Banner 980x90

Ko ievērot, lai saglabātu skaistas koka grīdas?

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Mājoklis, kurā izklātas koka grīdas jau pirmajā acumirklī atstāj patīkamu dabiskuma iespaidu. Dažāda veida koks padara telpas siltākas un omulīgākas, vienlaikus nodrošinot to īpašnieku veselībai draudzīgu vidi. Taču koka grīdas kopšana atšķiras no cita seguma kopšanas. Turpini lasīt un uzzini, kā saglabāt sava mājokļa grīdas segumu nevainojamu!

Koka grīdas seguma veidi
Lai gan visas koka grīdas veidotas no kokmateriāliem, pastāv vairākas būtiskas atšķirības to pielietojumā. Visbiežāk mājokļos tiek izmantots:

Linolejs
Šo segumu iedala dabiskajā, linolejā, kas sastāv no koka miltiem, priežu sveķiem, linsēklu eļļas u.c. materiāliem, kā arī sintētiskajā linolejā, kas cenas ziņā ir izdevīgāks. Tā kā linolejs ir izturīgs un viegli kopjams materiāls, tas ir piemērots telpām ar lielāku noslodzi, piemēram, virtuvēm.

Korķa grīda
Šo grīdu ražo no dienvidu zemēs augošā korķa ozola. Tas ir īpaši porains materiāls, kas piešķir segumam stingrību un siltumu. Šī iemesla dēļ korķa grīdas mēdz ieklāt, piemēram, vannas istabās.

Dēļu grīda
Dēļu grīdas ražošanā izmanto lapkoku vai skujkoku dēļus. Tie tiek piestiprināti pie sijām vai grīdas karkasa. Šīs grīdas, tāpat kā parketu, iesaka klāt telpās, kas ikdienā netiek izmantotas intensīvi, piemēram, guļamistabās.

Parkets
Parketu iedala vairākslāņu parketā, kura pamatnē ir finieris un virskārtā koka dēlīši, kā arī dēlīšu parketā, kuru veido, uz līdzenas virsmas līmējot dēļus dažādās formās un rakstos. Lai gan dēlīšu parketa ieklāšana ir sarežģītāka, pareizi kopts, tas kalpos ilgāk nekā vairākslāņu parkets.

Kam jāpievērš uzmanība, ja mājās ir koka grīda?
Koka grīdas, tāpat kā jebkurš cits segums, ir pakļautas apkārtējās vides ietekmei. Ja vēlies saglabāt to iespējami labākā stāvoklī, izvairies no:
skrāpējumiem – tos var izraisīt, piemēram, mēbeļu pārbīdīšana. Centies mēbeles pārnest, nevis stumt;
mitruma – nejauša ūdens lāse lielu ļaunumu nenodarīs, taču ilgstošs mitrums var atstāt ilgstošas pēdas;
mājdzīvnieku izraisītiem bojājumiem – asie nadziņi var veicināt koka nodilšanu. Iespējams, atsevišķās vietās vari izklāt paklājus?

Lai saglabātu grīdas segumu skaistu, galvenais ir atcerēties par tā kopšanu jau laikus!

Foto: Pixabay.comFoto: Pixabay.com

 
Kā kopt un atjaunot koka grīdas?
Iespējams, ir pagājis kāds laiks, kopš Tavs mājoklis ticis pie jaunas grīdas un segums vairs neizskatās īpaši labi? Par laimi arī "ielaistas" koka grīdas ir iespējams atjaunot.

Vides apsaimniekošanas uzņēmums Eco Baltia VIDE gan privātpersonām, gan juridiskām personām grīdas kopšanā iesaka un piedāvā izmantot 4 metodes.
1. Grīdas vaskošana
Grīdas vaskošana ir piemērota dažādiem segumiem, piemēram, linolejam, koka grīdai un parketam. Vaskojot grīdu, tā tiek aizsargāta ne tikai no netīrumiem (tie nevar iesūkties dziļāk kokā) vai mitruma (ļoti noderīgi virtuvē), bet arī bojājumiem, kas radušies, grīdai nolietojoties.

Vasks būs piemērots Tavām koka grīdām, ja Tu:
• vēlies atvieglot mājas soli – šādi apstrādāts segums ir vieglāk tīrāms;
• gribi nodrošināties pret slīdēšanu – tas noderēs, piemēram, gadījumā, ja mājās ir mazi bērni, kuriem patīk skraidīt.

2. Grīdas eļļošana
Grīdas eļļošana piešķir spīdumu, kā arī paspilgtina koka dabiskās īpašības un tekstūru. Iesūcoties koka šķiedrās, eļļa nodrošina grīdai papildu aizsardzību. Šādas grīdas ir arī patīkamākas pieskārieniem un noderēs, ja esi iecienījis staigāšanu ar basām kājām. Būtiskākais eļļotas grīdas trūkums ir apgrūtinātā tīrīšana. Tā jāveic ar speciālu, ūdenim pievienotu līdzekli, un ik pa laikam ieteicams izmantot arī eļļas virskārtas kopšanas produktus, kas palīdz atgrūst netīrumus.

Foto: Pixabay.comFoto: Pixabay.com
3. Grīdas lakošana
Grīdas lakošana ir piemērota parketa grīdu apstrādei. Tā palīdz segumam atgūt krāsu, kā arī piešķir spīdumu, vienlaikus nodrošinot izturību. Lakas kārtas mūžs variē no 2 līdz 5 gadiem bieži izmantotās telpās un ap 20 gadiem – retāk izmantotās telpās. Taču lakas atjaunošana nav vienkārša – ja grīda bojāta, ar laku nāksies apstrādāt visu segumu.

Veicot grīdas lakošanu:
• telpa pilnībā jāatbrīvo no mēbelēm, lai panāktu vienmērīgu efektu;
• jāuzmanās, lai uz lakas nenonāktu putekļi, kas var radīt traipus;
• jāpievērš uzmanība grīdas temperatūrai – pārāk zemā temperatūrā laka var nesacietēt pietiekami labi, pārāk siltos apstākļos – atstāt vizuāli nepievilcīgas pēdas.

Lai gan grīdas lakošanu ieteicams uzticēt profesionāļiem, šādas grīdas kopšana ir vienkāršāka kā, piemēram, eļļotai grīdai. Pats galvenais – atceries, ka lakotas grīdas nemīl lielu mitrumu, tādēļ labāk izmantot sauso tīrīšanu.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
4. Grīdas impregnēšana
Grīdas impregnēšana izmantojama gadījumos, kad nepieciešams saglabāt koka seguma izturību. Šajā procesā koksne tiek apstrādāta ar īpašiem aizsarglīdzekļiem, kas kavē:
• pelējuma sēnītes invāziju;
• puves rašanos;
• koksngraužu  uzbrukumu;
• mitruma izraisītu deformāciju, uzbriešanu.

Impregnēta koksne izskatās vizuāli patīkamāka un daudzkārt palielinās arī tās mūžs. Izvēlies šo metodi, ja zini, ka grīdas segums ikdienā tiks pakļauts ne tik labvēlīgiem dzīves apstākļiem!

Lai Tavas koka grīdas kalpotu vēl ilgi, uzticies profesionāļiem – ieskaties Eco Baltia VIDE interneta vietnē www.ecobaltiavide.lv un izvēlies savām vajadzībām atbilstošāko piedāvājumu!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)