Banner 980x90

Lāčplēsis informēs Straujumu par Daugavpils HES būvniecības iespējām

Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas vizītes gaitā Daugavpilī vietējās pašvaldības vadītājs Jānis Lāčplēsis (Latgales partija) solījis detalizēti informēt premjerministri par Daugavpils hidroelektrostacijas (HES) būvniecības iespējām.

Daugavpils HES, pēc pilsētas mēra domām, varētu kļūt par vienu no enkurprojektiem, kas būtu nozīmīgs visa reģiona attīstībai, jo ienāktu lielas investīcijas ar lielu pievienoto vērtību. Lai arī interese no privāto investoru puses par šāda projekta īstenošanu ir pietiekami liela, līdz šim šāda iespēja diemžēl nav tikusi izmantota.

"Patlaban Baltkrievijā uz Daugavas tiek būvēti četri HES, no kuriem divi jau burtiski pēc gada sāks ražot elektroenerģiju. Turklāt visi tie esot ekonomiski pamatoti un videi draudzīgi," stāstīja Lāčplēsis.

Ministru prezidente norādīja, ka jautājums par Daugavpils HES būvniecību patlaban gan neesot darba kārtībā. "Kā es saprotu, tad šis jautājums tiekot vērtēts visai neviennozīmīgi. Ir arī dabas draugi un aizstāvji, kas iebilst pret šo projektu," teica Straujuma.

Lāčplēsis norādīja, ka Daugavpils HES būvniecības projekta īstenošanai ir nepieciešams politisks lēmums - valdības un Saeimas atbalsts, kā arī iespēja piesaistīt ES struktūrfondu līdzekļus, jo projekts ir saistīts ar atjaunojamajiem energoresursiem.

Turklāt Daugavpils HES ražojamā elektroenerģija būtu ekonomiski pamatota, nevis subsidējama. "Līdz šim jau atjaunojamo energoresursu normas izpildīšanai Latvijā vairāk tikušas būvētas vējdzirnavas un subsidēta šādā veidā ražotā elektroenerģija, kas ir izdevīgi ražotājiem un subsīdiju saņēmējiem, bet ne elektroenerģijas lietotājiem, kas sedz šīs subsīdijas un kam elektroenerģija kļūst aizvien dārgāka," teica Lāčplēsis.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)