Banner 980x90

Kredītu pieejamība Lietuvā mazinās

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Nevienu vairs nevar pārsteigt ar iespēju aizņemties naudu dažu minūšu laikā tepat mūsmājās. Interesanti, ka līdzīgi pakalpojumi ir pieejami arī Lietuvā un citās Eiropas valstīs. Diemžēl izslavētā ES pārrobežu direktīva šajā gadījumā nedarbojas, un katras dalībvalsts pilsoņi var aizņemties tikai savā mītnes zemē. Tas nozīmē, ka vairumā gadījumu lietuvieši var saņemt kredītu tikai Lietuvā, bet latvieši ir pieejami kredīti Latvijā. No vienas puses, tas ir labi, jo tiek ierobežoti abu pušu riski, no otras puses, neatbilst ES kopējai idejai. 

Tiem, kas vēlas aizņemties ārzemēs ir jāņem vērā, ka kredītu var saņemt arī tur pie nosacījuma, ka kļūstat par citas valsts pastāvīgo iedzīvotāju. Vairumā gadījumu ES ietvaros spēkā ir noteikums, kas paredz, ka pastāvīgā iedzīvotāja statusu var iegūt, ja konkrētajā valstī dzīvo vismaz 3, reizēm arī 6 vai 12 mēnešus. Lai šo statusu iegūtu, ir vajadzīga pastāvīga dzīvesvieta, taču to tūristiem vai tikko ieceļojošiem citu valstu pilsoņiem nav nemaz tik viegli dabūt. Atšķirībā no Latvijas, kur visu nosaka nauda, citās valstīs lielu lomu spēlē arī kredītreitings. Tā kā ieceļotājiem kredītreitings nav, tad izīrētājiem šādi klienti liekas neuzticami un sadarbības iespējas ir ierobežotas. 

Atgriežoties pie situācijas Lietuvā, varam redzēt, ka tur dažādi īstermiņa un ilgtermiņa kredīti līdzīgi kā pie mums ir pieejami caur internetu. Pieejamās aizdevuma summas ir atkarīgas no vairākiem faktoriem. Piemēram, aizņemties vairāk lielākoties var tikai pret ķīlu, bet mazākām summām nav vajadzīgs pat galvotājs. Piesakot kredītu internetā (lietuviski – paskolos), naudu kontā var saņemt jau pēc 20–30 minūtēm, ja vien pieteikums tiek apstiprināts. Tas ir ilgāks laiks nekā nepieciešams Latvijā, taču vienlaikus ir jāņem vērā, ka Lietuvā prasības naudas aizdošanai ir daudz stingrākas. Nozari uzrauga Lietuvas Nacionālā banka, un tā neļauj sevi apvārdot, bet pārkāpumu gadījumā kreditoriem uzreiz piespriež naudas sodus vai pilnībā aptur to darbību. 

Interesanti, ka atškirībā no Latvijas Lietuvā nav problēma saņemt kredītu 18 gadu vecumā. Nozares uzraugu šāda iespēja neuztrauc, jo aizdevējiem ir ļoti rūpīgi jāvērtē katra klienta maksātspēja. Ja 18 gadus vecs jaunietis jau strādā un saņem pietiekami augstus ienākumus, viņam naudu var aizdot. Tajā pašā laikā, ja nauda tiek aizdota cilvēkam, kas to nevar atļauties, tad kreditoram vēlāk var nākties rēķināties ar lielām nepatikšanām. Iespējams, tieši šī iemesla dēļ pēdējo gadu laikā Lietuvā internetā tiek noslēgti salīdzinoši daudz mazāk kredītu līgumi nekā iepriekš. 

Ņemot kredītu atkārtoti pie kāda no ātro kredītu uzņēmumiem, lietuviešiem ir iespēja izmantot iespēju pieteikties aizdevumam ar SMS. Tas ir ērti, bet šādu iespēju nepiedāvā visi aizdevēji. Jāatceras, ka arī atlaides parasti tiek piemērotas tikai jaunajiem klientiem, līdz ar to kredītņēmēji Lietuvā pat nav ieinteresēti atkārtoti sadarboties ar to pašu uzņēmumu. Izņēmums ir tās situācijas, kad naudu vajag ļoti steidzami. 

Tāpat kā Latvijā arī Lietuvā dominē 4finance ar saviem pārstāvētajiem zīmoliem. Šis uzņēmums Lietuvā darbojas jau daudzus gadus un ar savu piedāvājumu ir spējis iemantot vietējo iedzīvotāju piekrišanu. Situācijās, kad nepieciešams aizņemties, lietuvieši nemeklē pirmo aizdevēju, bet izmanto, ka var salīdzināt vairākus kredītus vienlaikus. Aizņemties bez darba vietas Lietuvā ir problemātiski, skat. popcredit.lt, jo, kā jau minējām, aizdevējiem ir jāvērtē klienta maksātspēja un kredītreitings. Piemēram, Latvijā šobrīd joprojām kreditors var paļauties tikai uz klienta sniegto informāciju, ja aizdevuma summa nepārsniedz 427 EUR, bet Lietuvā šāds slieksnis nav ieviests. Tas nozīmē, ka aizdevējiem ir jāpārbauda pilnīgi visi klienti un šaubu gadījumā kredīts ir jāatsaka. 

Ņemot vērā, ka valstī pie varas ir samērā konservatīvi spēki, varam prognozēt, ka tuvākajos gados Lietuvā nekas būtiski nemainīsies arī kredītu pieejamības jomā. Rezultātā iedzīvotāju iespējas aizņemties īstermiņa vajadzībām būs mazākas, bet tas viņus pasargās ilgtermiņā. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)