Banner 980x90

Kā pareizi plānot savus ikdienas tēriņus?

Ikdienas tēriņi reizēm mēdz būt ļoti viltīgi, pat ja liekas, ka nauda nekur nav iztērēta, nedēļas beigās iespējams attapties situācijā, ka naudas vairs nav, un tad jāsāk domāt, kur tā palika. Un tad izrādās, ka degvielas uzpildes stacijā nopirkta kafija vai bulciņa, pusdienas kafejnīcā izmaksājušas dārgāk, nekā plānots, piemājas veikalā iztērēts vairāk, nekā būtu gribējies, un šo sarakstu varētu turpināt bezgalīgi. Lai šādā situācijā nenonāktu, pareizi jāplāno savi ikdienas izdevumi, tāpēc piedāvājam dažus padomus, kā pareizi plānot savus ikdienas tēriņus.

Veidojiet personīgo budžetu
Lai ikdienas tēriņu plānošana izdotos veiksmīga, jāizveido savs personīgais budžets, kurā iekļaut pilnīgi visus ienākumus un izdevumus. Tas palīdzēs labāk izprast un kontrolēt savu naudas plūsmu un izveidot budžeta plānu, pie kura turēties. Pareizi sabalansēts budžets ļaus ietaupīt naudas līdzekļus un veidot uzkrājumus. Budžeta plānošana ļaus arī saprast, kuri ir tie izdevumi, no kuriem iespējams atteikties, lai ilgtermiņā iegūtu lielāku ietaupījumu un vairāk naudas, ko novirzīt citām lietām, piemēram, kāda sapņa piepildīšanai, jaunu kursu apguvei vai kādam ceļojumam. Budžeta veidošanā iesaistiet arī savu ģimeni un bērnus.

Nosakiet dienas limitu saviem tēriņiem
Lai neizdotu vairāk naudas, nekā plānots, kā arī lai nepārtērētu savus brīvos finanšu līdzekļus, ieviesiet dienas limitu saviem tēriņiem. Dienas limits ļaus kontrolēt savu finansiālo situāciju. Summu, kas paredzēta ikdienas tēriņiem, var tērēt pārtikai vai citām nepieciešamām lietām. Jāpatur gan prātā, ka nevajag obligāti iztērēt dienas limitam paredzēto summu. Neiztērēto naudu var pārnest uz nākamo dienu vai atlikt uzkrājumiem.

Uz lielveikalu dodieties ar iepirkumu sarakstu rokā
Pārtikas veikali izmanto dažādus mārketinga trikus, lai panāktu to, ka cilvēki nopērk vairāk, nekā sākumā plānojuši. Tieši tāpēc uz veikalu jādodas ar iepirkumu sarakstu rokā, lai iegādātos tikai to, kas tiešām nepieciešams. Saraksta izveidošana arī ļaus plānot savu pārtikas patēriņu katrai dienai vai nedēļai. Vēlams arī uz veikalu doties pēc maltītes ieturēšanas, jo izsalkuma sajūta liek nopirkt vairāk nekā nepieciešams un paver ceļu impulsīviem un nevajadzīgiem pirkumiem.

Atsakieties no impulsīviem pirkumiem
Impulsīvie pirkumie ir liels drauds ikdienas tēriņu veiksmīgai plānošanai. Visbiežāk impulsīvie pirkumi rodas konkrētā mirkļa emociju iespaidā, tomēr, kad emocijas norimušas, visbiežāk izrādās, ka pirkums ir bijis lieks un nopirktā prece nemaz nav vajadzīga. Tāpēc pirms ļauties mirkļa impulsam noteikti jāpārdomā, vai noskatītā lieta ir tiešām nepieciešama. 

Pārskatiet savus naudas tērēšanas paradumus
Katram cilvēkam ir savi naudas tērēšanas paradumi, un, lai arī kādi būtu šie paradumi, nekad nenāks par ļaunu tos pārskatīt. Piemēram, ja ir paradums darba laikā pusdienu pārtraukumā doties ieturēt maltīti kafejnīcā, varbūt labāk gatavot ēdienu mājās līdzņemšanai. Mājās gatavots ēdiens būs ne vien veselīgāks, bet arī ļaus ietaupīt naudu. Arī, ja katru dienu pērkat kafiju līdzņemšanai, apdomājiet, vai tas tiešām ir nepieciešams. Varbūt labāk iegādāties termokrūzi un kafiju pagatavot mājās vai birojā līdzņemšanai. Pat ja liekas, ka šādi ikdienas tēriņi ir salīdzinoši mazi, mēneša griezumā tie veido ievērojamu summu, ko varētu novirzīt kādiem citiem nepieciešamiem pirkumiem vai novirzīt uzkrājumiem. 

Meklējiet veidus, kā ietaupīt
Plānojot ikdienas tēriņus, mēģiniet atrast veidus, kā ietaupīt, pērkot nepieciešamās preces vai izmantojot kādus pakalpojumus. Izmantojiet veikalu atlaides un īpašos piedāvājumus. Arī dažādi atlaižu kuponi ļaus ietaupīt.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)