Banner 980x90

Lietuvieši sadarbībā ar Daugavpils Universitāti aizsargās lapkoku praulgrauzi

Viļņa, 19.okt., LETA--BNS. Lietuvas Dabas fonds sadarbībā ar Daugavpils Universitātes Dabas izpētes un vides izglītības centru, Kauņas pilsētas pašvaldību un Lietuvas zooloģisko dārzu četrarpus gadu garumā īstenos īpašu projektu Eiropā reti sastopamas un aizsargājamas vaboles - lapkoku praulgrauža (Osmoderma eremita) - aizsardzībai.

Šim mērķim paredzēts atvēlēt kopumā 1,38 miljonus eiro. Lielāko daļu šīs summas - 1,03 miljonus - veidos Eiropas Savienības (ES) programmas "LIFE+" atbalsts. 316 900 eiro tiks piešķirti no Lietuvas valsts budžeta, bet ar vēl 27 880 eiro piedalīsies projekta partneri, norāda Lietuvas Vides ministrija.

Lapkoku praulgrauzis, kas ierakstīts Lietuvas Sarkanajā grāmatā, apdzīvo vecus, dobumainus kokus, un šo sugu stipri apdraud tādu koku skaita samazināšanās.

Lietuvā lapkoku praulgrauža aizsardzībai tiks veidots īpašs ekoloģiskais tīkls, kas ietvers "Natura 2000" teritorijas - Kauņas ozolu audzi un Neres upes ieleju pie Viļņas Verķu pils. Šis ekoloģiskais tīkls iekļausies kopējā Lietuvas un Latvijas tīklā, kurā tiks pētīta lapkoku praulgrauža populāciju fragmentācija. Vienlaikus paredzēts atjaunot šā aizsargājamā kukaiņa populācijas, sakopjot tā vēsturiskās atradnes, kā arī pilnveidot un optimizēt tā novērošanas metodes, liekot lietā jaunākās tehnoloģijas.

Kā norāda Lietuvas Vides ministrija, radot labvēlīgu vidi lapkoku praulgrauzim, uzlabosies dzīves apstākļi arī citām retām kukaiņu, zīdītāju un sēņu sugām, kuru pastāvēšana atkarīga no lielu, vecu, dobumainu koku audzēm, tai skaitā marmora rožvabolei un blāvajam praulgrauzim, platausainajam sikspārnim, lielajam susurim, dobumu māņskorpionam, košajai zeltporei un plaisājošajai rūtainei.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)