotas valsts politikas realizētāja pasažieru un kravu pārvadājumu jomā. Tās darbība galvenokārt saistīta ar sabiedriskā transporta - pasažieru pārvadājumu ar autobusu un vilcienu - plānošanu, licenču izsniegšanu kravu un pasažieru komercpārvadājumiem un atļauju izsniegšanu starptautisko pārvadājumu veikšanai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)