Banner 980x90

Kā veidot budžeta plānu, kas neļaus novirzīties no mērķa?

Budžeta plānošana - šie divi vārdi cilvēkiem rada atšķirīgas emocijas, nereti arī negatīvas. Taču, ja mēs pareizi attieksimies pret savu finanšu kontroli, budžets kļūst par noderīgu rīku ceļā uz mērķu sasniegšanu. Tu vēlies uzsākt savu biznesu, aizbraukt ceļojumā vai izremontēt mājokli? Katrs no šiem uzdevumiem prasa ieguldījumus laika, naudas un pūļu veidā. Labākais, ko Tu vari darīt, ir sākt ar budžeta plāna veidošanu šo un citu mērķu sasniegšanai.
Nosaki prioritātes
Pirmais solis ceļā uz reālistiska budžeta izveidi ir prioritāšu noteikšana. Lai budžets būtu izpildāms, tam ir cieši jāsaistās ar to, ko Tu dari ikdienā. Tādēļ, pirms sāc strādāt ar skaitļiem, velti laiku savu mērķu apkopošanai. Ja esi attiecībās un Tev ir ģimene, iesaisti šī uzdevuma izpildē arī savus tuviniekus. 

Pēc tam, kad visi mērķi, kurus vēlies sasniegt, ir pierakstīti, sakārto tos secībā, sākot ar svarīgāko. Tādējādi Tev automātiski izveidosies saraksts ar lietām, kas jāizdara.

Izvēlies budžeta plānošanas rīku
Pirms dodamies tālāk ir vērts mirkli kavēties pie tā, lai saprastu, kādus rīkus izmantot budžeta plānošanas procesā. Padomā, kas derētu tieši Tev, kādas ir Tavas iespējas un vajadzības? Dažiem patīk pavisam vienkāršas, tradicionālas metodes, piemēram, datu piefiksēšana uz papīra lapas, taču atceries, ka mūsdienās ir daudz modernākas alternatīvas, piemēram, dažādas budžeta plānošanas aplikācijas, datorprogrammas un citi noderīgi rīki, kas ļauj ātri, viegli un gudri pārlūkot savas finanses un sasniegt mērķus. 

Ja Tevi interesē neparasti krāšanas paņēmieni, tad viedtālruņu aplikācijas noteikti ir īstā izvēle, kas palīdzēs doties uz mērķi.

Izveido budžeta plānu
Tagad ir pienācis brīdis īstenot pašu svarīgāko soli – izveidot budžeta plānu. Šo procesu varam sadalīt vairākos mazākos soļos. Velti tam pietiekami daudz laika, nesteidzies un neizlaid svarīgas detaļas. 

Tavi ienākumi – apkopo visus mājsaimniecības ienākumus konkrētajā mēnesī. Aprēķinus veic, izmantojot summu, no kuras jau atskaitīti nodokļi.

Tavi izdevumi – tagad pienācis brīdis apkopot mēneša izmaksas. Tās var iedalīt četrās kategorijās:
• fiksētās izmaksas – Tu zini šo izdevumu apjomu un sedz to katru mēnesi (piemēram, mājokļa īre vai studiju kredīts);
• mainīgās izmaksas – ar tām Tev jārēķinās katru mēnesi, taču izmaksu apjoms vai mainīties (piemēram, pārtika, degviela un zāles);
• iekrājumi – ideālā gadījumā šo kategoriju vajadzētu iekļaut ikvienā budžetā, neatkarīgi no tā apjoma;
• summa tēriņiem – neplānotas izmaksas, dāvanas, izklaide un citi sīkumi.

Domājot par naudas krāšanu, uzmanība jāpievērš ne tikai savu mērķu piepildīšanai, bet arī neplānotām situācijām, piemēram, ko Tu darītu, ja pēkšņi zaudētu darbu vai notiktu kas, kā rezultātā būtu nepieciešami papildu naudas līdzekļi. Ideālā gadījumā iekrājumiem nebaltām dienām vajadzētu būt trīs līdz sešu mēnešalgu apjomā. 

Izvērtē, kā Tev veicas
Nepietiek tikai ar to, ka esi izveidojis budžeta plānu. Tev tas arī jāņem vērā. Lielākoties, plānojot ienākumu sadali, cilvēki vispirms domā par svarīgākajiem izdevumiem, proti, ar mājokli, transportu un maltītēm saistītām izmaksām. Vidēji trešā daļa ienākumu parasti tiek novirzīta mājoklim (tajā skaitā, īrei un komunālajiem maksājumiem), transportam un kredītsaistību segšanai parasti tiek piešķirti pa 15%, savukārt 10% vajadzētu būt novirzītiem iekrājumos. Un palikušos 25% var tērēt pēc saviem ieskatiem, piemēram, jaunu mēbeļu iegādei un citiem mērķiem. 
 
Protams, vienmēr jāņem vērā, ka ikviena situācija ir individuāla un arī ienākumu līmeņi atšķiras, taču pamatnoteikumi paliek vieni un tie paši, proti, lai sasniegtu kādu mērķi, vispirms nepieciešams noteikt prioritātes, izveidot budžeta plānu un pie tā turēties. Lai veicas!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)