Banner 980x90

Kā rūpēties par mājas drošību?

Ne vienam vien mājas vai dzīvokļa saimniekam pēdējā laikā ir nācies prātot par to, kā nodrošināt sava īpašuma aizsardzību. Protams, sākotnēji apsver dažādus variantus, kā, piemēram, mājas sarga (suņa) iegādi, signalizācijas ierīkošanu, mājas nožogojuma uzstādīšanu vai arī labu attiecību uzturēšana ar kaimiņiem, kuri saimnieku prombūtnes laikā uzmana īpašumu.
Kā norāda privātās drošības risinājumu kompānijas AS "G4S Latvia" veiktais pētījums, aptuveni 61% iedzīvotāju, atrodoties ārpus mājokļa, raizējas par savā īpašumā notiekošo, neatkarīgi no tā, ir vai nav uzstādīta signalizācija. Parasti tās ir bažas par, iespējams, steigā neaizslēgtām durvīm vai ieslēgtām elektroierīcēm.
Kā zināms, visizplatītākās ir zādzības, kas izdarītas laikā, kad mājokļa saimnieki atrodas ārpus tām.

Tāpēc īpašuma saimniekiem nevajadzētu domāt, ka tikai dārgākās elektroniskās iekārtas, būs par garantu drošībai, arī ikdienišķa piesardzība var mazināt raizes.

Kā norādīja Ilze Jermacāne, AS "G4S Latvia" Mārketinga un sabiedrisko attiecību dienesta vadītāja, tad ikvienam var noderēt ieteikumi īpašuma drošībai:

* Vienmēr pārliecinieties, vai aizvērti logi un balkona durvis. Ja logi aprīkoti ar papildu slēdzenēm, aizslēdziet tās.

* Dodoties ārpus mājas, pārliecinieties, vai ārdurvis ir aizslēgtas. Privātmāju īpašniekiem vienmēr ieteicams pārliecināties, vai aizslēgtas pilnīgi visas mājokļa ieejas durvis - palīgtelpas vai verandas durvis, izeja uz pagalmu u.tml. Tāpat, ja mājoklī iespējams iekļūt no garāžas, jābūt aizslēgtām gan savienojošām durvīm, gan garāžas vārtiem.

* Neatstājiet vērtīgus priekšmetus (vērtslietas, portatīvo datoru, video vai foto kameras, rokas somiņas /portfeļus u.c.) labi redzamās un viegli pieejamā vietās - uz palodzes, pie stikla vitrīnām, ieejas durvīm u.tml.

* Logus un stikla vitrīnas ieteicams aplīmēt ar speciālu aizsargplēvi, kas ne tikai aizkavēs, bet, iespējams, arī atturēs garnadzi no zādzības īstenošanas.

* Ja mājoklis aprīkots ar signalizācijas sistēmu, neizpaudiet 4 ciparu drošības kodu trešajām pusēm - tāpat, kā jūs nevienam neatklātu savas norēķinu kartes drošības kodu!

* Lai arī "G4S Latvia" veiktajā pētījumā tikai 3% respondentu atzina, ka uzticētu mājokļa signalizācijas kodu trešajai personai, joprojām ir gadījumi, kad apzināti vai neapzināti šī informācija tiek izpausta. Ja tas atgadījies, tad 4 ciparu kombināciju ieteicams pēc iespējas ātrāk nomainīt, kas pasargās no iespējamas trešo pušu ļaunprātīgas rīcības.

* Aplami vērtējama doma izmantot vienu atslēgu uz vairākiem cilvēkiem, glabājot to "vienīgi Jums zināmā slēptuvē" - tā vietā ieteicams izgatavot atslēgu dublikātus.
{baneris}
Lielākais risks mājokļu un to iedzīvotāju drošībai - ugunsnelaime
Statistikas dati liecina - joprojām lielākā daļa nelaimes gadījumu mājokļos saistīta ar ugunsnelaimēm. Tādēļ neatkarīgi no tā, vai mājoklis ir vai nav aprīkots ar signalizāciju, jāatceras ievērot preventīvas aktivitātes:

* Vienmēr pārliecinieties, vai izslēgtas elektroierīces (gludeklis, elektriskā krāsns vai gāzes plīts, tosters u.c.) Atstājot mājokli uz ilgāku laiku, no rozetēm ieteicams atvienot arī TV, radio, datorus un citas ierīces!

* Līdz ar silto laiku ir klāt arī dārza darbi, kad cilvēki kopj apkārtni un ugunskuros dedzina visu nevajadzīgo, taču vienmēr jāņem vērā, ka pārāk mazs attālums vai nepieskatītas liesmas var radīt nopietnu ugunsdrošības risku kā paša, tā arī kaimiņa mājoklim. Tamdēļ, pie atklātas liesmas vienmēr esiet modrs, nodrošiniet, ka kāds ir atbildīgais par ugunskuru.

* Tas pats attiecas arī uz dārza svētku un grila sezonas atklāšanu - ugunsdrošībai vienmēr jābūt pirmajā vietā.

* Par to, kā rīkoties ugunsgrēka gadījumā plašāk skaties pie VUGD padomiem šeit.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)