Banner 980x90

Lāčplēsis: svarīgi bija nepieļaut finansiālu problēmu iestāšanos

Pirms pusgada, uzņemoties Daugavpils pilsētas domes vadību, galvenais uzdevums bija sabalansēt pašvaldības budžeta izdevumus un atrast papildu finansējumu Eiropas Savienības fondu finansēto projektu sadārdzinājuma segšanai, intervijā aģentūrai LETA sacīja Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis (Latgales partija), kas šajā amatā atgriezies no Saeimas gaiteņiem.

Tāpat bijis nepieciešams rast risinājumu par vairākiem it kā juridiski korekti noslēgtiem, bet pašvaldībai un iedzīvotājiem ne īpaši izdevīgiem līgumiem. "Galvenais šajā laikā bija nepieļaut finansiālu, organizatorisku vai juridisku problēmu iestāšanos, jo neatrisinātu jautājumu bija sakrājies ļoti daudz, sākot ar tādām elementārām lietām kā pilsētas sanitārā uzkopšana, kurai līdzekļi pašvaldības budžetā, kā izrādījās, bija paredzēti vien pirmajiem deviņiem mēnešiem, beidzot ar liela apjoma līgumiem un darījumiem, ko pilsēta bija noslēgusi saistībā ar apkuri, lielo ES finansēto projektu īstenošanu un finansējuma trūkumu šo projektu realizācijai," uzsvēra Lāčplēsis.

Daudzus, pēc Daugavpils mēra domām, nepareizi pieņemtos lēmumus patlaban vairs nevar mainīt, tādēļ neatliekot nekas cits, kā domāt un strādāt pie tā, kā jau esošo situāciju vērst par labu, minimizēt zaudējumus un pašvaldībai un iedzīvotājiem nelabvēlīgās sekas.

Kā vienu no uzskatāmākajiem piemēriem teiktajam Lāčplēsis minēja 18.novembra ielas jeb tranzītielas A13 posma rekonstrukcijas projektu, kas faktiski skar katru pilsētas iedzīvotāju. "Taču tikai retais iedomājas, ka šis projekts tiek īstenots galvenokārt nevis par Eiropas Savienības fondu, bet gan par pašvaldības līdzekļiem, jo projekta sadārdzinājums bijis tik liels, ka ES finansējums šim projektam veido mazāk par pusi no kopējiem līdzekļiem. Ar šādu proporciju šāda apjoma projektu pašvaldībai veikt noteikti nav bijis izdevīgi," norādīja Lāčplēsis.

Tāpat pilsētā tiek īstenots liels ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas modernizācijas projekts, kura sadārdzinājums pēc veiktajiem iepirkumiem un noslēgtajiem līgumiem ir trīs miljoni latu. Patlaban darbi ir izpildīti par desmit miljoniem latu, vēl jāizpilda par trim miljoniem latu, bet finansējuma šiem darbiem nav.

Daudz tiek runāts arī par tramvaju iepirkumu un sliežu ceļa modernizācijas projektu. Par tramvaju piegādi noslēgtais līgums ir par pusotru miljonu latu dārgāks, nekā projektā paredzētie līdzekļi. Savukārt tramvaju sliežu izbūve ir par miljonu latu dārgāka, nekā projektā paredzēts.

"Visu šo projektu sadārdzinājuma segšanai nekādu citu finansējuma avotu - kā vien pašvaldības budžets jeb iedzīvotāju maciņi - nav. Uzskatīt, ka šie sadārdzinājumi bijuši lietderīgi, pamatoti un pašvaldībai izdevīgi, arī nav nekāda pamata," uzsvēra Lāčplēsis.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)