Banner 980x90

Kučinskis uzsver kvalitatīvas izglītības nepieciešamību un aicina pašvaldības sadarboties

Daugavpils, 11.maijs, LETA. Šodien Daugavpilī notiekošā Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) 29.kongresā Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) uzsvēra kvalitatīvas izglītības nepieciešamību un aicināja kaimiņu pašvaldību vadītājus sadarboties, īstenojot mācību iestāžu tīkla optimizācijas pasākumus.

No skolām tiek prasīta tāda izglītības kvalitāte, lai skolēns no jebkuras Latvijas skolas varētu iestāties jebkurā augstskolā vai izvēlēties iespēju iegūt profesionālo izglītību.

Diemžēl citas iespējas, kā veikt izglītības iestāžu tīkla optimizāciju nav, jo demogrāfiskas prognozes neiepriecina un depopulācijas process valstī turpinās, norādīja Ministru prezidents.

Tehnoloģisko pārmaiņu un inovāciju rezultātā, lai realizētu uzņēmējdarbību laukos lielās platībās vairs nav nepieciešams daudz cilvēku. Tādēļ cilvēkiem, kas laukos nevar atrast darbu, kam nav nepieciešams izglītības, bieži vien izvēlas pamest Latviju, dodas strādāt uz Rīgu, pārtiek no haltūrām vai dzer un neko nedara. Daudziem no šiem cilvēkiem ir ģimenes, kas klusējot cieš, jo redz izeju no situācijas, norādīja Kučinskis.

Rezultātā, no vienas puses uzņēmēji sūdzas par darbaspēka rūkumu, no otras puses cilvēki - par darba trūkumu.

Jau vēstīts, ka šodien Daugavpilī norisināsies LPS 29.kongress, kura laikā pašvaldību pārstāvji aicinās pievērsties normatīvisma samazināšanai, lai uzlabotu valsts un pašvaldību ikdienas darbu. Kongresā piedalās arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK), kā arī citas amatpersonas.

"Normatīvisms kaitē iedzīvotājiem, jo nereti veidojas situācija, ka bez jurista konsultācijas viņi pat nezina, kas atļauts, bet kas nav. Tas kaitē uzņēmējiem, jo kavē reakciju uz tirgus pieprasījumu un sadārdzina produktu. Tas kaitē pašvaldībām, jo neļauj lēti un kvalitatīvi sniegt pakalpojumus iedzīvotājiem. Nesamērīgi pieaug uzraudzības un kontroles izdevumi, salīdzinot ar pozitīvo efektu. Ja vēlamies straujāku ekonomisko un sociālo izaugsmi, valsts un pašvaldību spēki jāapvieno jaunas izpratnes veidošanā," pauž LPS priekšsēdētājs Gints Kaminskis (ZZS).

LPS kongresā aicinās pieņemt rezolūciju "Normatīvisma mazināšanas ceļa karte". Pēc Kaminska domām, "labāka Saeima būs tā, kas samazinās likumu skaitu un likumu apjomu", jo "tikai tad varēs reāli samazināt pārvaldi un nodoties ražīgam darbam, kas ļaus paaugstināt atalgojumu gan privātajā, gan valsts sektorā".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)