Banner 980x90

Kas jāņem vērā, iegādājoties planšetdatoru?

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Daudzi cilvēki klēpjdatora vietā izvēlas iegādāties portatīvu, izmēros mazāku un svarā vieglāku ierīci – planšetdatoru. Tie ļauj veikt līdzīgas darbības kā datori, bet ir universālas ierīces, kas piedāvā neskaitāmas izklaides iespējas. Taču iegādāties pirmo planšetdatoru nemaz nav tik viegli, jo modeļu klāsts ir plašs, cenas ir dažādas un arī specifikācijas katram modelim ir atšķirīgas. 

Lai atrastu savām vajadzībām atbilstošāko planšetdatoru, atbildi uz zemāk norādītajiem jautājumiem!

Vai planšetdators var aizstāt portatīvo datoru?
Planšetdatorā iespējams lejupielādēt dažādas aplikācijas, kas ļauj veidot dokumentus, tostarp prezentācijas, publicēt ierakstus sociālajos tīklos, sarakstīties ar draugiem, rediģēt un dalīties ar fotogrāfijām un video, pārlūkot internetu, klausīties mūziku un skatīties filmas. Tā kā arī portatīvajā datorā iespējams veikt šīs pašas darbības, tad varētu teikt, ka planšetdators var aizstāt datoru. Taču jāņem vērā, ka planšetdators ir vēl mazāka ierīce, kas tomēr vairak domāta izklaidei, ne darbam ikdienā. Tādēļ, ja meklē ļoti spējīgu portatīvo ierīci, kurā vari ikdienā ērti izmantot dažādas lielās programmas, piemēram, Adobe Photoshop, planšetdators nebūs labākā izvēle.

Vai iespējams ierīci savienot ar internetu?
Protams! Visi planšetdatori piedāvā wi-fi iespēju. Tiesa, jāņem vērā, ka ne visur pieejams wi-fi tīkls, piemēram, ja atrodies mežā, visticamāk savienot ierīci ar internetu neizdosies. Visdrīzāk to varēsi darīt tikai mājās vai darba vietā. Taču, ja vēlies, lai internets tavā ierīcē būtu visu laiku, vari iegādāties planšetdatoru, kurā ievietot SIM karti, kas nodrošinās 3G un 4G mobilo datu iespēju. Taču jārēķinās, ka par SIM karti un interneta lietošanu būs jāmaksā atsevišķi.

Cik liels ekrāns ir nepieciešams?
Lielākoties varam iegādāties planšetdatorus ar 7–11 collu displeja ekrānu. Protams, jo lielāks ekrāns, jo ērtāk to ir pārvaldīt. Tāpat lielāks ekrāns būs piemērotāks fotogrāfiju rediģēšanai un filmu skatīšanai. Bet planšetdatoru ar mazāku ekrānu būs vieglāk pārnēsāt, jo tas būs vēl kompaktāks. Tādēļ pirms izlemt, cik liels displeja ekrāns tev nepieciešams, padomā par to, kas tev ir svarīgāk, kā un kur ikdienā izmantosi ierīci.

Vai iespējams izmantot arī datorpeli un tastatūru?
Planšetdatoram ir skārienjūtīgs ekrāns un lai arī to ir vienkārši pārvaldīt, tas nav labākais variants situācijās, kad jāraksta gari teksti un dokumenti. Bet planšetdatoram papildus var iegādāties arī tastatūru un peli, ko savienot caur Bluetooth. Turklāt nu jau piedāvājumā redzami arī planšetdatori ar klaviatūru.

Cik liela atmiņas kartes ietilpība nepieciešama?
Ja plāno lejupielādēt un ikdienā izmantot vairākas aplikācijas un spēles, tad, protams, planšetdators ar lielāku atmiņu būs labākā izvēle. Planšetdatori ar 32 Gb un lielāku atmiņu būs nepieciešami tiem, kuriem patīk izmēģināt dažādas aplikācijas. Bet, ja ikdienā plāno tikai pārlūkot internetu un izmantot Netflix, Spotify vai līdzīgus servisus, tad vajadzētu pietikt ar 16 Gb. Parasti planšetdatori ar lielāku ietilpību ir dārgāki, taču tie arī piedāvā plašākas iespējas. 

Starp citu, interneta veikalā 220.lv pieejami planšetdatori (vairāk – https://220.lv/lv/plansetdatori/plansetdatori), kuros iespējams vēl papildus pievienot SD karti līdz pat 128 Gb.
 
Vai iespējams printēt dokumentus?
Lielākajai daļai planšetdatoru nav USB portu, kas nozīmē, ka ierīci nevar savienot ar printeri, kā to var izdarīt ar datoru. Bet ir planšetdatori, kas piedāvā printēšanu caur wi-fi tehnoloģiju. Tas nozīmē, ka ja printeris savienots ar internetu, varēsi izprintēt nepieciešamos dokumentus arī no planšetdatora.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)