Banner 980x90

Kā nopirkt īsto datoru?

Dators ir neatņemama dzīves sastāvdaļa daudziem. Kad pienācis laiks jauna datora iegādei, var izrādīties, ka tas nav nemaz tik vienkāršs uzdevums, jo vērā jāņem visdažādākie aspekti. 

Vispirms jau jāizvērtē, kāda veida datoram dot priekšroku. Portatīvie datori izceļas ar savu mobilitāti – tie ir ērti paņemami līdzi, tādēļ noderēs kā mācībām, tā darbam. 

Stacionārie datori piemēroti tad, ja nav vajadzības to pārvietot. Tas ir arī lielisks risinājums spēlēm. Būtiski, ka stacionārais dators ir vieglāk uzlabojams un pielāgojams savām vajadzībām – atliek tikai izvēlēties nepieciešamās datoru komponentes no https://220.lv/lv/datortehnika/datoru-komponentes/

Portatīvie datori
Portatīvo datoru iespējams izmantot jebkur – ne obligāti pie rakstāmgalda. Tātad tā ir zināma brīvība lietotājam. Izvēloties portatīvo datoru, uzmanība jāpievērš baterijas darbības laikam, īpaši, ja datoru plānots izmantot ārpus telpām vai citviet, kur nav pieejama strāvas padeve. 
Būtisks aspekts ir arī ekrāna izmērs. Skatīties filmas un spēlēt spēles ērtāk ir, ja datora ekrāns ir lielāks. Taču jāņem vērā, ka šāds dators attiecīgi būs smagāks. 

Stacionārie datori
Ir vairāku veidu stacionārie datori. Labāk zināmais risinājums ir pilna izmēra personālais dators. Tas aizņem diezgan daudz vietas, taču ir diezgan vienkārši remontējami un uzlabojami. 

Pieejami arī kompaktāki personālie datori – īpaši piemēroti gadījumos, ja vieta ierīces novietošanai ir ierobežota. Jāņem gan vērā, ka šādu datoru remonts var būt sarežģītāks un dārgāks. Jāatzīmē arī spēļu datori – tie ir jaudīgi un īpaši izstrādāti neaizmirstamai izklaides pieredzei. 

Būtiskākie faktori datora izvēlē
Kad izlemts, kuram no datora veidiem dot priekšroku, jāaplūko piedāvājums, ņemot vērā vairākus faktorus:
• datora operatīvo atmiņu (RAM) – pārdošanā datori ar dažādu operatīvās atmiņas apjomu, taču optimālais variants ir 8 GB. Protams, vajadzības gadījumā var izvēlēties arī  datoru ar 16 GB un vairāk;
• operētājsistēmu – izvēlei vairāku veidu operētājsistēmas, piemēram, Windows, Linux, MacOS. Tas, kurai dot priekšroku, galvenokārt gan ir gaumes un ieraduma jautājums;
• videokarti – jāņem vērā, ka datori ar integrētu videokarti parasti nenodrošina tik lielu jaudu, taču ikdienas lietošanai šāds risinājums būs pietiekami labs. Spēlēm un sarežģītāku datorprogrammu lietošanai gan vajadzētu izvēlēties datoru ar atsevišķo videokarti;
• cieto disku – lai dators darbotos ātri, labāk dot priekšroku ierīcei ar SDD disku;
• bateriju – ja izvēlies stacionāro datoru, šis kritērijs nebūs tik nozīmīgs, taču, izvēloties portatīvo datoru, šis faktors ir ļoti būtisks;
• izmaksas – datori pieejami dažādās cenu kategorijās.  Vienkāršākie modeļi izmaksās lētāk, jaudīgākie – prasīs lielākus ieguldījumus. Lai atrastu izdevīgāko risinājumu, vērts aplūkot vairākus variantus un tikai tad pieņemt lēmumu. 

Dators visbiežāk tiek iegādāts kā ilgtermiņa risinājums, tādēļ svarīgi izvērtēt gan savas vajadzības, gan iespējas, lai izvēlētos īsto datoru. 

Kur iegādāties datoru?
Plānojot iegādāties datoru, daudzi dodas uz kādu no datortehnikas veikaliem un no piedāvātā klāsta tad arī izvēlas to, kas visvairāk atbilst iecerēm. Taču tas nebūt nav vienīgais variants – daudzveidīga datortehnikas izvēle pieejama arī internetā. Turklāt tas ir arī variants, kā iepazīties ar visu aktuālo informāciju par jaunākajiem datoru modeļiem un to sniegtajām iespējām. 

Lielākie interneta veikali nodrošina ne vien daudzveidīgu datortehnikas klāstu, bet arī vairākas piegādes iespējas. Būtiski arī, ka, iepērkoties internetā, spēkā ir distances līgums, kas nosaka – iegādāto preci 14 dienu laikā iespējams atdot atpakaļ veikalam. Pirms tam gan jāiepazīstas ar preču atgriešanas nosacījumiem. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)